BabySlik er ettåringen!

Slik er ettåringen!

Illustrasjon: Shutterstock
Av Fra Spebarnsaktuelt 2118 Sist oppdatert 28.01.05

Selv om småbarn i aller høyeste grad er små personligheter, har ettåringer verden over likevel mange likhetstrekk og følger omtrent samme utviklingsmønster.

Ettåringen er nysgjerrig

Forskning viser at barn mellom 8–14 måneder er svært interesserte i omgivelsene sine og bruker overraskende mye tid på å studere ting bare med øynene. Slik innhenter barnet informasjon, og faktisk er dette, med unntak av soving, den mest tidkrevende aktiviteten hos barnet.

Barnet bruker en stor del av den tiden det er våkent til å observere både mennesker og gjenstander. Barnet legger også merke til atferden vår, så det er viktig å være gode rollemodeller helt fra starten av.

 


Små ting er "in"


Barnet bruker også mye tid på å utforske små gjenstander på forskjellige måter: ved å betrakte dem fra forskjellige vinkler, "smake" på dem, dunke, kaste, snu opp ned, gni dem mot andre ting osv. Barnet ruller på ting, setter dem på hodet og stabler dem, tømmer og fyller.

Opp og stå, opp og gå!


Det er stor forskjell på når barn lærer å gå. Noen går uten støtte i 10-månedersalderen, mens andre ikke er klare for dette før de er ca. 15 måneder gamle. Dette har ingen betydning for fremtidig utvikling, og selv om vi foreldre ofte venter ivrig på de første skrittene, må vi bare smøre oss med tålmodighet til barnet selv er klar.


Noen barn lærer også å klatre opp i stoler og sofaer i 11-12-månedersalderen, og gjerne videre opp på bordet. Etter hvert som barnet reiser seg og beveger seg rundt i rommet og opp i høyden, er det viktig å ta en ny "sikkerhetsrunde" i hjemmet.


 


Språket


Rundt ettårsalderen sier mange barn de første ordene, selv om noen ikke begynner å prate før de nærmer seg to år. Men selv om det ikke prater mye ennå, forstår barnet mange ord og uttrykk, og tegnene på at det forstår hva du sier, blir stadig tydeligere. Barnet svarer på oppfordringer som "kan jeg få en klem", "kan du vinke morna" osv. ved å utføre handlingene.


Den sosiale ettåringen
Fremmedfrykten som begynte å prege barnet rundt 7-8-månedersalderen gir seg ofte i 12–14-månedersalderen, selv om den hos noen kan vare frem til de er rundt 2 år gamle. Men ettåringer flest er blide og vennlige mot dem som de omgås ofte. De hjertelige smilene og deilige klemmene sjarmerer og varmer. Spesiell oppmerksomhet får den som har den daglige omsorgen, favorittpersonen! Denne får alle henvendelser og blir ofte den eneste som kan mate, skifte bleie, hente og bære ting. Hengivenheten er stor, men barnets sinne vil også oftest rettes mot denne. Barnets viljekraft begynner å anes. Den vil med tiden bli ganske så tydelig!


Les tips til deg som har en ettåring


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: