Sist oppdatert: 23. mars 2006

Spørsmål:

Jeg vet ikke lengre hva jeg skal gjøre. Jeg har fått vonde sår på brystene, for å prøve å bli bra har jeg: -gått uten noe på brystene(luftet de) -brukt brystskjold -salve som jeg fikk på sykehuset -brukt skjell med morsmelk i -nesespray som skal hjelpe(syrtocinon) -pompet i stede for å amme. Problemet er jeg blir ikke bedre. Alt av ammeinnlegg setter seg fast i sårene også.Hva kan jeg bruke da? På sykehuset sa det at han hadde brystet rett i munnen også. Gutten min har nå ammet i 8 uker å har hatt problemer i ca 6 av de ukene. Har du noen råd.. Jeg begynner å gi opp håp nå, å lurer på om jeg skal slutte å amme.. Hilsen mor med veldig sår bryster.

 

Svar:

Heia!

Jeg håper vi skal klare å få deg over denne kneika, og når det er gjort tror jeg du kan fortsette å amme lenge, lenge.

Såre brystknopper er noe av det vondeste som finnes, men – som ammehjelper opplever jeg faktisk at det kan være en av de enklere tingene å fikse opp i. Så dette har jeg tro på at vi skal få til.

For å bli kvitt sårheten må vi ordne opp i to ting:

1: Vi må finne og fjerne årsaken til at du er blitt sår. Brystknoppene er laget for å tåle påkjenningen ved amming, men kan bli såre når ting ikke er gjort riktig og vil fortsette å bli såre til årsaken er fjernet.

2: Vi må få sårene til å gro, – men de gror ikke før årsaken er fjernet.

Du sier: ”På sykehuset sa det at han hadde brystet rett i munnen”. Jeg lurer likevel på om han suger helt riktig, – vi blir ikke såre uten grunn og feil sugestilling er avgjort den viktigste årsaken.

1: Han skal ikke få brystet før han har stor, åpen munn.

2: Han skal ha masse av det brune området rundt brystknoppen inne i munnen.

3: Han skal ikke henge i brystet, brystet skal ikke ned til ham, det er han som skal opp til brystet.

Jeg har vært på hjemmebesøk hos mødre som sier at de har fått tilbakemelding på at barnet suger riktig, og likevel oppdaget at barnets hode er for langt vekke fra morens kropp. Han skal virkelig HELT opp i brystet (min datter på 9 ler hver gang hun ser at lillesøsterens ansikt nesten er begravd i brystet mitt). Hvis du har problemer med å løfte ham høyt nok, kan du legge en pute under armen din. Mange opplever også at det hjelper å forsøke ulike ammestillinger. Se ulike stillinger på ammehjelpens hjemmeside: www.ammehjelpen.no

La oss håpe at årsaken skyldes feil sugestilling. Da bør vi være kvitt problem 1 etter at du har forsøkt ulike ammestillinger/løftet han høgt nok.

Hvordan blir du kvitt sårene som er der.

For det første, noen er så såre at de blør. Det er vondt for mor – men helt ufarlig for barnet. Blodet ditt går utfordøyet gjennom tarmsystemet.

Jeg har ikke tro på salver og kremer, ei heller på albueskjell med melk i. Jeg vet at noen har opplevd at det hjalp med fuktig albueskjell – men såre brystknopper er som alle andre sår – og sår gror ikke godt når de er fuktige. Få mennesker ville finne på å legge vann/melk på et åpent kjøttsår. Skjold kan føre til økt sårhet.

Sprayen du har fått kan hjelpe på med å øke utdrivningsrefleksen din. Den hjelper kun dersom du har problemer med utdrivningsrefleksen, og det kan du ha. Utdrivningsrefleksen blir nemlig styrt av et hormon som fører til at musklene i brystene trekker seg sammen, men dette hormonet blir hemmet av adrenalin. Så produserer du adrenalin, og det er godt mulig du gjør når du legger barnet til og gruer deg for at det kan bli vondt når hun begynner å suge, så vil adrenalinet du lager hemme utdrivningshormonet. Da må babyen suge mer og kraftigere for å få ut melken og så blir du bare enda mer sår.

Men sprayen kan ikke fikse sårheten – den kan i beste fall bidra med at du ikke blir enda mer sår fordi barnet må suge ekstra hardt i starten.

Jeg tror på tørre bryst og lufting. Du har forsøkt å lufttørre brystene. Hvor lenge? Og hvor lang tid går det før de blir våte igjen? Du sier også at ”alt av ammeinnlegg setter seg fast i sårene”. Jeg tror mye av årsaken til at sårene ikke gror er 1) at årsaken ikke er fjernet og 2) at brystene er for våte og at du bruker feil innlegg…

Papirinnlegg og innlegg av ull vil sette seg fast i sår. Jeg har enda til gode å se ett ammeinnlegg av ull, men har opplevd at svært mange av kvinnene som sliter med sårhet bruker dette. Min opplevelse av papirinnlegg er at de fester seg i fuktig hud, og at de har begrenset sugeevne. Lekker du slik at trenger innlegg kan du bruke små kluter, mine favorittinnlegg er tøybleier – de suger godt og fester seg ikke på samme måte (dessuten er de gratis). Skift dem ut etter behov, og vask dem godt.

Ikke sov med bh – vet ikke om du gjør det, men mange som kontakter meg pga sårhet gjør det. Bruk tykk håndklær eller hva som helst dersom du lekker masse om natten. Jeg har sett at bruk av Bh med innlegg i om natten opprettholder sårheten.

Så er det et tips til – det høres helt sprøtt ut, men målet er å bli kvitt sårheten din, da er det viktig å holde brystknoppene tørre, og dette er en måte å gjøre det på: Finn gamle te-siler av metall. Klipp av håndtakene og legg silen i bhen. Eventuelle innlegg legger du utenpå. Da får knoppene luft og du får sugd opp overskuddsmelken.

 Ser det lekkert ut? Nei. Gjør det noe for et par dager, dersom du blir kvitt sårheten? – Nei.

Når barnet blir lagt til suger det ekstra hardt i starten, dette kan virkelig gjøre vondt på såre brystknopper. For å unngå at barnet suger så hardt kan du håndpumpe litt før du legger barnet til. Hvis du klarer å starte utdrivningsrefleksen slik at melken står klar i brystene når barnet begynner å die, unngår du mye vondt, og en ekstra belastning på de allerede overbelastede brystknoppene dine. Og så lenge du er sår må du for all del ikke la barnet ligge og kose seg ved brystet i lang tid etter sulten er stillet.

Ønsker deg all lykke til, og er det mer du lurer på – så spør i vei.

Hva synes du om artikkelen?