BabyLek og læringDerfor er utelek bra for barn

Derfor er utelek bra for barn

Barn bruker sansene og liker å utforske. For de som har snø, er den spennende å oppdage. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 4966
Selv før barn har lært å gå, vil de ha mye igjen for å leke ute. Utelek gir barn nyttige sanseopplevelser, styrker motorikken, gir godt samhold – og kan by på en deilig dose magi.

Barn har alt å tjene på å komme seg ut i frisk luft, mener førsteamanuensis Merete Lund Fasting ved Universitetet i Agder. Hun har skrevet boken «Barns utelek», og forsket på samme tema, og forteller at det å være utenfor husets fire vegger inspirerer til lek, bevegelse og fantasi.

– Det skjer så mye hos barn når bevegelses- og sanseapparatet utvikles, og det er en spennende og viktig alder for utforsking. Små barn oppdager verden særlig gjennom sansene. Ute kan barn ta og føle for eksempel vann, jord og snø. Og finner det en liten pinne, stein eller kongle, blir det fort en del av leken, sier Fasting.

Bra for motorikken

En av de store fordelene med utelek er at barn får utfordret motorikken. Ulendt terreng gir en god mulighet til å utvikle balansen og koordinasjonen.
– Det er en utfordring å gå i bakker. En liten høyde, eller en liten sprekk i fjellet, kan gjøre det ekstra spennende. Kanskje har barnet lyst til å hoppe ned? Prøv å finn steder ute som er passe utfordrende for barnet ditt – på det stadiet som det er nå, sier Fasting.

Har ikke barnet ditt lært å gå enda, oppfordrer Fasting deg til å la barnet få krabbe.
– La den lille få øve på krabbing ute, for eksempel ved å krabbe eller klatre opp en slak bakke. Da får kroppen jobbet med flotte kryssbevegelser som er bra for motorikken. Og se gjerne etter steder hvor barnet kan øve seg på å reise seg opp og gå langs ting, sier hun.

La barn bruke sansene

Gjennom lek får barn stimulert primærsansene. En av de kalles vestibulærsansen, som ligger i det indre øret. Denne stimuleres blant annet ved fartsøkning- og demping, når en krabber, går eller løper. Den utfordres også når en for eksempel går rundt og rundt eller husker.

– En annen, litt ukjent sans, er kinestetisk sans, som ligger i muskler og ledd. Den hjelper oss å tilpasse riktig kraft, for eksempel når vi skal ta en landing etter et hopp eller når et lite barn skal forsøke å reise seg. Sammen med vestibulær sans, følelsessans, syn og hørsel er denne sansen viktig for balansen. Stimulering av alle disse sansene gir et godt grunnlag for videre kroppsbeherskelse, sier Fasting.

Barn må få lov til å bruke sansene sine og utforske.
– En kan kanskje bli bekymret noen ganger når alt skal inn i munnen, men skjer dette utendørs, kan en også tenke på at jordbakterier kan være med på å styrke immunforsvaret, sier Fasting.


Sett av tid til utelek

Ved å begynne med utelek tidlig, vil barn gradvis få mer erfaring med å være ute, mestre det bedre og føle seg tryggere.
– Det er en tilvenning. For at barnet skal synes det er gøy, må de kjenne en form for mestring og trygghet. Når barnet etter hvert behersker mer av det motoriske, vil leken komme gradvis, sier Fasting.

Hun oppfordrer foreldre til å sette av litt tid til utelek noen dager i uka.
– Det trenger ikke være så lenge – en halvtime om gangen kan være nok. Gå gjerne ut også i mørket, det kan være veldig spennende å ta på seg hodelykter og gå på oppdagelsesferd sammen med andre, sier Fasting.


Ikke gjør det for komplisert

Det viktigste er at barnet får komme ut, oppleve variert terreng og vær og få utforske sitt nærområde. Du trenger ikke ha så store planer. Benytt de mulighetene du har i nærmiljøet.
– I en ganske liten skog kan en helt ny verden åpne seg for barnet, sier Fasting.

Har du ikke skog og stier i nærheten, kan dere kanskje oppsøke en barnehage eller skole nær dere.

Hun oppfordrer foreldre til å benytte de mulighetene som naturen byr på der de bor. Mange vestlendinger har for eksempel lite snø. Men for å få litt fart på et rumpebrett, trenger man egentlig ikke mer enn rim i gresset. Ikke la anledningen til lek gå fra dere.
– Å ake kan føles utfordrende for et lite barn, kanskje kan dere ake sammen, sier Fasting.

Asfalttips
Mange bor i byer med asfaltjungel rundt seg. Da har Fasting følgende tips:
– Gå i grøftekantene, da kan barnet få litt utfordringer og finne noe spennende de kan leke med. Barn liker gjerne litt kvist og kvast, og de liker seg gjerne der det er litt uryddig og der de finner mange gjemmeplasser.
– Du kan også ta med deg kritt ut, slik at dere kan tegne på asfalten sammen. Kanskje kan dere tegne løyper dere kan gå på etterpå – streker og rundinger? Er barna større, kan dere kanskje tegne paradis og hoppe litt sammen. De voksne kan eventuelt bidra litt i starten, og deretter trekke seg ut og observere leken på avstand.


Se verden fra barnets perspektiv

Lurer du på hva som kan være artig for barnet, kan det være en inspirasjon å bøye seg ned på barnets nivå – og se hvordan verden ser ut fra deres ståsted. Hva finnes i nærheten? Hva ser spennende ut å oppdage? Er det noe du kunne tenke deg å utforske? Vinterstid kommer det for eksempel mye snø i mange deler av Norge, og for mange barn er dette med is og snø veldig spennende å utforske.

Å være sammen

Mye av det magiske i leken handler, ifølge Fasting, også om å være sammen med andre.
Man hører at de minste barna leker parallelt – altså at de leker ved siden av hverandre, men Fasting har observert mange små barn som også leker sammen.

– Jeg observerte en ett- og en toåring som lekte sammen ute i en barnehage. Den eldste bar med seg en stor bolle med vann oppover en bakke, og en ettåring fikk lov til å være med. De jobbet hardt for å komme seg opp bakken. Da de kom opp fikk ettåringen beskjed om å gå å legge seg og sove. Han la seg ned noen meter fra jenta, og lå og blinket med øynene. Etter hvert fikk han lov til å våkne opp igjen, og de begynte å fylle bollen med jord. De hadde det kjempegøy sammen, forteller Fasting.


Kroppsspråk

Barn kan leke og forstå hverandre lenge før de har utviklet talespråket.
– De bruker kroppsspråket når de leker sammen. Og det kan være tydelig nok. De kan få fram om de har lyst til å leke, og de tolker hva de andre barna de leker sammen med ønsker. De uttrykker også om ting er litt skumle og de uttrykker glede, sier Fasting.

Skap minner sammen

Husk at du er med på å forme barndomsminner når du er ute med barna dine.
– Barn husker gode steder, hva de har lekt og hvem de har lekt sammen med. Dette er med og bygger verdier og holdninger. Du kan jo også tenke etter hva du selv husker fra du var liten. Kanskje kan du prøve å gjenskape noen av de gode minnene du har? sier Fasting.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: