På badet skal du og babyen din ha plass til stell og kos, og det er viktig å være oppmerksom på flere fall- og forgiftningsrisikoer. Stellebordet må være stabilt og sikkert. Plasser det du trenger i nærheten, slik at du unngår å strekke deg langt eller gå fra barnet.

Sist oppdatert: 18. august 2019

Babyen må aldri forlates på stellebordet alene. Den vanen må du innarbeide fra første stund. Man vet aldri når et barn plutselig snur på seg, og det skal urovekkende lite til før det faller ned. Flytt gjerne stelleplassen ned på gulvet når barnet begynner å bli urolig. Det er mye tryggere.

Temperaturen på badet må være behagelig for barnet, men bruk aldri flyttbare varmeovner på baderommet. Alle ovner skal være fastmontert på veggen. Legg også elektriske apparater som hårføner, barbermaskin etc. i et høyt skap etter bruk slik at barnet ikke kan få tak i dem.

Medisiner må ligge i et låsbart medisinskap som henger så høyt at barnet ikke får tilgang til det. Kosmetikk, sjampoer, sprayer og andre giftige remedier bør også oppbevares i skap som barnet ikke kan nå.

Bading
For de fleste babyer er det å bade en stor opplevelse, og badestunden gir anledning til både kos og lek. Tapp i litt kaldt vann før du tapper det varme. Behagelig temperatur for barnet er mellom 36 og 38 grader. La aldri en baby eller et lite barn være alene i badekaret eller stampen så mye som et sekund. Et barn kan drukne selv ved 2,5 cm vann. Ta derfor barnet med deg hvis du må forlate rommet.

Du bør ha et termostatstyrt blandebatteri eller en temperatursperre slik at vannet fra kranen kan holdes under 40 grader. Gjem gjerne proppen til badekaret så barnet ikke kan finne den – et geskjeftig barn kan selv fylle badekaret og skape farlige situasjoner.

Mange barneulykker skjer i forbindelse med fall i badekaret, i dusjen eller på et vått badegulv. Sørg derfor for sklisikring av disse flatene.

Det er lurt å kjøpe en sklisikker skammel til badet slik at barnet når opp til håndvasken uten å klatre. Du kan også montere et speil i barnehøyde – da er det ikke så fristende å klatre opp på benken.

Vaskerom/bod
Dørene til vaskemaskinen og tørketrommelen bør holdes lukket, og barnet bør ikke være i nærheten av maskinene uten tilsyn.

Strykejern og strykebrett bør oppbevares utilgjengelig for barnet. Strykejernet er ikke bare farlig på grunn av den sterke varmen, barnet kan også være nysgjerrig på ledningen og dra strykejernet ned av brettet. Legg derfor strykejernet vekk så snart du er ferdig med det.

Vaskemidler, skosverte og lignende bør plasseres i et høyt skap hvor barnet ikke kommer til. Verktøy bør legges bort i en verktøykasse etter bruk, eller henges på veggen i boden. Malingsprodukter skal aldri ligge tilgjengelig for barna. Lås om nødvendig døren til vaskerommet eller boden og heng nøkkelen på en krok høyt oppe.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?