Når barnet skal tilvennes fast føde bør du lage enkel mat i små mengder. Her får du inspirasjon og oppskrifter til gode middags- og grønnsakmoser som får appetitten opp.
Her er forslag til noen blandinger av grønnsaksmos:
Potet- og kålrotmos: 2 ss potetmos og 1 ss kålrotmos
Potet- og brokkolimos: 2 ss potetmos og 1 ss brokkolimos
Gulrot- og brokkolimos: 2 ss gulrotmos og 1 ss brokkolimos
Potet- og eplemos: 2 ss potetmos og 1 ss eplemos
Kålrot- og aprikosmos: 2 ss kålrotmos og 1 ss aprikosmos
Brokkoli:
Mengde: 250 gram
Tilberedning: Del i små buketter. Damkok og mos.
Koketid: 8 minutter
Vann: 2 ss
Blomkål:
Mengde: 250 g
Tilberedning: Del i små buketter. Dampkok og mos.
Koketid: 8 minutter
Gresskar:
Mengde: 400 g
Tilberedning: Skrell, ta bort frø og kutt i terninger. Dampkok og mos.
Koketid: 12 minutter
Gulrot:
Mengde: 2 store (360 g)
Tilberedning: Skrell, kutt i terninger. Dampkok og mos.
Koketid: 15 minutter
Vann: 2 ss
Kålrot:
Mengde: 350 g
Tilberedning: Skrell, kutt i terninger. Dampkok og mos.
Koketid: 20-30 minutter
Vann: 2 ss
Potet/søtpotet:
Mengde: 2 middels store eller 400 g
Tilberedning: Skrell, kutt i terninger. Dampkok og mos. Bør ikke fryses eller moses for lenge med stavmikser da den blir lett seig.
Koketid: 20 minutter
Vann: 2 ss
Squash:
Mengde: 300 g
Tilberedning: Skrell, kutt i terninger. Dampkok og mos.
Koketid: 12 minutter
Les også:
Middagsmoser
Kylling med squash og eple
Gir 2–3 porsjoner
2 dl vann
1 kyllingfilet (ca. 150 g) i terninger
1 potet, skrelt og skåret i terninger
1 squash (150–180 g) skåret i terninger
1 eple, skrelt og skåret i terninger
ev. 1 ts olje eller myk plantemargarin
Kok opp vann og ha i alle ingrediensene. La det stå og koke forsiktig i ca. 10 minutter under lokk til kyllingen er gjennomkokt. Tilsett mer væske om nødvendig og ev. olje eller myk plantemargarin. Mos maten til konsistensen er passe tykk.
Kjøtt med gulrot, brokkoli og solbær
Gir 2–3 porsjoner
2 dl vann
ca. 100 g kjøtt (biff skåret i terninger eller karbonadedeig)
ca. 100 g brokkoli i små buketter
1 gulrot (ca. 100 g) skåret i terninger
1 ss friske solbær eller 1 ts solbærsyltetøy
Kok opp vann og ha i kjøtt, brokkoli og gulrot. La det koke på svak varme under lokk til kjøttet er gjennomkokt, ca. 10 minutter. Tilsett solbærene og mos til passe konsistens.
Fisk med potet, squash og gulrot
2–3 porsjoner, bruk gjerne matpakkemetoden når du lager retten.
1 stor potet, eller to mindre
1 ts myk plantemargarin
100 g fisk
50 g revet gulrot
50 g revet squash
Smør en foliepakke og legg på fiskefileten. Se etter at fisken ikke har bein. Legg revet gulrot og squash oppå fisken og pakk det godt inn. Legg pakken i ovnen eller over potetene som står og koker. Bruk gaffel og mos innholdet sammen med kokt potet til passe konsistens. Dersom du ikke skal koke poteter til resten av familien denne dagen, kan du skjære potetene i små terninger og koke dem sammen med de andre ingrediensene. Kok da i så lite vann som mulig.
Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Gunn Helene Arsky