"Er det varmt nok?!?" Dette spørsmålet hører mange nybakte foreldre fra bekymrede besteforeldre. Hvordan vet man egentlig om babyen har nok klær på seg?

Både foreldre og besteforeldre bekymrer seg gjerne for om barnet fryser. Babyen er jo så liten, og alle vet at man blir kald av å ligge stille, slik babyen gjør i vognen sin.

Men vi vet også at det ikke er bra for spedbarn å bli for varme – overoppheting er en av flere faktorer som kan føre til krybbedød.

 Så hvordan vet vi når babyen har nok – men ikke for mye – på seg?

– Kjenn på barnets mage, korsrygg eller i nakken til babyen for å finne barnets ”kjernetemperatur”. Hvis det er mer enn behagelig varmt, eller hvis barnet svetter, har han eller hun det for varmt. Det er ikke så viktig om hender og føtter kjennes litt kalde ut, for ekstremitetene har det litt kjøligere enn resten av kroppen.  La eventuelt barnet sove med tynne bomullssokker om natten om du synes at føttene blir for kalde.

NB – kjenner du på barnet på en kald vinterdag med kalde fingrer, kan du forledes til å tro at barnet er varmere enn det egentlig er. Pass på at hånden din har normal kroppstemperatur.

– I begynnelsen bør du kjenne etter barnets temperatur med jevne mellomrom på hver trilletur og innimellom om natten. Etter hvert kommer du til å bli kjent med barnet ditt og lettere kunne se an vær og føre og kle det deretter.

– Ikke pakk inn barnet for varmt bare fordi de andre mødrene gjør det eller fordi babyens bestemor insisterer. Alle babyer er ulike. Noen blir lett overopphetet og irritable, mens andre er mer frosne av seg.

Lag på lag for deg og babyen
Den gamle regelen om å kle seg lagvis gjelder også for spedbarn. Turistforeningen har gode og detaljerte tips om turpåkledning til all slags vær for barn:

Lag 1: Ull

Start med ullundertøy. Om sommeren kan du bruke en blanding av ull og silke eller helt tynn ull. Bomull er greit som undertøy når spedbarnet ikke svetter eller fryser, som for eksempel på en vanlig norsk sommerdag.

Lag 2: Fleece

Dersom det er kaldt, kan du ha et lag med fleece oppå ullundertøyet.

Lag 3: Vind- og vanntett:

Til slutt kommer vinterdressen eller en tynn, vindtett skalldress høst og vår. Husk polsokker (som polvotter, bare til føttene) om vinteren. Det er ikke lett å få votter på små hender, så kjøp gjerne en dress som dekker hendene eller bruk lange votter (uten tommel) som du kan dra litt oppover armen og feste utenpå dressen slik at de sitter.

– Som en hovedregel anbefales det ikke å ta med spedbarn ut når det er kaldere enn minus 10 grader. Men vær spesielt oppmerksom på at man ikke kan se blindt på temperaturmåleren. Med vind i tillegg er den effektive kulden mye høyere enn den målbare. 

I bæresjalet

– Ikke kle babyen for varmt om sommeren når du bærer på magen.

– Beskytt babyen mot vind og regn når du bærer utenpå dine egne klær, for eksempel med en bæreponcho med luke til barnets hode.

For dem som bærer babyen, kan påkledningen se ganske annerledes ut. Dersom du bærer babyen på magen i bæresjal om sommeren, holder det stort sett med en body og strømpebukse. Du trenger bare en lue dersom hodet til barnet stikker ut av sjalet. Følg med på temperaturen til babyen og ha med et ekstra lag med klær i tilfelle det blir kaldere eller det blåser.

Bruk både body og strømpebukse, ikke en heldekkende dress, slik at du har muligheten til å kle av barnet et plagg dersom det skulle bli varmt. Husk at du bærer babyen inntil din egen varme kropp og i tillegg dekker det til med et bæresjal. Da blir det varmt inne i sjalet. Bærer du babyen på magen under din egen jakke om vinteren, må du sørge for at barnet får nok frisk luft. Kle på barnet ullundertøy, tykke ullsokker og ha med et fleecelag og en ullue for sikkerhets skyld.

Hvis du bærer barnet på ryggen utenpå egne klær, må du kle det i tre lag om vinteren. Er det riktig kaldt, kan du legge et saueskinn eller et ullteppe mellom barnets rygg og bæreselen. Da sitter det godt og lunt mellom din rygg og et varmt teppe. Det finnes egne bæreponchoer som du kan ha utenpå dine egne klær og utenpå barnet. Ponchoen beskytter dere mot vind og regn og har en egen luke der barnet kan titte ut og få frisk luft.

Om sommeren kan du stort sett droppe fleecelaget når du bærer inntil den varme ryggen din.

I bæremeis må barnet kles litt varmere fordi det ikke sitter inntil kroppen din.

I sengen

Om natten er det viktig å unngå at barnet blir for varmt. Babyen skal ikke sove med lue. En nattpose som kles på barnet som en slags vest holder babyen varm fordi den ikke kan sparke den av seg. Anbefalt temperatur på soverommet er 17-19 grader.

Les mer: Barn og søvn

I bilen

Om vinteren kan temperaturen i bilen endre seg fra minus 5 til 20 varmegrader i løpet av fem minutter. Da blir det veldig varmt for minsten å sitte i bilsetet i fullt vinterutstyr. Det er dessuten veldig viktig å sikre barnet riktig i bil, og da skal selen ligge tettest mulig inntil kroppen. Tykk jakke eller dress må derfor av.

Skal dere på langtur, er det aller beste om du har mulighet til å varme opp bilen først. Da kan du sette barnet i bilsetet uten vinterdress og med vanlige klær og dekke godt til med lue og tepper for den korte transportetappen ut i bilen. Teppet og luen tar du av når barnet er trygt plassert i den varme bilen. Det finnes også egne bilposer barna kan ha i babystolen, slik at babyen både holder varmen og er riktig sikret i bilen.

Pass på at bilsetet ikke har stått ute i den kalde bilen lenge før du plasserer barnet i det.

På shopping

Når det er over 20 grader inne og flere minusgrader ute, er det ingen enkel sak å bevege seg inn og ut av butikker med barn og vogn. Barnet blir irritabelt og varmt inne, og kaldt og frossent ute. Da er det greit å sørge for å ha kledd barnet med flere lag. Hvis du bruker en varm pose i vognen, ta barnet ut av denne dersom dere skal være inne i varmen i mer enn noen få minutter.

– Ta av luen og åpne opp glidelåser på vinterdressen og hent gjerne overkroppen ut av dressen når dere kommer inn slik at barnet bare har beina og føttene i vinterdressen.

Det er ikke bra om barnet svetter for så å komme ut i kulda igjen med fuktige klær. Da vil det lett begynne å fryse. Og har du ikke kledd av barnet i innevarmen, har det ingenting å gå på når dere skal ut i kulda igjen.

Om sommeren har du et lag eller et trekk som beskytter mot vind og sol og som lett kan tas av når du kommer inn. Det kan være en tynn dress på barnet eller overtrekk til vognen.

Dette trenger du av klær og utstyr til babyen om sommeren:

– Body i bomull eller i en tynn ull- og silkeblanding.

– Strømpebukse i samme stoff. Det er svært praktisk med fot på strømpebuksen. Små sokker faller lett av.

– Sparkebukse og jakke i bomull til å ha over undertøyet på kjølige dager. Jakken kan gjerne ha knapper i front slik at du lett kan åpne den og regulere varmen. Heldekkende dress/sparkebukse bør ha knapper i skrittet slik at du kan sjekke bleien uten å måtte kle av babyen helt.

– Et vindtett lag når det blåser. En tynn skalldress når barnet tas ut av vognen. Lue i bomull eller tynn ull.

– Når det er varmt (fra ca 18 grader og oppover), er et helseteppe, eventuelt en lett dundyne, nok til babyen dersom du sørger for at den er i ly for vinden.  Når barnet ligger i vognen, er det som regel godt nok beskyttet mot vind av vognen selv og evt vogntrekk og dyne.

NB: Luftlaget mellom dyne og overtrekk gjør at det dannes varme i vognen. Pass på at barnet ligger luftig på varme dager.

– Sørg for luft til babyen. Les artikkelen «Advarer mot heldekkende teppe over vognen».

Dette trenger du om vinteren til vognen:

– Ullundertøy

– Fleecejakke og -bukse

– Varm og vindtett vinterdress, saueskinn og varm dundyne, eller:

– Varm pose av dun eller skinn. Du trenger ikke både vinterdress og pose.

– Lue i ull eller fleece, gjerne vindtett.

– Hals i ull eller fleece. Halsen må være så tykk at den ikke blir gjennomvåt når barnet sikler.

– Polvotter og –sokker som er varme og vindtette dersom hender og føtter stikker ut.

– Kalesje og overtrekk som beskytter mot vinden.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelTøff start for liten kropp
Neste artikkelFamilieverden er lansert!
DEL