Sist oppdatert: 28. januar 2005

Barnet sørger selv for fotgymnastikk. Vi trenger bare å legge forholdene til rette. Ekstra fotgymnastikk skal ikke være nødvendig dersom fotens frie bevegelser tas hensyn til fra spebarnsalderen av.

Spebarn og småbarn beveger føttene like mye som hendene. Når et barn på 5 måneder griper en leke med begge hendene, griper det samtidig med føttene. Fingrenes frie spill er tillatt, det er sjelden et spebarn har votter på seg inne, mens tærnes frie spill som oftest er hindret av sparkebukse eller sokker. La derfor spebarnet ligge barbent flere ganger hver dag, og sørg for at sparkebukse og sokker er løse og store nok til å tillate fri bevegelse av hele foten, spesielt tærne.

Lek gjerne med føttene til barnet ditt. La det gripe hånden din med tærne og nyt de nydelige bevegelsene. Når barnet blir eldre, er det viktig at rulling, kryping og krabbing, gang og løp også tillates uten sokker eller sko. Fotens frie utfoldelse under hele oppveksten vil hindre at barnet utvikler skjeve fotstillinger. Under­søkelser og erfaring viser at for tidlig bruk av skotøy til barn, og bruk av for stivt, for smått eller for smalt skotøy, kan føre til at de får deformiteter og problemer med føttene som voksne.

Vanlige problemer
Noen få barn kan ha problemer med plattfothet og inntåing når de begynner å gå. De fleste av disse feilstillingene vil rette seg selv hvis barnet går mye barbeint og ved fornuftig bruk av riktig skotøy.

Plattfothet
Alle barn er noe nedsunket på innsiden av foten og kan se ut til å være plattfot frem til de får et hæl-og-tågang-mønster. Dette mønsteret utvikles vanligvis fra toårsalderen av. Dersom barnet fremdeles er plattfot ved fireårsalderen, kan helsestasjonens fysioterapeut gi råd om øvelser og eventuell bruk av innleggssåler.

Inntåing
Noen få barn går med føttene pekende inn mot hverandre. Inntåing kan skyldes feilstilling av lårbeinet eller selve foten. Uansett årsak pleier dette å avta med alderen. Dersom barnet snubler mye på grunn av dette, kan helsestasjonens lege eller fysioterapeut undersøke barnet og gi nødvendige råd.

Hva synes du om artikkelen?