BabyBæsjer til langt oppover ryggen

Bæsjer til langt oppover ryggen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 3472 Sist oppdatert 25.02.13

Noen ganger kommer det så mye bæsj på en gang, og med en sånn kraft at bleia ikke klarer å holde det på plass. Resultatet kan bli bæsj helt opp til nakken. Men hvorfor skjer det?

En mor på forumet spør:

Fire dager på rad har min 15 måneder gamle datter hatt myk til bløt avføring en gang på ettermiddagen/kvelden. Det kommer så mye at det går opp ryggen. Hva kan det være? Tror ikke at det er diaré eller tenner. Men kanskje mat? Hun får fullkornsgrøt til kvelds og frokost. Vi har nylig byttet til 12-månedersgrøten – kan det være den?

Les mer: Slik er babyens bæsj
På tide å prøve potte?

Helsesykepleier Elin svarer:

Hei!
Et 15 måneder gammelt barn kan spise ganske mye i løpet av dagen. Etter hvert som barnet blir eldre, blir også grøtene mer fiberrike. Dette har en positiv virkning på fordøyelsen. I tillegg får ofte barn på denne alderen yoghurt og en del frukt og grønnsaker. Disse matvarene inneholder også mye fiber som er med på å holde fordøyelsen igang.

Man ser ofte at barn har ganske myk avføring. Det er mye bedre for barnet å ha myk avføring enn hard. Så lenge avføringen ikke er rennende diaré, og barnet ikke klager over vondt i magen og/eller går ned i vekt, er regelmessig avføring (selv i større mengder) et tegn på at fordøyelsen fungerer som den skal.

Les mer: 10 kjappe om å spise selv

Mange ganger kan en se på barnet når det skal bæsje. Det kan være lurt å forsøke å sette barnet ditt på potte, så blir det mye rensligere. Ved å la barnet sitte stødig på en god potte på gulvet med noen leker foran seg, er du med på å bevisstgjøre barnet i forhold til renslighetstrening. Dette kan gjerne forsøkes både morgen og kveld. Unngå press, ha god tid og gi kun ros til barnet for at det sitter på potta.

Beste hilsen helsesykepleier Elin

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: