Heldigvis er det svært sjelden at barn blir livløse, men skulle det skje, er det viktig at du handler hurtig.

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Livløshet vil si at barnet er bevisstløst og ikke puster. Det første du gjør er å skaffe frie luftveier: På barn (over ett år) bøyer du barnets hode litt bakover og løfter kjeven frem. På spebarn (0–1 år) skal du bare bøye hodet til normal stilling, holde det der og løfte kjeven fremover. Dette fordi bakhodet på spebarn er så stort i forhold til resten av kroppen.

Hvis barnet puster selv når det har fått frie luftveier, kan du legge det på siden og passe godt på at det fortsetter å puste normalt. Hvis barnet imidlertid ikke begynner å puste etter at du har frigjort luftveiene, må du overta pustingen.

Er barnet lite, må du dekke både munn og nese når du blåser. Husk at spebarn har små lunger, hos nyfødte er det nok med en munnfull luft fra en voksen.

Slik utfører du hjerte-lungeredning (HLR):
Begynn med 5 innledende innblåsinger. Se på barnets bryst. Det er nok luft når du ser at brystet hever seg. Deretter 30 kompresjoner påfulgt av 2 innblåsninger. Fortsett med 30 kompresjoner og 2 innblåsninger.

Er dere flere, må en av dere straks ringe nødtelefon 113, som gir råd og sender hjelp. Lege eller ambulanse blir da sendt ut, og du får samtidig råd om HLR, som du fortsetter med til hjelpen kommer. Er du alene, ringer du 113 etter effektiv HLR i ett minutt.

Hver innblåsning skal ta ett sekund. Ved brystkompresjonene skal du klemme ned brystkassen, som på små barn er svært bløt. Klem raskt, men forsiktig (ca. 100 ganger i minuttet – 30 kompresjoner vil ta ca. 18–20 sekunder). På spebarn plasserer du to fingre midt mellom brystvortene. På større barn bruker du én hånd.

Hva synes du om artikkelen?