Etter mange måneder hjemme i permisjon, kan det bli en stor overgang å levere fra seg skatten i barnehagen.  Hva kan du gjøre for å gi barnet og deg selv en myk overgang?

Sist oppdatert: 6. august 2010

Å begynne i barnehagen er en stor omveltning for både barn og foreldre – men en omveltning trenger ikke være noe negativt. Det er klart at det kan være utfordrende både for barnet og foreldrene å starte en ”ny hverdag”.
Er det første barnet, er også mye av det rent praktiske uvant og nytt. Det kan bli mye informasjon på en gang. Her er noen praktiske tips:
• Forbered dere! Ta en kveld sammen med partneren/ en venn og sett deg inn i informasjonen fra barnehagen. Les grundig gjennom det du har mottatt fra barnehagen. Er det noe du blir bedt om å ta med? Er det noe utstyr du må kjøpe inn? Ta gjerne med barnet på forberedelsene, for eksempel til å velge matboks. Husk å merke alle klærne – det er fort gjort at klær kommer på avveie. Les også nøye hvordan barnehagen ser for seg de første dagene, den såkalte tilvenningsfasen/innkjøringen. En runde på barnehagens hjemmeside er ofte nyttig for å danne et bedre helhetsinntrykk.
• Ta kontakt med barnehagen før innkjøringen hvis du lurer på noe! Ingen spørsmål er dumme. Barnehagepersonalet vil gjerne hjelpe til slik at barnehagestarten blir best mulig for alle parter.
• Har dere besøkt barnehagen? Hvis ikke – gjør det! Ring barnehagen og si i fra –  kanskje barnets kommende primærkontakt har tid til å møte dere. Noen barnehager kan man besøke etter stengetid. Er dette tilfelle i deres barnehage, kan en liten lekeøkt i stille og rolige omgivelser gi barnet en positiv opplevelse. Men sjekk med barnehagen om dette er ok.
• Er du positiv til at barnet ditt skal begynne i barnehagen? Vis det!Barnet oppfatter raskt foreldres holdninger, og vil bli tryggere på de uvante omgivelsene dersom mor/far viser sin begeistring.
• Legg opp til en avslappet innkjøring. De fleste barnehager legger opp til tre dager tilvenning/innkjøring. (Barn er ulike og noen trenger lengre tid. Ikke vær redd for å diskutere flere innkjøringsdager med barnehagen dersom du føler at det er nødvendig). Barnehagene pleier å sende ut en tilvenningsplan noen uker før. Der er det angitt når du skal møte de ulike dagene og hvor lenge barnet skal være der. Det aller viktigste rent praktisk er at du er 100 prosent tilgjengelig alle innkjøringsdagene. Dette er ikke dagene du legger avtaler til tidlig på ettermiddagen – vær avslappet og bli med barnet på den spennende reisen til barnehageverdenen… På barnehage.no kan du se et eksempel på en typisk innkjøring.
• Fortsett den myke overgangen. Når innkjøringsdagene er over og den vanlige hverdagen kommer, er det lurt å planlegge slik at du kan hente barnet tidligere de første dagene.
• Snakk med andre foreldre! Noe av det mest forløsende foreldre i nye situasjoner opplever, er andre foreldre i samme situasjon. Å dele tankene om den nye situasjonen kan inspirere deg til litt av hvert; hvilke klær som er fine å ha som skift, hvordan er dag-sovingen er ”løst”, hvem som har de beste navnelappene, og om det er best å lime eller stryke dem på osv.
• Ha en åpen dialog med barnehagen! Våg å spørre om det du lurer på og fortell om alt som kan gjøre barnehagedagen bedre for barnet ditt. Å ha en god kommunikasjon allerede fra starten danner grunnlaget for et fruktbart samarbeid videre. Barnet legger også merke til dette, og vil være med på å gi barnet trygghetsfølelse. Avtal gjerne med barnehagepersonalet hvor lav terskelen skal være for at de skal kontakte deg – en ordning som fungerer godt for begge parter. Dersom barnet gråter når du går, kan du for eksempel be om å få en sms når barnet har roet seg, eller en avtale om at de ringer hvis barnet ikke roer seg innen rimelig tid.
Foruten alt det nye av praktisk karakter ved en barnehagestart, er den største omveltningen følelsesmessig – både for barnet og foreldrene. Les mer om dette i artikkelen ”Å begynne i barnehagen eller hos dagmamma”. Her kan du lese om ”den vanskelige avskjeden” og hvordan våre reaksjoner påvirker barna – blant annet.
Babyverden ønsker alle små og store lykke til med en god barnehagestart!
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?