Forkjølet, tett i brystet og pipete i pusten. Forkjølelsessesongen er her for fullt. Men for de minste barna kan forkjølelsesviruset RS være farlig, og kreve sykehusopphold. – Håper Even får reise hjem fra sykehuset i dag, sier mamma Barbro.

– Det er høy aktivitet av RS-virus nå.  Det har det vært siden årsskiftet, sier overlege Dagfinn Skaare ved Mikrobiologisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold.

7 av 10 babyer får RS-viruset

De fleste barn har hatt RS. Ved ettårsalder har sju av ti barn hatt viruset i kroppen, og de aller fleste var under seks måneder gamle da de ble smittet. Men ikke alle blir like syke. Sykdommen kan variere fra forkjølelse til mer alvorlige tilfeller. Kilde: Folkehelseinstituttet

Han sier det er slik det pleier å være på vinteren.

Mer enn tredobling fra i fjor
På barneavdelingen ved Stavanger Universitetssjukehus er nå fem barn lagt inn med RS-virus. Til nå i år er tallet på innlagte 37. I tillegg har seks barn vært behandlet poliklinisk.

– I fjor hadde vi en roligere RS-periode og hadde kun 11 innlagte i samme tidsperiode. Vi forventer at vi er i toppen nå, men tallene kan holde seg høye den neste måneden også, sier seksjonsoverlege Ann Marit Gilje.

Nesten alle innlagte er under ett år, og de fleste er yngre enn seks måneder.

Les også:

To uker gamle Magnus ble alvorlig syk av RS-viruset

Sigrid (5 måneder) sluttet å puste

Even ble veldig syk av RS-viruset
Lørdag for halvannen uke siden fikk vesle Even Kjellbakk Halvorsen (3 ½ måned) forkjølelsessymptomer. I begynnelsen av uken etter var familien innom både fastlege og legevakt, men fikk beskjed om at sykdommen ville gå over av seg selv. Storebrødrene på to og sju år hadde også vært syke, og det var nok de som smittet lillebroren.Her er Even innlagt på sykehuset i Bodø. Foto: privat

– Natt til onsdag ble han kjempedårlig. Vi løp mellom soverommet og trappen for å gi ham kulde og frisk luft. Han hadde pustefrekvens på over 60, og hadde ikke tisset siden formiddagen, forteller Barbro.

Onsdag tok de igjen turen til fastlegen, men Barbro lot seg ikke berolige av svaret derfra. Hun ringte til barneavdelingen på Nordlandssykehuset. Hun fikk snakke med overlegen, og ble bedt om å dra til legevakten. Derfra gikk turen videre til sykehuset i Bodø.

Even ble matet med sonde mens han var på det dårligste. Foto: privatMåtte ha pustehjelp
På sykehuset ble det tatt prøver av Even, han fikk sonde til mating, og tett oppfølging med saltvannsinhalasjoner hver andre time. Det ble tatt røntgen av lungene og blodprøver for å bekrefte viruset. I tillegg fjernet de slim fra luftveiene hans.

– Torsdag var han så utslitt at han fikk CPAP. Den lå han med til søndag formiddag, sier Barbro.

Even trengte fortsatt litt oksygen og annen hjelp, men kunne flyttes fra overvåkningen til eget rom.  

Les også:

Når er barnet for sykt til å være i barnehagen?

Mulig å forhindre at barnehagebarn blir syke?

– Vi ser bare toppen av isfjellet
De aller fleste som får RS-viruset vet ikke at det er nettopp dette viruset som har gjort dem forkjølet. RS-viruset smitter ved dråpesmitte, og starter som regel som en vanlig forkjølelse med snue og hoste.

Der er de sykeste det tas prøve av, ofte de som blir innlagt på sykehuset eller besøker legevakt eller fastlege. Det er et høyt påvist antall barn med RS-virus nå, men vi ser bare toppen av isfjellet. Det er mange der hjemme som er syke også, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet.

Siden RS-virus ikke er meldepliktig, finnes det ingen oversikt over hvor mange barn som er innlagt på sykehus med RS-virus for tiden. Rapportene Rønning har sett fra ulike sykehus tyder imidlertid på at det er mange.

– RS-virustoppen er fra jul til påske, men det er noen tilfeller hele året, sier hun.

Farligst for barn under tre måneder
RS-viruset er farligst for de minste og svakeste barna. Fram til babyen er cirka tre måneder gammel er ikke luftveiene så stive og sterke, og dermed ekstra sårbare for luftveisvirus. I tillegg er ikke barna særlig motstandsdyktige mot virus, fordi immunsystemet ikke er godt nok utviklet enda.

– Det er slimet som er problemet, og kan medføre store pustevansker, sier Rønning.

Vær obs på hvordan babyen puster
Det typiske tegnet på RS-virus er at babyen bruker store deler av kroppen for å puste. Du kan se inndragningene mellom ribbeina og under ribbeinsbuen, og barnet bruker også skuldrene – særlig når det puster inn. Du kan høre at det piper eller hveser i pusten.

– Uansett hva som er årsaken til slike pustevansker, trenger de medisinsk hjelp til å åpne luftveiene. Barn blir fort slitne av å puste på denne måten. Avhengig av hvor sykt barnet er, tar du kontakt med fastlege, legevakt eller nødtelefon. Har barnet store pustevansker, kan det være fornuftig å ringe 113, sier Rønning.

Det er kjipt å være forkjølet, og de fleste barn blir sure og gretne når de er syke. Men ved RS-virus er barnet utilpass, og må jobbe for å puste.

Slik behandles barna
Noen av barna som er innlagt ved SUS med RS-virus nå, er alvorlig syke. Til nå i år har også flere barn vært innlagt på intensivavdelingen.

Barn som blir lagt inn med RS-virus blir isolert i avdelingen for å unngå smitteoverføring til friske barn. De blir overvåket med tanke på oksygenmetning, puls og pustefrekvens, og det vil i en del tilfeller bli tatt blodprøver – og noen ganger røntgen av lungene. Behandling er støttebehandling, for det finnes ikke behandling rettet spesifikt mot viruset, sier Gilje.

Støttebehandlingen inkluderer hjelp med ernæring, saltvannsinhalasjoner, febernedsettende og oksygenbehandling. De sykeste får høyluftstrømskanyle i nesen for å sørge for en kontinuerlig fuktet og oppvarmet luftstrøm iblandet oksygen.  Enkelte barn kan ha behov for mer pustehjelp som CPAP, eller i de alvorligste tilfellene respirator.

– I beste fall kan RS-viruset gi en mild forkjølelse, gjerne med litt hoste. Og sykdommen går over av seg selv. I verste fall kan barnet utvikle akutt lungesvikt og trenge respiratorbehandling, forklarer Gilje.

Disse barna er mest utsatte for RS-viruset

Premature barn og barn med kronisk hjerte- eller lungesykdom samt immunsvikt er ekstra utsatt for å få alvorlig sykdom som følge av RS-viruset. Enkelte barn i risikogrupper får forebyggende behandling med antistoffsprøyter i RS-sesongen, nettopp for å unngå sykdom. Kilde: Ann Marit Gilje, SUS

Sjelden varige skader
De fleste barn hoster i to-tre uker, noen lenger. Men det er sjelden varige skader som følge av RS-sykdom.

– Det er generelt litt økt risiko for utvikling av astma etter å ha hatt alvorlig sykdom av RS-virus i spedbarnsalder, men denne sammenhengen skyldes ulike årsaker som bare delvis er kjent, sier Gilje.

Les også:

Var redde vi skulle miste Leo Nikolai

– Lillebror kommer til å dø!

Even på bedringens vei
Snart fire måneder gamle Even har klart seg uten ekstra oksygen siden tirsdag, men appetitten er ikke mye å skryte av.

– Vi håper å få reise hjem i dag. Det har vært en tung uke med mange bekymringer og mye styr, sier mamma Barbro.

Hun har fått beskjed om at slimet kan vedvare en stund, og at slimhinnene er såre etter sykdommen, og dermed også sårbare for ny sykdom.

– Jeg håper vi slipper det, sier hun.

Mye omgangssyke også

Ifølge Folkehelseinstituttet og Sykehuset i Vestfold er det også mye omgangssyke for tiden. Særlig er det noroviruset som herjer. Små barn blir lettere dehydrert, og enkelte må derfor innom legevakt eller sykehus for å rette opp væskebalansen.

Smitten kan være vanskelig å unngå
Har du en baby som er tre måneder eller yngre, kan det være lurt å begrense besøket litt i disse tider. Det som er en lett forkjølelse for en voksen kan nemlig bli alvorlig for den vesle babyen.

– Men har babyen eldre søsken, kan smitten være vanskelig å unngå, sier Rønning ved Folkehelseinstituttet.

Ann Marit Gilje ved SUS råder foreldre til å unngå å ta med bayen på steder med høyt smittepress nå midt i RS-sesongen.

– Altså steder hvor mange mennesker er samlet på liten plass, sier hun.

Er det mor eller far som er forkjølet, går det an å bruke munnbind ved nærkontakt med babyen – for eksempel ved amming og bleieskift.

– Og som med all annen smitteforebygging, er håndhygiene viktig, avslutter Rønning.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?