GravidHva trenger vi av utstyr til babyen?

Hva trenger vi av utstyr til babyen?

Man kan fort bruke mye tid og penger på klær og utstyr til babyen. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Nina Espedal og Tone Kleppa Jåtten, hentet fra Spedbarnsboken 2023-2024 61606 Sist oppdatert 07.09.22
Det finnes et utrolig stort utvalg av klær og utstyr til babyer – i ulike prisklasser og kvaliteter. Det kan derfor lønne seg å tenke godt gjennom hva deres baby vil trenge før dere går til innkjøp. Hør gjerne med andre foreldre: Hva bruker og anbefaler de?

Vil du å lytte til dette kapittelet fra Spedbarnsboken i stedet for å lese?

Klær til den nyfødte

Det er lurt å ikke kjøpe for mye klær på forhånd. Når babyen er født vet dere bedre hvilke størrelser som passer. Før dere kjøper klær, bør dere sjekke vaskeanvisningen på plaggene. Det sparer mye arbeid hvis de fleste kan vaskes på samme temperatur (helst 60 grader) og ikke farger av i vask. Sjekk om klærne tåler tørketrommel. Hvis ikke, tar det lengre tid før klærne blir tørre, og det kan være lurt å ha flere plagg. Husk at babyen vokser fort, så det er lurt å kjøpe klærne litt store. Alle nye plagg må vaskes før bruk for å fjerne eventuelle kjemikalier. Unngå parfymerte vaskemidler og tøymykner.

Når dere reiser hjem, bør babyen ha på seg body, bukse, jakke, lue og varme sokker. Sykehuset spandere vanligvis bleie, men pass på å ha rikelig med bleier hjemme. Ha gjerne et teppe over babyen i bilstolen. Med et babyteppe kan en lett regulere temperaturen, samtidig som man kan svøpe babyen godt inn i teppet. Babyen er vant med å være tett omsluttet i mors mage. Når det er grenser rundt babyen føler den seg trygg, og det hindrer for store bevegelser som gjør at kroppen kommer i ubalanse. Vel hjemme kan svøping også være en fin måte å roe den nyfødte babyen på.

Kle alltid av barnet når dere kommer inn – selv når det sover. Små barn kan ikke regulere kroppstemperaturen like godt som voksne, og kan lett bli overopphetet. Kjenn på babyens hud i nakken og øverst på brystet. Er huden varm og klam, har babyen for mye klær på. Uansett hvor varmt det er i rommet, vil babyen normalt være kjøligere på hender og føtter enn resten av kroppen. Nyfødte babyer tåler bedre at det er litt kjølig i bilen, på soverommet eller i vognen, enn at det er for varmt. Barnet mangler nemlig evnen til å svette, og vil få feber om det blir for varmt.

Ta hensyn til årstiden barnet blir født på. Et sommerbarn vil gjerne ha behov for kortermede bodyer og lette sommerdrakter, mens et vinterbarn gjerne vil ha behov for strømpebukser, dress og votter i tillegg. Dere velger selv om klærne skal være i ull eller bomull, men ull er praktisk året rundt på grunn av sin isolerende og fukttransporterende evne.

Husk å ikke kle barnet for tykt i bilstolen, fordi selene da kan bli for slappe. Pakk heller et varmt teppe rundt barnet på utsiden av selene. Det går også an å få kjøpt vinterpose til bilstolen for å holde babyen varm.

Seng, madrass og sengetøy

Skal barnet arve noe, bør dere sjekke om utstyret oppfyller de nyeste sikkerhetskravene. Sørg for at sengen er trygg for babyen. Vil dere male noe, bør det gjøres i god tid før babyen skal bruke det, slik at malingsgassene kan fordunste. Det er viktig at det er god lufting i senge­bunnen, slik at madrassen får puste.

Dersom dere har rygg- eller bekkenproblemer, er det praktisk om høyden på sidene og bunnen på sengen kan reguleres. Det er også viktig at sengebunnen kan senkes ned når barnet blir så stort at det begynner å reise seg.

Det har vært forsket mye på madrasser i forbindelse med krybbedød, og forhandlere selger nå godkjente madrasser som puster. De avgir ikke gasser ved bruk. De fleste madrassene er tilpasset sengen eller vuggen, men det er også mulig å kjøpe madrasser med spesialmål. Gamle madrasser som ikke oppfyller dagens kvalitetskrav må kastes.

Dundyner er godkjente med tanke på allergi. Det blir derfor en smakssak om dere velger syntetisk dyne eller dundyne. Forutsetningen er at dynen kan vaskes på 60 grader.

Babyer skal ikke ha hodepute. Unngå også myke bamser, pyntetepper, myke sengekanter og lignende i sengen. Pass på at ikke noe dekker babyens hode. Landsforeningen uventet barnedød (LUB) anbefaler å ha barnet på samme rom som foreldrene i minimum seks måneder, ideelt sett hele det første året. Det reduserer risikoen for krybbedød å ha barnet på samme rom som foreldrene. Det anses også som godt og trygt for barnet å høre og lukte foreldrenes nærvær.


Vogn

Utvalget i barnevogner er så stort at det kan være vanskelig å velge. Før dere kjøper vogn, bør dere tenke gjennom hvilket behov dere har. Be om hjelp fra forhandler – de har ofte mye kunnskap om de forskjellige vogntypene, og kan gi dere gode råd. Det er lurt å sjekke at vognen får plass i bilen. Vekten kan også variere. Husk at vognen skal løftes inn og ut av bilen. Vognen bør også være lett å legge sammen. Sjekk forbrukertester dersom dere er i tvil. Det vanligste er duovogn, men det finnes også bagvogner og kombivogner. Noen har bremser både foran og bak, og noen har håndbrems. Duovogner har en bagdel og en sportsvogndel som brukes separat. De finnes også som søskenvogner.

De fleste vognene har tre eller fire hjul, noen har lufthjul, andre ikke. Kjøreegenskapene og fjæringen vil variere mellom de ulike hjultypene. Prøvetrill, så kjenner dere forskjellen. Trehjulsvognene er ofte lettere å ta inn og ut av bilen og praktiske dersom dere er mye ute og reiser, men kan også være noe mindre veltesikre. Vogner i “trimutgave” med ekstra fjæring er lettere å trille på grus- og skogsveier.

Et annet viktig kriterium for valg av vogn er om det er sommer- eller vintersesong. Et barn født på sommeren kan for eksempel måtte bytte til sportsvogndel tidligere, fordi det ikke vil bli plass til vinterpose i en liten bag.

Det første året er det spesielt viktig at barnet har ansiktet vendt mot den som triller vognen, for å ha god kontakt. For eldre barn kan vognen være forovervendt.

Det frarådes å henge babyteppe over vognen for å skjerme mot sol og trekk. Det reduserer luftsirkulasjonen i vognen, og gjør det for varmt og tett. Bruk heller myggnetting eller snu vognen mot solen og vinden.


Bilstol

Det fins et utall bilstoler på markedet. Sett deg inn i hvilke bilstoler som regnes som best, og husk at barnet skal sitte bakovervendt i bilen helt fram til det er fire år gammelt. Bilens størrelse og festeanordninger må tas hensyn til i valg av bilstol.


Utstyr som kan være kjekt å ha

Det finnes mye utstyr på markedet, og det er lurt å se behovet an. Punktene under er kun eksempler.


  • Vippestol (ligge/sittestol)

  • Bæresele/bæresjal

  • Dun- eller skinnpose

  • Reiseseng

  • Babycall

  • Lammeskinn

  • Nattpose

  • Tisselaken

  • Babygym

  • Gulvmatte til babyen


Stelleplassen – stelleunderlag/stellebord

Du må ha en stelleplass, for eksempel på badet, der rennende vann er lett tilgjengelig. Det finnes stellebord og stellemadrasser for ulike behov. Tilpass utstyret etter badets størrelse. I enkelte leiligheter er badet så lite at det ikke er mulig å ha stellemadrass/stellebord der permanent. Da må man lage en stelleplass i nærheten, for eksempel der babyens klær og utstyr er.

Det er viktig at det er mulig å ha det godt og varmt på stelleplassen (ca. 22 grader), slik at babyen ikke blir avkjølt når bleien og klærne skiftes. Ha gjerne et teppe i nærheten som du kan legge over barnet ved behov.

Stellemadrassen bør være plastbelagt og lett å rengjøre. Den må ha kanter som forhindrer at babyen faller ned. Du må aldri forlate babyen på stellebordet. Det er praktisk å ha hyller eller skuffer til bleier og lignende i nærheten. Da trenger du ikke å ta øynene fra babyen, og faren for uhell blir sterkt redusert. Ha alltid en hånd på babyen. Stelleplassen bør ha god arbeidshøyde for foreldrene.

Det finnes kommoder med stelleunderlag på toppen og innebygd badebalje. Disse er ypperlige hvis dere skal bruke et annet rom enn badet som stelleplass. Kluter, håndklær, bleier og klær har dere lett tilgjengelig i kommoden. Stellekommoden er som en vanlig kommode og er et varig møbel.

Det finnes også stellebord som kan slås opp mot veggen og tar liten plass.

En badebalje som plasseres i dusjen, bade­karet eller på gulvet, fungerer greit som badeplass for babyen. Senere kan barnet bade i badekaret, eller vennes til å dusje. Du kan også bade babyen i vasken eller i en badebøtte. Dersom barnet bades i vasken må dere passe på at kranen kan være varm slik at barnet kan få brannskade ved kontakt. Er barnet urolig når det bades, kan det hjelpe å legge en vaskeklut på barnets bryst. Pakk barnet godt inn i håndkle etter badet – små barn blir fort kalde.

Når babyen er blitt litt større og trives med å bade, kan det være en fin kosestund for foreldre og barn å bade sammen. Noen har også boblebad. Boblene kan virke litt skremmende på et lite barn, så prøv dere frem. Det anbefales ikke å ta små barn med i boblebad på hotell eller i basseng som inneholder mye kjemikalier.

Stelleveske

Det fins et utall stellevesker i forskjellige farger, fasonger og prisklasser. Stellevesken bør ha en separat stellematte, slik at du kan stelle babyen på den når du er hjemmefra. Mange steder er det tilrettelagte stelleplasser med vann i nærheten. Dersom det er vanskelig å finne et egnet sted, bør du stelle barnet på gulvet. For et kortere besøk trenger du vaskeservietter, bleier, smokk (om barnet bruker det), gulpeklut og et klesskift. For en lengre reise må det suppleres ekstra.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: