For et barn er det viktig at soverommet er behagelig, koselig og ikke minst trygt. Det skal ikke være for varmt om natten. Har du ovn på rommet, må den kunne sikres eller flyttes vekk.

Sist oppdatert: 18. august 2019

Barneseng
Sengen til barnet skal være av et stabilt, robust materiale og ikke ha skarpe kanter. Dersom sidene kan senkes, må låsemekanismen være solid. Sprinkelavstanden må ikke være mer enn 6 cm og sengebunnen må være minst 30 cm fra den øverste kanten når den er i sin høyeste posisjon. Sengen må ikke ha løse deler eller skruer som barnet kan få tak i.

Madrassen skal være laget av et brannsikkert materiale, og den må være fast, men ikke for hard. Den bør helst være ny da det etter hvert kan komme midd og sopp i den. Madrassen ”tilpasser” seg dessuten sin eier og blir flatere der kroppen er tyngst. Små barn skal aldri ligge i vannseng. Ikke dekk madrassen med plast for å beskytte den mot lekkasjer. Det kan skape farlige situasjoner hvis barnet får tak i det.

sørg for gode pusteforhold i senga
Landsforeningen uventet barnedød (LUB) skriver på sine hjemmesider om viktige forebyggende tiltak mot krybbedød:
Sørg for at barnet har frie luftveier ved at det ikke får dynen over hodet, eller ansikt ikke blir tildekket av kosedyr, kluter m.m. Derfor er det viktig å begrens antall kosedyr og annet som kan tildekke nese og munn.
De skriver også at bruk av sengekantbeskytter ifølge amerikanske studier kan øke risikoen for kvelning.

En vattert sengekant beskytter barnet mot trekk og er koselig, men pass på at ikke snorene er for lange. De må ikke kunne danne en løkke større enn 35 cm i omkrets. Dette er på grunn av kvelningsfare.

Trenger ikke hodepute
Et lite barn under ett til to år trenger ikke hodepute. Bruk heller en myk gasklut eller et tomt putevar under hodet. Dette kan skiftes oftere enn resten av sengetøyet hvis barnet gulper mye.

Kosedyr i sengen må ikke være for store. Etter hvert vil barnet kunne klatre på dem for å komme seg ut av sengen. Ikke fest leker til sengen med lange snorer. Uroer og annet som henger over sengen, må festes så høyt og godt at det lille barnet ikke kan gripe dem og rive dem ned.

Leker
Når barnet er lite, må ikke lekene være så små at de kan sette seg fast i halsen på barnet. Vær derfor ekstra oppmerksom når det gjelder eldre søsken og deres leker. Er du usikker på størrelsen, kan du kjøpe en leketester. Passer leken oppi, er den for liten.

Små barn liker å smake på det meste, derfor er det også viktig at lekene ikke inneholder giftstoffer. Plastleker må ikke inneholde ftalater, et mykningsmiddel som kan ha hormonforstyrrende effekt. Klipp av bånd og snorer på kosedyr, og se etter at øyne, neser og lignende sitter godt fast på lekedyrene. Pass på at bevegelige leketøy, som gåvogner, er stødige.

Klær
Barnets klær skal være sikre og behagelig å ha på, og de skal tåle det været de er beregnet til. Unngå plagg med lange snorer og faste hetter, som kan være en risiko hvis barnet henger seg opp i noe. Kort ned snoren, eller klipp den helt av hvis du ser at den strengt tatt ikke er nødvendig. Unngå knuter og perler på snorene, og sjekk at knapper og festemekanismer sitter godt fast.

Alle tekstiler kan antennes og brenne, men noen stoffer antennes raskere enn andre. Vær derfor ekstra oppmerksom når du kjøper barnetøy. For å unngå ulykker er det viktigste å holde barnet borte fra åpen ild som stearinlys, bål, fyrstikker, gassflammer og lignende.

Ull er bra og antenner sakte. Akryl bør du rett og slett unngå på grunn av ekstrem brannfare. Bomull, lin og viskose antenner lett, og ilden sprer seg raskt hvis stoffet ikke er impregnert med flammehemmende stoffer. Polyester (nylon) smelter, trekker seg vekk fra flammen og vil ikke fortsette å brenne. Likevel blir brannskaden på huden dypere, men på et mindre område.

Sjekkliste ved kjøp og ettersyn av leker
• Smådeler: Har leken løse smådeler som barnet kan komme til å sette i halsen dersom det putter dem i munnen?
•  Skarpe kanter og spisser: Har leken skarpe spisser eller kanter som barnet kan skade seg på?
• Utstikkende deler: Kan klær, snorer eller skjerf feste seg på utstikkende deler slik at barnet blir hengende fast?
• Mellomrom: Kan hodet eller andre kroppsdeler bli klemt eller sitte fast i mellomrom mellom to flater e.l.?
• Bevegelige deler: Kan fingrer eller andre kroppsdeler sitte fast mellom deler som er i bevegelse?
• Stabilitet: Er leken stødig, eller kan den velte slik at barnet skades?
• Brennbarhet: Vil tekstilmaterialer antennes raskt?
• Merking: Har leken advarselsmerking? Har den monterings- og bruksanvisning?
• Ødelagte leker: Bør repareres eller fjernes.
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?