BabyPersonlige historierAria og Dennis er tvillinger – men født på hver sin dag

Aria og Dennis er tvillinger – men født på hver sin dag

Dennis og Aria – tvillinger med ulik fødselsdato. Alle foto: privat
Av Babyverden 8217 Sist oppdatert 30.11.18
Da Trude gikk gravid med tvillinger ønsket hun å unngå å føde på 17. mai, mens samboeren håpet på den datoen. Trudes fødsel begynte på 17. mai, men bare Dennis rakk å komme til verden på nasjonaldagen. Tvillingsøsteren Aria ble født dagen etterpå.

Trude Langfjord fra Steinkjer og samboeren Kenneth Rugås fikk sitt første felles barn 11. mai 2016. Fra før har Kenneth sønnen Ulrik (9 år).

Da vesle Dexter var fem måneder gammel, oppdaget hun at hun var gravid igjen. Hun ble raskt stor, og tenkte kanskje hun var lenger på vei enn hun hadde trodd. Tidlig ultralyd viste tvillinger, og terminen ble satt til 24. juni 2017.

Trude skulle egentlig begynne å jobbe igjen etter permisjonen med Dexter, men fordi tvillingsvangerskap regnes som risikosvangerskap, fikk hun svangerskapspenger i stedet. Og så bar det over i ny permisjon da tvillingene kom.

– Vannet gikk hjemme hos onkelen min klokken halv fire på ettermiddagen 17. mai. Mange i familien var der, og de ble litt småstresset, sier Trude.

Fødselen gikk greit framover, og Dennis kom til verden klokken 23:30.

– Fødselslegen hadde lyst at begge skulle bli født 17. mai, og foreslo sugekopp. Men riene startet ikke opp igjen før etter midnatt, forteller hun.

Aria ble født 18. mai klokken 00:35. Hun var 2490 gram mens «storebror» Dennis var 2785 gram.

Aria og Dennis

Trude mistet mye blod under fødselen og måtte operere ut morkakerester. Hun forteller at legene lurte på om det var en tredje morkake – at hun opprinnelig hadde blitt gravid med trillinger. Men på tidlig ultralyd hadde de bare funnet to.

Tre barn på 1 år og 1 uke

I løpet av 53 uker fikk Trude altså tre barn. Dexter rakk akkurat å feire ettårsdagen sin før han ble storebror.

– Mange blir imponert når de hører historien vår – med tvillinger med ulik fødselsdato og en sønn som er akkurat ett år eldre enn tvillingene. Det er jo litt artig, sier Trude.

Dexter, Dennis og Aria.
1 år og 7 dager skiller eldstemann fra yngstemann av disse tre.

Er de tvillinger da?

Trude er med i en Facebookgruppe for tvillingforeldre, og sier at hun vet om en annen der som også har tvillinger født på ulike datoer. Men for folk flest og på helsestasjonen var det første gang de hadde hørt om det.

– Jeg har fått spørsmål om ungene faktisk er tvillinger når de ikke er født på samme dato, sier Trude.

Felles bursdagsfeiringer for alle tre

Helgen før 17. mai i år feiret familien dobbel ettårsdag og toårsdag i ett. Det regner Trude med at kommer til å bli gjort hvert år framover, i hvert fall til barna kommer i skolealder.

– Det er jo ikke vits i å invitere til tre familiebursdagsfeiringer i samme uke, sier Trude.

Hun forteller at det enkelte barnet får ekstra oppmerksomhet på sin bursdag, men innrømmer at det er litt vanskelig for Dennis som har bursdag på 17. mai.

Hva som kommer til å skje med barnebursdager når barna blir eldre er litt usikkert.

– Etter hvert vil de kanskje ha egne feiringer, og siden det er en gutt og en jente vil man jo uansett måtte invitere hele klassen når den tid kommer. Så får det bli opp til Aria og Dennis om de vil feire sammen eller hver for seg, sier Trude.

Det er imidlertid lite sannsynlig at Dennis får feiret med barnebursdag på selve dagen sin.

– Akkurat det har jeg ikke tenkt så mye på. De er jo fortsatt så små at de ikke tenker på det, sier Trude.


Travelt med tre små barn i hus

Trude har tatt ett års ulønnet permisjon i tillegg, og er hjemme med tvillingene mens Dexter går i barnehage. Hun innrømmer at det har vært travelt.

– Det blir jo enklere nå som de blir mer selvstendige, og nå sover tre av fire barn hele natten, sier hun.

Den som er våken på nettene fortsatt er Dennis, som helst vil sove i mamma og pappas seng.

Så vanlig er tvillinger

I 2017 98,4 prosent av fødslene enkeltfødsler. Sjansen for å føde flere enn ett barn var altså bare 1,6 prosent. Det var 895 tvillingfødsler og 13 trillingfødsler.

For tvillinger var det flest som fikk to gutter, nest flest fikk to jenter, og færrest fikk én gutt og én jente. Av de som fikk trillinger fikk halvparten av dem tre gutter. Minst vanlig var kombinasjonen med to gutter og én jente.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: