BabySpedbarnets avføring

Spedbarnets avføring

Det blir mange bleieskift for småbarnsforeldre. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Gjennomgått av barnelege Knut Øymar 66474
De første 3-4 dagene består avføringen av en grønnsvart, jevn og seig masse som kalles bek (mekonium). Senere avhenger utseendet av hvilken ernæring barnet får.

Avføring hos barn som får morsmelk

Hos morsmelkernærte barn er gjerne avføringen de første 1-2 uker hyppig, grønnlig, løs og noe slimet. Enkelte spedbarn har i lengre tid slik avføring, men de fleste får etter kort tid den typiske brystbarns-avføringen som er gul og salveaktig og lukter behagelig surt. Brystbarnet har gjerne 1-4 slike avføringer daglig, men dette kan variere mye.

Det er viktig å være oppmerksom på at ekte forstoppelse ikke forekommer hos brystbarn. Hos enkelte kan det periodevis gå opp til 3-7 dager mellom hver avføring, men likevel blir den aldri hard. Denne «falske forstoppelsen» gir ikke noen plager og bør aldri behandles med klyster, stikkpiller eller lignende.

Brystbarn får iblant løse, grønnlige og slimete avføringer når moren har spist visse matvarer som skalldyr, kål, løk, eller har fått igjen menstruasjonen.

Avføring hos barn som får morsmelkerstatning

Hos barn som får morsmelkerstatning, er avføringen fastere og lukter råttent. Fargen kan variere fra grønn til gulhvit. Vanligvis har barnet 1-2 slike avføringer daglig. Løse og hyppige avføringer er ikke normalt.

Ved kumelkernæring oppstår det ofte forstoppelse. Som regel får avføringen passe konsistens når melken tilsettes maltekstrakt eller eventuelt havreavsil i samråd med lege.

Unaturlig hvit avføring over lengre tid kan imidlertid være tegn på alvorlig sykdom.

Avføring hos barn som får fast føde

Ved overgang til fast føde som grøt og middagsmat, får avføringen mer brunlig utseende. Den kan periodevis en tid være noe løs og slimet, noe som ofte skjer hvis barnet får for meget fast føde til å begynne med.

Knipsmerter
Noen spedbarn er plaget med knipsmerter som gjerne begynner ved 2 til 3-ukersalderen og varer til 3 til 4-månedersalderen. Skriketurene kommer som regel mellom kl. 17–22. Om dagen er barnet vanligvis rolig, og det kan også sove godt om natten.

Når barnet tas opp under skriketurene, trykkes og masseres lett på magen, roer det seg gjerne en stund, men fortsetter så å skrike, og trekker bena opp under seg.

Noen effektiv behandling for kolikk er det ofte ikke. Hos noen spedbarn kan dråper eller pulver som letter luftavgangen lindre. Disse dråpene eller pulveret fås kjøpt uten resept på apotekene.

Noen få barn som virker betydelig plaget med kolikk kan reagere på kumelkproteiner, enten i mors kost (gjennom morsmelk) eller om de får kumelkbasert tillegg. Dette må man finne ut av i samråd med lege.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: