Følesansen
Følesansen gjør det mulig for barnet å lokalisere berøring, temperatur og smerte. Barnet undersøker nå nærgående alt som er i nærheten. Det vil dra i en tråd som stikker ut av genseren og plukke en smule opp fra gulvet. Alle detaljer undersøkes med fingrene og munnen. Hvordan føles denne her, hvor tung er den, og hvordan smaker den? Man kan levende forestille seg alle spørmålene barnet har, når det konsentrert og musestille sitter og under-søker tingene.
Balanse-/likevektsansen
Balanse-/likevektsansener lokalisert i det indre øret og er hele tiden med på å holde barnet i balanse. Denne sansen er avgjørende for barnets evne til å reise seg fra gulvet eller klatre. Mange barn vil kunne lære å sitte alene ved 7–8-månedersalderen, og noen begynner å eksperimentere med å reise seg.
Både balanse- og muskelsansene trenes når barnet ruller rundt, prøver å krype og senere krabber avgårde. Ved å holde en leke litt utenfor rekkevidde kan du motivere barnet til å bevege seg fremover.
Muskel-/leddsansen
Muskel-/leddsansen gjør barnet bevisst på kroppen sin, for eksempel om armen er bøyd eller strak, uten å måtte bruke synssansen. Muskelsansen lærer også barnet hvor mye krefter det skal bruke til forskjellige ting.
Barnet liker nå godt å kjenne sine egne krefter og banker i bordet med hånden eller leken. Barnet vil nå også kunne løfte opp en kule som ligger på bordet og skifte gjenstander fra den ene hånden til den andre. Alle disse anstrengelsene utvikler barnets følesans og motorikk.