Flere barn sover nå natten igjennom, men det kan fortsatt bli lite søvn på de voksne. Mange barn får også et nært forhold til et kosedyr eller koseklut som de kan finne trygghet i når mor og far ikke er tilstede.

Sist oppdatert: 5. January 2011

Du kan nå glede deg over at babyens interesse for samvær og samspill med andre familiemedlemmer blir større, og slike aktive våkenperioder gjør dagen mer opplevelsesrik. Det bidrar igjen til at behovet for sammenhengende nattesøvn blir større, slik at døgnrytmen etter hvert faller på plass.

Sover 14-17 timer i døgnet
Tre måneder gamle babyer sover gjennomsnittlig fjorten til sytten timer i døgnet. De har kanskje vent seg til å ta tre til fire lurer i løpet av dagen, og kan sove minst fem til seks timer i strekk om natten. I slutten av denne perioden er det mange babyer som gråter mindre, sovner i sju- til åttetiden om kvelden og sover i tre eller fire timer før de trenger et måltid.

Mindre rugging og sang
Hvis du ikke har gjort det før, kan det være lurt å legge til rette for at barnet skal lære å sovne av seg selv uten rugging, sang eller støvsugerlyd. Faste, koselige rutiner er viktig, det gjør livet forutsigbart for den lille. Har barnet vanskelig for å roe seg til lurene på dagen, bør du også da legge inn noen gode rutiner slik at barnet skjønner at nå er det tid for hvile.

Tips

  1. Barnet gjesper og gnir seg i
    øynene – et sikkert tegn på at det er trett.
  2. Vær ikke redd for å be om hjelp. Besteforeldre og andre hjelpere kan sikkert tåle litt nattevåk en gang imellom slik at dere får sove en hel natt.
  3. Er du på besøk, anbefales det å legge barnet til vanlig tid, enten i vognen eller i en reiseseng. Da unngår du at barnet blir overstimulert eller overtrett.
  4. I denne perioden kan det være en idé å gradvis venne barnet til å finne søvnen selv – uten byssing, rugging, sang eller musikk fra spilledåse.
  5. Barn som er mellom seks og tolv måneder gamle, sover gjennomsnittlig mellom 12 og 16 timer i døgnet, hvorav 8–12 timer om natten.

 

Mange trenger ennå nattmat
Når barnet er blitt fire måneder gammelt, forventer mange foreldre at det skal bli bedre tider når det gjelder nattesøvn. Det gjør det også for mange – men ikke for alle. Fortsatt kan barnet ha behov for mat om natten, og de fleste vil mene at det er for tidlig å venne dem av med det.

Hvis babyen din fortsatt våkner hver annen eller tredje time natten gjennom, er den kanskje vant til rutinen med flere nattmåltider og våkner fordi den søker trøst og kos, ikke fordi den er sulten. Sørg eventuelt for at babyen får litt ekstra av både mat og “lek” til kveldsmåltidet. Det er ikke nødvendig å ta opp babyen ved første knyst om natten – vent litt og se om den roer seg.

Passerer en milepæl
Den første gangen barnet ditt sover natten gjennom, våkner du kanskje og lurer på om det er noe galt. Det som har skjedd, er at babyen din har passert en viktig milepæl. Det kan gå flere uker – kanskje til og med måneder – før dette blir en vane, men du er på vei til roligere netter.

Det kan røyne på for mange foreldre etter flere måneder med oppstykket nattesøvn. Hvis barnet ammes, er det som regel mor som har tatt den største belastningen. Da er det viktig å ikke overvurdere egne krefter. Sett ikke i gang med vårrengjøring, oppussing eller andre slitsomme prosjekter før du har bedre muligheter til å få hvile.

Be familien om hjelp
Ikke vær redd for å be om hjelp fra familie og venner. En våkenatt kan virke som en altfor stor tjeneste å be om når man selv er utmattet av mangel på søvn, men en uthvilt voksen takler det fint en gang imellom.

Ofte får de som hjelper til å passe barnet, et spesielt forhold til det resten av livet. Slik kan du legge til rette for kjærlige bånd mellom barnet ditt og andre voksenpersoner. Det vil alle parter ha glede av.

Kosedyr og koseklut
Mange barn – men langt fra alle – utvikler et spesielt forhold til et kosedyr eller en koseklut. Dette blir et såkalt overføringsobjekt. Det vil si at barnet kan finne trygghet i det når foreldrene ikke er der. Du kan gjerne introdusere et kosedyr eller en klut fra første stund, men barnet vil sannsynligvis ikke utvikle noe spesielt forhold til det før det er rundt seks måneder eller eldre, hvis det da skjer i det hele tatt.

Vask ikke kosedyr for ofte
Noen barn velger seg overføringsobjekt på egen hånd. Det kan for eksempel dreie seg om et gammelt klesplagg eller noe annet det finner trøst i. Mange foreldre fortviler når barnet velger seg noe som ikke er spesielt pent eller tiltalende, men barnets kjærlighet til kosedyret eller kluten er reell, og disse sterke følelsene skal man respektere. Husk at spedbarn har velutviklet luktesans, så vask ikke kosedyr, kluter og lignende oftere enn nødvendig. Bruk gjerne vaskemidler uten parfyme.

Unngå sorg over mistet kosedyr
Det er lurt å ha minst to eksemplarer av det utvalgte kosedyret slik at det ikke blir krise om det ene forsvinner. Mang en hyggelig tur har endt i sorg og fortvilelse når man har kommet hjem og oppdaget at kosedyret er blitt borte underveis. Bytt gjerne på å bruke de to eksemplarene slik at de blir jevnt slitt og barnet aksepterer begge.

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Eli Sørensen, overlege dr.med., spesialist i barne- og ungdomspsykiatri

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel0-3 måneder: Å venne seg til natt og dag
Neste artikkel6-12 måneder – den følsomme søvnen
DEL