BabyAmmingStoppe melkeproduksjonen

Stoppe melkeproduksjonen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 12689 Sist oppdatert 30.08.21
Det kan være ulike årsaker til at noen ønsker å stoppe melkeproduksjonen. Å kutte ut ammingen over natten er ikke en god løsning. Det er heller ikke noe du bør gjøre helt på egen hånd. Be om hjelp, og tenk at det er noe som kan ta litt tid.

– Dersom du tenker at du trenger å stoppe melkeproduksjonen tvert, må du kontakte lege. Det finnes medisiner, men de har blant annet psykiske bivirkninger – som depresjon. Medisiner skal derfor alltid tas i samråd med lege, sier Ingebjørg Finnesand. Hun er daglig leder ved Ammeklinikken i Stavanger, og er internasjonalt sertifisert ammeveileder, IBCLC.

Snakk med noen
Uansett hva som er årsaken til at en kvinne ønsker å slutte å amme, mener Finnesand det er viktig å søke hjelp.
– Ta det opp med helsesykepleier eller lege. Snakk med noen. Å avslutte melkeproduksjonen kan være vanskelig følelsesmessig, og det er derfor viktig å få individuelle råd, sier hun.

Hun ber kvinner være åpne dersom de synes det er tøft å slutte med amming eller stoppe melkeproduksjonen.
– Som ammeveileder vil jeg gjerne hjelpe mødre slik at ammingen fungerer best mulig. Samtidig håper jeg ikke at det å slutte å amme før en hadde tenkt er et tema kvinner ikke tør snakke om. En kvinne som har tatt et slikt valg trenger god støtte. For meg er det like viktig å hjelpe henne som en som har såre brystknopper. Det kan være gode grunner til at hun har kommet til den avgjørelsen, og da er det viktig å møte henne med respekt, sier Finnesand.

Gradvis nedtrapping er lurt
En vanlig årsak til at noen velger å slutte å amme er brystbetennelse, ofte gjentatte betennelser etter hverandre. Finnesand sier det da bør være en gradvis nedtrapping.
– Når det er en betennelse i brystet, er det viktig at du får ut noe av melken. En ønsker ikke tette melkeganger, som kan føre til mer betennelse, sier hun.

Ifølge Finnesand er én mulig løsning å starte med å gi barnet litt morsmelkerstatning, og så legge det til brystet etterpå fordi babyen da automatisk vil drikke mindre av brystet. Du kan amme kortere hver gang, og gjerne ha litt større avstand mellom ammingene. Melkeproduksjonen reguleres av etterspørsel. Jo mindre som blir hentet ut, og jo kortere og sjeldnere barnet dier, desto lavere blir produksjonen. Etter hvert vil den kunne fases helt ut. Finnesand sier det gjerne kan skje over noen uker.

– Noen opplever også at de får en liten dupp i melkeproduksjonen etter en brystbetennelse, og dersom barnet også spiser sjeldnere og kortere tid hver gang, vil ikke produksjonen ta seg opp igjen, forklarer Finnesand.

Fremgangsmåten med kortere og sjeldnere måltider kan også brukes av kvinner som ikke har brystbetennelse. Men også de bør være følge med og forsikre seg om at ikke melkeganger tettes til, slik at det kan oppstå brystbetennelse.

Lett på trykket
– Hvis du ikke legger barnet til brystet, kan du gå med spreng – og bare lette litt på trykket sånn at det kjennes behagelig for deg. Du kan for eksempel ta ut litt melk med en silikonpumpe. Bare sette den på og ha den på akkurat så lenge at brystet blir litt mykere, men ikke tomt. Eller du kan gå i dusjen: de fleste begynner å lekke melk når de er i dusjen, så du kan bare stå under det varme vannet og la melken renne, sier Finnesand.

Det lages ikke melk når brystene er fulle
– Tenk deg en isbitmaskin i et kjøleskap. Når maskinen er full, produseres ikke flere isbiter. Men så fort du har hentet ut noen isbiter, setter maskineriet i gang igjen. Dersom brystene er fulle, får kroppen beskjed om at her er det nok melk – du trenger ikke produsere mer. Hvis brystene er litt fulle over lang tid vil produksjonen etter hvert reduseres, forklarer Finnesand.

Noen ombestemmer seg
Finnesand sier at hun flere ganger har møtt på kvinner som i løpet av en nedtrappingsperiode angrer, og har funnet ut at de godt kan leve med en miks av amming og morsmelkerstatning. Dermed venter de ikke helt til melkeproduksjonen har stoppet opp, men legger seg på det nivået de synes fungerer best for dem.

– Det kan være lurt å snakke gjennom hvordan en ser for seg avslutningen. Blir du enig med legen din om at du vil ha en medisinsk avslutning av melkeproduksjonen, er det viktig å være klar over at du ikke kan amme samtidig. Halveringstiden på medisinene er så lang, at barnet ikke kan die før flere uker etter at du er ferdig med medisinene. Og hvis du angrer, kan det etter så lang tid være vanskelig å få opp melkeproduksjonen igjen, sier Finnesand.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: