Barnets verden utvides stadig, og barnet utforsker årvåkent sine omgivelser og suger til seg inntrykk og opplevelser. Til dette er sansene barnets viktigste redskap.

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Følesansen


gjør det mulig for barnet å lokalisere berøring, temperatur og smerte.Barnet undersøker nå nærgående alt som er i nærheten. Det vil dra i en tråd som stikker ut av genseren og plukke en smule opp fra gulvet. Alle detaljer undersøkes med fingrene og munnen. Hvordan føles denne her, hvor tung er den, og hvordan smaker den? Man kan levende forestille seg alle spørmålene barnet har, når det konsentrert og musestille sitter og under-søker tingene.

Balanse-/likevektsansen


er lokalisert i det indre øret og er hele tiden med på å holde barnet i balanse. Denne sansen er avgjørende for barnets evne til å reise seg fra gulvet eller klatre. Mange barn vil kunne lære å sitte alene ved 7–8-månedersalderen, og noen begynner å eksperimentere med å reise seg.

Både balanse- og muskelsansene trenes når barnet ruller rundt, prøver å krype og senere krabber avgårde. Ved å holde en leke litt utenfor rekkevidde kan du moti-vere barnet til å bevege seg fremover.

Muskel-/leddsansen


gjør barnet bevisst på kroppen sin, for eksempel om armen er bøyd eller strak, uten å måtte bruke synssansen. Muskelsansen lærer også barnet hvor mye krefter det skal bruke til forskjellige ting.

Barnet liker nå godt å kjenne sine egne krefter og banker i bordet med hånden eller leken. Barnet vil nå også kunne løfte opp en kule som ligger på bordet og skifte gjenstander fra den ene hånden til den andre. Alle disse anstrengelsene utvikler barnets følesans og motorikk.

Hørselen


gir barnet anledning til å vurdere lydens retning og avstand. Hørselen er viktig for språket, og barn liker å bli sunget for. Samtidig kan du holde barnet på fanget og lage bevegelser og rytmer til sangen. Barnet vil nå gjen-kjenne navnet sitt, og reagere på ord som ‘nei’.

Synet


gir barnet synsopplevelser og har betydning for at barnet kan vurdere av-stander. Ved denne alderen kan barnet se forskjell på om et fjes tilhører en kvinne eller en mann. Barnet holder øye med deg og etter-ligner deg når du for eksempel rister på hodet. Det kan være en morsom lek å imitere hverandre, og barnet vil også ha stor glede av å titte på seg selv i et speil.

Også objekter som ligger lenger borte er interessante nå. Når du går tur med barnet sittende i vognen, vil det nysgjerrig kikke etter andre barn og dyr og utforske hele verden med øynene.

Luktesansen


gir barnet en opplevelse av forskjellige lukter og spiller inn på smaks-sansen.Ved fødselen var luktesansen den sterkeste av barnets sanser, og fremdeles er nok barnets nese langt mer ‘raffinert’ enn en voksens. Lukt er en viktig del av barns opplevelser, den forsterker inn-trykkene. Ofte vil våre første minner være assosiert med duften av noe. I denne perioden vil du nok spesielt merke viktig-heten av at maten barnet spiser dufter godt. Liker det ikke duften, vil det antagelig heller ikke spise maten.

Smaksansen


forteller barnet om noe er søtt, surt, salt eller velsmakende (umami). Nå har sikkert barnet vent seg til en mengde smaksopplevelser, og vil ofte vise prefe-ranse for visse typer mat.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?