Foreldrene har regler for sin to år gamle sønn. Men når gutten er hos svigermor, gjelder plutselig ikke deres oppdragelse lenger. Hva skal de gjøre? Samlivsterapeut Kjersti Eide Torstrup svarer.

Sist oppdatert: 1. oktober 2012

Hei!

Hvorfor krangler man så ofte med svigermor? Er det en territoriell greie? Jeg og min mann har en sønn på to år, og vi har egentlig verdens hyggeligste besteforeldre til vår sønn. De stiller opp og følger med.

MEN min svigermor har bestemt seg for at så lenge vi er hos henne, så gjelder ikke vår barneoppdragelse lenger. Der får poden gjøre hva han vil. Han kan gjerne rasere hele huset, og hun bare ler. Han slår henne, og hun sier ikke ifra. Jeg ville aldri ha akseptert den type oppførsel, og sier ifra til sønnen hvis han slår, biter, eller knuser ting med vilje – noe han faktisk veldig sjelden gjør, bortsett fra når han er der!

Jeg og min mann føler hun overkjører oss og tråkker på hele opplegget vårt. Vi har våre regler, hun har ingen. Jeg er veldig enig i at besteforeldre skal skjemme bort og foreldre skal oppdra, men så lenge vi er sammen såpass mye som vi er, så må hun vel respektere og følge våre regler, spesielt når vi er der!?

Dette gjør meg så frustrert at jeg drømmer om svigermor om natten. Jeg er en rolig person til vanlig, men har noen ganger tanker om å kjefte henne ut og kaste henne utfor en bru. Det tærer også på forholdet til min mann at jeg snakker nedlatende om hans mor så ofte. Jeg vil jo ikke være sånn! Når vi prøver å si ifra så svarer hun ikke, eller bare flirer litt. Hvordan skal vi gå frem for å løse dette på en ordentlig måte!?

Hei!

Dette høres krevende ut! Du forholder deg til en svigermor som ikke tar deg og sønnen sin på alvor. Hun gjør som hun vil, og en får ikke inntrykk av at hun har vilje til å lytte til dere. Du sier at hun ikke svarer når dere tar opp ting med henne. Hvem er det som har bestemt at det bare er hennes regler som skal følges når dere er på besøk hos henne?

Du sier at sønnen deres kan «rasere hele huset» hennes uten at dere som foreldre griper inn. Dette høres ikke greit ut! Dere kan velge å være tydelige som foreldre og sette grenser for sønnen deres før alt sklir ut i svigermors hus.

Dere kan også også være tydelige og konkrete når dere sier noe om deres tanker om barneoppdragelse.

Det er viktig å legge forholdene til rette for en god dialog med henne. Kanskje kan dere også si noe om hva dere setter pris på at hun gjør ?

Hvordan hadde din mann det som barn? Kan han komme med innspill og erfaringer som vil hjelpe dere videre her?

Hva med svigerfar? Hvilken rolle har han i familien? Noen ganger kan det være nyttig å innta ulike perspektiver .

Hvordan har dere det når svigerforeldrene dine er på besøk hos dere?

Dette er  forslag til noen spørsmål dere kan reflektere over.

Lykke til !

Hilsen Kjersti

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?