BabyBabysvømming

Babysvømming

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Rune Mosgaard, instruktør i babysvømming 29369 Sist oppdatert 28.01.05

Babysvømming er først og fremst en fin aktivitet som familien kan gjøre sammen. I vannet kan foreldrene være nær barnet sitt på en annen måte enn ellers – en nytelse for alle!

Å bevege seg i vannet er gunstig for barnets kroppsfølelse, motorikk og balanse. Her kan barnet bevege armer og bein på en helt annen måte enn når det for eksempel ligger på gulvet. Mange muskler aktiviseres, og opplevelsene i vannet gir barnet mange nye sanseopplevelser.

Det er også et sosialt aspekt ved babysvømming. Barnet blir vant til å omgås andre voksne og barn, det vil gjenkjenne øvelsene, sangene som synges og de forskjellige bevegelsene som gjøres til sangene. Babysvømming passer for alle, også barn med ulike handikap. Anbefalt nedre aldersgrense for babysvømming er ca. 10–12 uker, men det er aldri for sent å begynne. Instruktørene vil lære barna å bli glade og trygge i vannet, de vil også lære dem en viss grad av selvberging og respekt for det våte element. Barnet lærer også på en myk og forsiktig måte å ta seg frem under vann. Øvelsene tilpasses etter hvert som barna vokser og føler seg tryggere – man går ikke videre til neste øvelse før alle er modne for det. Bade-tiden er vanligvis 30 minutter per gang.

Forberedelser hjemme
Før dere begynner på babysvømming, er det lurt å gjøre noen forberedelser hjemme. Bad gjerne i badekaret sammen med barnet. Dette skaper nærhet og trygghet, og babyen blir vant til å være i vann sammen med mor eller far. Hell også litt vann over hodet på barnet slik at det blir vant til å få vann i ansiktet. Senk gjerne temperaturen på vannet litt, slik at den tilsvarer temperaturen i bassenget. De fleste basseng holder mellom 32 og 35 °C, men dette kan variere.

Har dere ikke badekar, kan du stå i dusjen med barnet inntil magen. Unngå å bruke såpe, det gjør bare babyen glatt og vanskelig å holde. Du bør også unngå å dusje babyen i  ansiktet de første gangene dere prøver. Etter hvert kan du la noen få dråper renne nedover babyens ansikt, men aldri hele dusjstrålen. Når barnet kan sitte uten støtte, er det god trening å la det leke med dusjhodet selv. På den måten blir det vant til vannet.

Obs! La aldri babyen være alene eller uten tilsyn i badekaret eller dusjkabinettet. Og dukk aldri barnet under vann hjemme!

I bassenget
Det er fint om dere føler dere godt forberedt første gang dere skal i bassenget. Vær ute i god tid, slik at det ikke blir stress og mas – barnet oppfatter lett sinnstilstanden din! Badingen bør foregå i en trygg og rolig atmosfære, og det er viktig at badestunden blir positiv. Hvis mulig, er det fint om dere kan planlegge søvn og mating – trøtte og sultne barn er ikke særlig motiverte for noe. Forlat gjerne bassenget før barnet blir for slitent. Noen barn trenger litt lengre tid på å venne seg til badesituasjonen enn andre, snakk med instruktøren hvis dere er usikre.

Noen foreldre lurer på om barnet blir utsatt for infeksjoner når det bader sammen med mange andre, men denne faren er minimal.

Påkledning
Barnet skal ikke ha bleie på i bassenget, kun en tettsittende bukse i tilfelle “uhell”. Buksen må ha strikk rundt mage og lår. Det fins også spesielle badebleier. Når barnet er så gammelt at det kan stå og gå, er det lurt ta på det antisklisokker, Det kan være glatt på det våte gulvet i svømmehallen.

Hvordan melder man seg på kurs?
Det fins en rekke arrangører av babysvømmekurs over hele landet. Du finner dem ved å søke på babysvømming på Internett eller ved å slå opp på gule sider i telefonkatalogen. Du kan også få informasjon på helsestasjonen. Kurset skal ledes av en instruktør som er utdannet for oppgaven. Spør gjerne om dette før dere melder dere på. Kursene arrangeres gjennom hele året. Enkelte steder kan det være ventetid for å få plass, så det kan lønne seg å være tidlig ute med påmeldingen.

Denne artikkelen er hentet fra Spebarnsboken 2007-2008.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: