Karoline (26) og Espen (25) har vært sammen i fire år og skal snart gifte seg. Sammen har de to barn, og Karoline forteller at det å bli foreldre har endret forholdet deres.

Sist oppdatert: 7. juni 2012

 – Vi var heldige og ble gravide på første forsøk. Men fem uker på vei, mistet vi. Heldigvis ble vi raskt gravide på nytt, forteller Karoline.

De snakket mye om hvordan det ville bli når barnet kom. 

– Men uansett var det ingenting som kunne ha forberedt oss på hvordan det faktisk ble når vi ble foreldre. Hvor sårbar man plutselig blir. Hvor mye en setter seg selv til side til fordel for barnet. Og ikke minst hvor mye mindre tid en får til voksentid. Vi forventet vel i grunnen at ting skulle være noenlunde som før. Men det var vel å være veldig optimistisk.

– Forventningen ble ikke innfridd?

– Nei, langt ifra. Vi kunne ikke sitte oppe til langt på natt slik vi pleide. Plutselig kunne vi ikke reise ut på besøk på kveldstid lenger, siden «lille» plutselig skulle legge seg 17.30. Prøvde vi å drøye det lenger, så ble det stor ståhei.

– Kvinner bør være fornøyde med underlivet sitt

– Sex var ikke helt det samme
Karoline merket også at sexen ble annerledes.

– Jeg ble overrasket over at jeg hadde endret meg følelsesmessig etter jeg ble mamma. Sex var ikke helt det samme. Det var godt, men puppene for eksempel var forbudt område for mannen. Jeg følte de tilhørte jenta vår nå. Samtidig kjente jeg at jeg elsket han mer og mer. Hver gang jeg så han med datteren vår, fylte hjertet seg med mer kjærlighet enn jeg trodde var mulig.

Den første tiden som førstegangsforeldre var de litt «klønete og uvitende». De visste egentlig hva de skulle gjøre med den lille, men ikke sjelden tok de en telefon til Karolines mamma for å få råd. Burde de gi en paracet til den lille, eller skulle de se det an? Sånne ting.

– Ellers vil jeg jo si at barna har gjort at vi har kommet nærmere hverandre. Ingenting er tabu lenger, vi snakker åpent om absolutt alt etter å ha vært igjennom to fødsler sammen.

– Hva med fordelingen av husarbeid og muligheten for å sove ut?

– I helgene fikk jeg sove lenge den ene dagen og han den andre. Husarbeidet fordelte vi oss imellom. Vi har merkelig nok aldri kranglet om husarbeid. Har alltid hatt våre oppgaver å ta oss av, og vi hjelper hverandre så godt som vi kan.

Sexlysten forsvant – og også min mann

Er bevisste på å gi komplimenter til hverandre
Karoline og Espen har også vært bevisste på flere ting for å beholde gnisten i forholdet i en travel hverdag.
– Vi gir hverandre minst to komplimenter i løpet av dagen. Vi er veldig bevisste på at om vi har en krangel eller diskusjon, så blir vi ferdige med den før vi går og legger oss. Vi snakker om det som irriterer oss i stedet for å gå og irritere oss unødvendig. Og vi sier alltid «jeg elsker deg» før vi sovner.

Karoline sier at de har et vennepar som sliter med at de krangler altfor mye, de blir aldri enige. Det de krangler mest om er at han ikke tar ansvar for barna deres, og at han ikke gjør noe husarbeid.

– De burde være flinkere til å sette seg ned og snakke ut om det som irriterer dem, men i stedet så står de og skriker til hverandre. Kommunikasjon er noe av det viktigste som er i et forhold. Det er ingen som er tankelesere. For at andre skal vite – må du fortelle!

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?