BabyHelsesøster om babysvømming

Helsesøster om babysvømming

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Ebba Sommerfeldt 4791 Sist oppdatert 28.01.05

Da jeg var på hjemmebesøk hos en liten familie som nylig hadde fått ei lita datter, var spørsmålene som vanlig mange.

Fordi begge foreldrene var glad i å svømme, ville de også gjerne vite hva jeg mente om babysvømming.

For de aller fleste barn er babysvømming en positiv opplevelse i fint samspill med mor og/eller far. Men hvis ikke barnet tåler det, kan det bli en stresset og heller negativ opplevelse.

For å være sikker på at trommehinnen i øret er i orden, er det viktig at en venter med å  gå på babysvømming til etter at barnet har vært på 6-ukerskontroll. Det kan ellers lett bli mye ørebetennelser. Og dersom barnet hoster og er veldig snørrete, synes jeg at en skal utsette svømmingen en uke. Ellers risikerer en bare at barnet blir sykt i lengre tid.

De aller fleste babyer tåler klorvannet i bassenget veldig bra. Men noen barn får tørr og irritert hud, og må ta et kortere eller lengre opphold i kurset, til tross for god dusjing etter svømmingen og påføring av fuktighetskrem.

Jeg synes det er viktig at en som foreldre godtar at det kan oppstå situasjoner der barnets helse tilsier at en kanskje ikke kan følge alle kursdagene, men må bli hjemme iblant. Det kan også være lurt å klargjøre med kursarrangøren på forhånd om en har en kvote for sykt barn.

Barnets allmenntilstand må komme først, ellers kan det bli for mye stress for babyen. Syke barn og barn med veldig sart hud har ikke særlig mye glede av et fast kursopplegg. Det kan faktisk bli en negativ opplevelse for dem. Da kan en heller gjøre badingen hjemme til en ekstra positiv opplevelse når barnet er i form til det, med f.eks. litt god olje i badevannet. Det viktigste med babysvømming er at babyen ikke skal få vannskrekk, men skal bli glad i å være i vann og ha en fin opplevelse sammen med mor/far.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: