Det finnes et utrolig stort utvalg av klær og utstyr til babyer – i ulike prisklasser og kvaliteter. Det kan derfor lønne seg å tenke godt gjennom hva deres baby vil trenge før dere går til innkjøp. Hør gjerne med andre foreldre: Hva bruker og anbefaler de?

Sist oppdatert: 27. februar 2020

Det er lurt å ikke kjøpe for mye klær på forhånd. Når babyen er født vet dere bedre hvilke størrelser som passer. Før dere kjøper klær, bør dere sjekke vaskeanvisningen på plaggene. Det sparer mye arbeid hvis de fleste kan vaskes på samme temperatur (helst 60 grader) og ikke farger av i vask. Sjekk om klærne tåler tørketrommel. Hvis ikke, tar det lengre tid før klærne blir tørre, og det kan være lurt å ha flere plagg. Alle nye plagg må vaskes før bruk for å fjerne eventuelle kjemikalier. Unngå parfymerte vaskemidler og tøymykner.

Klær og utstyr til den nyfødte

Når dere reiser hjem, bør babyen ha på seg body, bukse, jakke, lue og varme sokker. Ha gjerne et teppe over babyen i bilstolen. Sykehuset spanderer vanligvis bleie, men pass på å ha rikelig med bleier hjemme. Dersom dere ikke har kjøpt inn klær og utstyr før fødselen, er det fint om noen kan handle litt før dere kommer hjem med babyen. Husk at babyen vokser fort, så det er lurt å kjøpe klærne litt store.

Ta hensyn til årstiden barnet blir født på. Et sommerbarn vil gjerne ha behov for kortermede bodyer og lette sommerdrakter, mens et vinterbarn gjerne vil ha behov for strømpebukser, dress og votter i tillegg. Dere velger selv om klærne skal være i ull eller bomull, men ull er praktisk året rundt på grunn av sin isolerende og fukttransporterende evne.

Husk å ikke kle barnet for tykt i bilstolen, fordi selene da kan bli for slappe. Pakk heller et varmt teppe rundt barnet på utsiden av selene. Det går også an å få kjøpt vinterpose til bilstolen for å holde babyen varm.

Kle alltid av barnet når dere kommer inn – selv når det sover. Små barn kan ikke regulere kroppstemperaturen like godt som voksne, og kan lett bli overopphetet.

Seng, madrass og sengetøy

Skal barnet arve noe, bør dere sjekke om utstyret oppfyller de nyeste sikkerhetskravene. Vil dere male noe, bør det gjøres i god tid før babyen skal bruke det, slik at malingsgassene kan fordunste. Det er viktig at det er god lufting i senge­bunnen, slik at madrassen får puste.

Det er praktisk om høyden på sidene og bunnen på sengen kan reguleres dersom mor har bekkenløsning eller dere har ryggproblemer. Det er også viktig at sengebunnen kan senkes ned når barnet blir så stort at det begynner å reise seg. Barnesenger varierer i pris alt etter finesser og materiale. Dersom dere planlegger å bruke den til flere barn, kan det være lurt å investere i kvalitet.

Det har vært forsket mye på madrasser i forbindelse med krybbedød, og forhandlere selger nå godkjente madrasser som puster. De avgir ikke gasser ved bruk. De fleste madrassene er tilpasset sengen eller vuggen, men det er også mulig å kjøpe madrasser med spesialmål. Gamle madrasser som ikke oppfyller dagens kvalitetskrav må kastes.

Dundyner er godkjente med tanke på allergi. Det blir derfor en smaksak om dere velger syntetisk dyne eller dundyne. Forutsetningen er at dynen kan vaskes på 60 grader.

Babyer trenger ikke hodepute. Det er praktisk å legge en gulpeklut eller lignende under hodet for å beskytte madrassen mot gulp. Pass på at det ikke blir for tett og trangt rundt barnet, og at ikke noe dekker hodet.

Vogn

Utvalget i barnevogner er så stort at det kan være vanskelig å velge. Før dere kjøper vogn, bør dere forsikre dere om at den får plass i bilen. Vekten kan også variere. Husk at vognen skal løftes inn og ut av bilen. Vognen bør også være lett å legge sammen. Sjekk forbrukertester dersom dere er i tvil. Det vanligste er duovogn, men det finnes også bagvogner og kombivogner. Noen har bremser både foran og bak, og noen har håndbrems. Duovogner har en bagdel og en sportsvogndel som brukes separat. De finnes også som søskenvogner.

De fleste vognene har tre eller fire hjul, noen har lufthjul, andre ikke. Kjøreegenskapene og fjæringen vil variere mellom de ulike hjultypene. Prøvetrill, så kjenner dere forskjellen. Trehjulsvognene er ofte lettere å ta inn og ut av bilen og praktiske dersom dere er mye ute og reiser, men kan også være noe mindre veltesikre. Vogner i “trimutgave” med ekstra fjæring er lettere å trille på grus- og skogsveier.

Et annet viktig kriterium for valg av vogn er om det er sommer- eller vintersesong. Et barn født på sommeren kan for eksempel måtte bytte til sportsvogndel tidligere, fordi det ikke vil bli plass til vinterpose i en liten bag.

Det første året er det spesielt viktig at barnet har ansiktet vendt mot den som triller vognen, for å ha god kontakt. For eldre barn kan vognen være forovervendt.

Mange henger et babyteppe over vognen for å skjerme barnet mot sol og trekk når de er ute og triller. Det kan redu­sere luftsirkulasjonen i vognen og gjøre det varmt og tett. Barnet liker å ha det luftig når det sover. Bruk heller mygg­netting eller snu vognen mot solen og vinden.

Bilstol

Det fins et utall bilstoler på markedet. Sett deg inn i hvilke bilstoler som regnes som best, og husk at barnet skal sitte bakovervendt i bilen helt fram til det er fire år gammelt. Bil-ens størrelse og festeanordninger må tas hensyn til i valg av bilstol.

Utstyr som kan være kjekt å ha

Det finnes mye utstyr på markedet, og det er lurt å se behovet an. Punktene under er kun eksempler.

  • Vippestol (ligge/sittestol)
  • Bæresele/bæresjal
  • Dun- eller skinnpose
  • Reiseseng
  • Babycall
  • Lammeskinn
  • Nattpose
  • Tisselaken

Stelleplassen – stelleunderlag/stellebord

Det er lurt å ha en stelleplass, for eksempel på badet, der rennende vann er lett tilgjengelig. Det finnes stelle­bord og stellemadrasser for ulike behov. Tilpass utstyret etter badets størrelse. I enkelte leiligheter er badet så lite at det ikke er mulig å ha stellemadrass/stellebord der permanent. Da må man lage en stelleplass i nærheten, for eksempel der babyens klær og utstyr er. Det er viktig at det er mulig å ha det godt og varmt på stelleplassen (ca. 22 grader), slik at babyen ikke blir avkjølt når bleien og klærne skiftes.

Stellemadrassen bør være plastbelagt og lett å rengjøre. Den må ha kanter som forhindrer at babyen faller ned. Det er praktisk å ha hyller eller skuffer til bleier og lignende i nærheten. Da trenger du ikke å ta øynene fra babyen, og faren for uhell blir sterkt redusert. Ha alltid en hånd på babyen, og gå aldri fra barnet på stellebordet. Stelleplassen bør ha god arbeidshøyde for både mor og far.

Det finnes kommoder med stelleunderlag på toppen og innebygd badebalje. Disse er ypperlige hvis dere skal bruke et annet rom enn badet som stelleplass. Kluter, håndklær, bleier og klær har dere lett tilgjengelig i kommoden. Stelle-kommoden er som en vanlig kommode og er et varig møbel.

Det finnes også stellebord som kan slås opp mot veggen og tar liten plass.
En badebalje som plasseres i dusjen, bade­karet eller på gulvet, fungerer greit som badeplass for babyen. Senere kan barnet bade i badekaret, eller vennes til å dusje. Du kan også bade babyen i vasken eller i en badebøtte. Dersom barnet bades i vasken må dere passe på at kranen kan være varm slik at barnet kan få brannskade ved kontakt. Er barnet urolig når det bades, kan det hjelpe å legge en vaskeklut på barnets bryst. Pakk barnet godt inn i håndkle etter badet – små barn blir fort kalde.

Når babyen er blitt litt større og trives med å bade, kan det være en fin kosestund for mor/far og barn å bade sammen. Noen har også boblebad. Boblene kan virke litt skremmende på et lite barn, så prøv dere frem. Det anbefales ikke å ta små barn med i boblebad på hotell eller i basseng som inneholder mye kjemikalier.

Stelleveske

Det fins et utall stellevesker i forskjellige farger, fasonger og prisklasser. Stellevesken bør ha en separat stellematte, slik at du kan stelle babyen på den når du er hjemmefra. Mange steder er det tilrettelagte stelleplasser med vann i nærheten. Dersom det er vanskelig å finne et egnet sted, bør du stelle barnet på gulvet. For et kortere besøk trenger du vaskeservietter, bleier, smokk (om barnet bruker det), gulpeklut og et klesskift. For en lengre reise må det suppleres ekstra.

Hva synes du om artikkelen?