BabySøvnUrolig på natten

Urolig på natten

Av Babyverden 17807 Sist oppdatert 23.03.10

Spørsmål:

Hei! Jeg har en sønn på 16 mnd som er frisk, spiser godt og utvikler seg etter planen. Men han er fryktelig urolig på natten og har vært det fra ca 6mnd alderen. Først var problemet å få han til å sovne, men dette har på en måte ordnet seg etter mye jobb av meg og samboeren min som er barnets far.
I starten satt vi ved sengen hans til han sovnet og holdt ham i hånden. Men nå sovner han ikke så lenge vi er der, så vi er begynt å gå ut av rommet etter en liten stund. Da gråter han hysterisk, men vi går inn og ut noen runder til han roer seg og sovner. Men han våkner etter en liten stund med hyl og gråt, så vi går inn og gir ham vann eller smokken (eller hva annet han trenger..) så sovner han igjen. Men slik holder han på hele kvelden.
Så kommer natten… Han våkner ofte, så vi har vært nødt til å legge en madrass på gulvet på rommet hans (hvis vi tar han inn på vårt rom i vår seng blir han helt «hyper» og vil ikke sove) hvor vi har hver vår natt å sove. Nå er vi veldig lei av dette styret hver natt og trenger hjelp til å forstå hva det er han vil og trenger siden det ikke ser ut til å roe seg. Jeg er ganske sikker på at alle tennene er kommet gjennom nå (de periodene er enda verre, og han sover ca 1 og en halv time i barnehagen så han er ikke overtrett tror jeg).
Noen råd til hva vi kan gjøre for å få roligere netter? Blir utrolig takknemlig for svar! Med vennlig hilsen en sliten mamma og pappa.

 

Svar:

Hei, June!

Skjønner godt at dere er slitne. Likevel vil jeg berømme dere for måten dere har løst dette på og for at dere har klart å få ham til å sovne selv. Mange barn kan bli engstelige dersom de våkner opp i et helt mørkt rom. Det kan være lurt å ha litt nattlys på, slik at sønnen kan orientere seg hvor han er når han våkner.

Noen barn kan ha problemer med trykket i ørene. Det ses oftest i forbindelse med forkjølelse, og blir ofte verre når barnet legges ned for å sove. Kan det være noe slikt som plager ham? Kanskje det kan være en ide å ta ham med til fastlegen for å sjekke om han kan ha væske i mellomøret?

Sjekk også om han er passe varm når han sover. Dette kan også ha innvirknng på søvnen. Ha det gjerne kaldt i rommet der barnet skal sove, men sørg for at det er god temperatur i sengen.

Ellers er det viktig med nedtrapping av aktivitetene før kveldstid som en naturlig avrunding av dagen før leggetid. Et bad om kvelden kan hos noen ha positiv innvirknng på søvnen.

Dere kan også tenke over om den urolige søvnen kan ha noe med maten han spiser før leggetid. Kan det være mattyper som gjør ham urolig i magen og lager mageknip? Håper at disse tipsene kan være til hjelp for å finne ut av søvnvanskene. Lykke til! Elin

Spørsmål:

Vi har en gutt på 5 mnd. som våkner hver time natten gjennom. Dette begynner å bli veldig slitsomt for oss. Fra han var 3 til 4 mnd. våknet han et par ganger om natten og fikk ett nattmåltid. (Ved første "våkning" ble han roet ned av smokken). For å få en hel natts søvn, tenkte vi at vi skulle introdusere grøt. Vi har kun gitt ham smaksposjonen som er anvist på grøtpakken slik at overgangen ikke skulle bli så stor for magen (Hadde litt kolikk frem til ca. 3 mnd.). Til tross for dette er han nå mer urolig enn noen sinne. I går prøvde jeg å gi ham litt større dose (normaldose for 4-6 mnd., maisgrøt, men i natt har han vært veldig urolig igjen. Jeg synes han var mye mer rolig når han bare fikk brystmelk. Han kunne da sove i 7-8 timer uten å våke, og han sovnet med en gang etter å ha fått mat. Nå sover han også i ett strekk fra 1930 - ca. 2230, men etter dette tidspunkt våkner han altså hver time. Han ynker og grynter og det virker nesten som det er noe som plager ham. Han har fått to tenn

Svar:
Det høres ut som sønnen deres har litt ømfintlig mage. Det er tydelig at han har problemer med å fordøye grøten han får. Du sier at han får maisgrøt, men om den blandes på vann, morsmelktillegg eller morsmelk, kommer ikke helt tydelig frem. Det kan nemlig variere litt om grøten blandes med morsmelkerstatning, for da blir det litt mye nytt å fordøye på en gang. Jeg vil anbefale deg å prøve å heller prøve med risgrøtpulver, og blande grøten med vann eller morsmelk dersom du har noe ekstra. Både ris- og maisgrøt er glutenfritt, men hvordan tarmene vil fordøye det, er likevel litt forskjellig. Jeg har hatt mødre på helsestasjonen som stoppet med grøt 1-2 uker, for så å begynne igjen, og da gikk det mye bedre.Det at han har fått to tenner skulle ikke plage ham hver time om natten.

Hilsen Ebba

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: