NyheterNår bør barnet legges?

Når bør barnet legges?

Av Av Heidi Elin Nupen, Babyverden. Ill.foto: Istockphoto 6411 Sist oppdatert 02.02.11

Et lite spedbarn sover som regel mange ganger i døgnet, og bryr seg lite om hva som er natt og dag. Men hva når søvnen samles mer? Skal det være leggetid klokken 19? Eller kanskje 21? Hva synes du?

Spedbarn under halvåret har et søvnmønster som er ganske forskjellig fra oss voksne. De har kortere sammenhengende perioder med søvn enn større barn og voksne. Men ved 6-måneders alder begynner søvnmønsteret å likne mer de voksnes. Men ennå er det vanlig at mange babyer våkner i løpet av natten. 20-30 prosent våkner i løpet av natten når de er seks måneder.

Les også: 10 kjappe om leggerutiner og innsovning

Babyen uke for uke

For småbarnsforeldre er milepælene mange; ”Hun sov fire timer i strekk!”, ”Han fikk ikke pupp mellom 23 og 05!” ”De klarer seg med én lur på dagen nå”, ”Hun sover hele natten igjennom!” osv. Den siste er kanskje den aller største av dem, og gode leggerutiner vil hjelpe barn og foreldre til å nå målet.

– Kveldsrutinen er med på å hjelpe barnet til å forstå at nå kommer ”den lange søvnen” – natten. Noen barn regulerer døgnet fint selv. Hvis barnet imidlertid ikke sovner om kvelden, våkner mange ganger i løpet av natten eller spiser/ammes mange ganger, er det er nødvendig å lage faste rutiner, sier søvnterapeut Caroline Lorentzen Teigen ved sovehjelp.no.

Bæring skaper trygge babyer

Men hvor tidlig er det egentlig noe poeng i å  ha faste leggerutiner?
Lorentzen Teigen sier at her finnes det ikke noe fasitsvar.

– Det er viktig å alltid se hele situasjonen under ett, og vurdere ut fra det. De fire til seks første månedene er det fint å følge barnets rytme, hvis mor og barn er friske og foreldrene har overskudd til det. Noen lar barnet styre amming og søvn lenger, og hvis det funker, er det helt greit.
Hun sier at det er mulig å lære barn å finne søvnen allerede ved to måneders alder, men legger til:

– Men er det et mål i seg selv? Jeg synes ikke det. Det er utrolig mye kos og nærhet i å hjelpe barnet i søvn. Hvis man liker det, så nyt det mens det varer!
Du kan lese mer om hva Caroline Lorentzen Teigen mener om legging, hennes holdning til Ferbers metode, samsoving og mye mer i artikkelen: 10 kjappe om leggerutiner og innsovning.

Det er stor forskjell på barn. Når synes du barnet skal legges når det er 6 måneder?

 

 


Kilder: nhi.no og sovehjelp.no

Søvn og søvnvaner

Samsoving bra for hjertet

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: