Nå er barnet i stand til å tenke ut ting før det gjør dem, og det liker aktiviteter som oppmuntrer til å ta beslutninger, for eksempel: Hva skal dukken ha på seg? Eller: Hvor skal bilen kjøre i dag? Noen toåringer viser interesse for sortering og klassifisering, og for symboler, tall og bokstaver. Mellom annet og tredje leveår vil barnets vokabular nå 300 ord!

Sist oppdatert: 11. juni 2008

Toåringens uavhengighet og vilje er sterk, og ordene “min” og “mitt” brukes ofte. Din hjelp er ikke alltid like velkommen, for toåringen vil “gjøre selv”. Prøv å stanse en toåring, for eksempel for å spise eller gå til sengs, og det kan hende resultatet blir et raserianfall.
 
Toåringen vil ha kontroll. Med mer kontroll over kroppen sin kan toåringen lære å kle av og på seg selv og vaske hendene. Barnet er fascinert av ting som passer sammen, gleder seg over musikk og begynner nå også å få interesse for fantasileker.
 
Repetisjon er et hovedtema for toåringer, enten det gjelder å høre den samme historien hver kveld, ta samme vei til postkassen eller spise den samme maten hver dag. Barnets oppmerksomhetsspenn er lenger enn før. Nå når barnet er blitt sterkere og mer fleksibelt i bevegelsene, vil det heller løpe, hoppe og leke med ball enn å leke rolig. 
 
Slik stimulerer du “liksomlek”
Lag butikk:
Fyll en kurv med tomme småesker og annen emballasje, lekematvarer eller utklipte bilder av mat. Finn frem handleveske og lekepenger. Et gammelt tastatur eller en stor kalkulator blir et flott kassaapparat.
 
Utkledning: Samle gamle smykker, sko, klær og annet slik at barnet kan sette sammen morsomme antrekk til seg selv og deg.
 
Lekehus: Lag et telt ved å slenge et teppe eller laken over et bord. Store esker kan også bli fine hus. Eller lag en festning av puter.
 
Det er gøy å sortere!Gjemmeleken: Barn i denne alderen elsker å gjemme seg, gjerne bak en sofa, inni gardinet eller bak en dør. De kan til og med legge seg ned på gulvet med hendene foran øynene og rope: “Hvor er – ?” (navnet sitt). Hvis du da roper “Hokus pokus filiokus!” før du finner barnet, synes de det er frydefullt!

Lekesortering

Hjelp barnet ditt å sortere lekene sine i slutten av hver uke. Bruk fargerike bildeetiketter og praktiske lekekasser med hjul, helst ikke for store, slik at dere kan sortere gjenstandene i flere kategorier. Dette gjør lekestundene enklere for barnet – og du får bedre oversikt.
Hva synes du om artikkelen?