Sist oppdatert: 23. mars 2006

Spørsmål:

Kjempeflott side dette her som jeg har hatt god nytte av og funnet mange gode råd. Har et par spørsmål i forbindelse med pumping for å øke melkemengden/ produksjonen. Det sies jo at jo oftere amn tømmer brystene og jo mere som kommer ut, desto mer vil det produsere. Jeg fullammer min datter som er litt over 6 uker nå, men det har blitt litt vel ofte i det siste og mengden har ikke økt. Hun er til stadighet sulten og har ikke funnet noe «spisemønster» ennå.

Mødre som sier de pumper for å øke produksjonen sier ikke noe om når de pumper og jeg blir litt forvirret. Skal man pumpe rett etter amming, mellom amming eller før? Skal man til stadighet pumpe vil det jo ikke være noe melk der til barnet….? Skjønner liksom ikke helt hvordan det skal gå opp i opp.

Har du noen råd for hvordan jeg skal legge opp dette? Når jeg har pumpet, som jeg ikke gjør så veldig ofte, har det alltid kommet ut bare 80 ml til sammen på begge bryst og dette synes jeg er litt i minste laget. Hun har lagt på seg fint og følger kurven sin, har flere våte bleier i døgnet osv, men jeg savner å kunne få hvile og sove litt jeg også. Vil ikke ha et barn som skal ha mat gjerne annenhver time.

Rådet om å la henne skrike om natten fungerte bare i en kort periode og nå er det enda verre. Hun har skreket siden natt til forrige fredag og skal ha pupp med halvannen times mellomrom på natten. Dagtid går det gjerne 3 timer mellom måltidene frem til rundt 5- tiden på ettermiddagen. Kjenner nå at jeg er helt utslitt og som resultat av det er jeg ikke i form om dagen. Føler meg uvel, slapp og blir sliten av ingenting. Jeg har også to andre barn som krever litt av meg i alderen 9 og 5 år.Vil gjerne snu dette til noe positivt for alles del. Kan du hjelpe meg?

Svar:
Kan jeg hjelpe deg? Kanskje! Håper i hvert fall at jeg kan hjelpe deg med å få satt noen ting litt på plass!

1: Vedr pumping: Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg skal si det, men – det å pumpe er unntaket, det er ikke regelen. Jeg har fire barn, jeg kjøpte ikke pumpe før til nr tre, da fordi jeg begynte å jobbe da han var tre mnd. Til barn nr fire har jeg pumpet en gang, og nå er hun godt over året.

Ammingen går som regel HELT greit UTEN pumping! Min erfaring er at pumping fører til stress, frustrasjon og fortvilelse. Det er så mange som tar opp dette temaet, og jeg forstår ikke hvorfor dere har begynt å pumpe.

Men – hvis du skal pumpe bør det gjøres midt mellom to måltid, men ikke sen ettermiddag / kveld. Hvis du ammer hver fjerde time, så har du etter to timer så mye melk at du kan pumpe ut og likevel produsere nok melk igjen til neste måltid. Men – hvis du skal pumpe for å øke produksjonen, så må du også til pers om nettene. Det nytter ikke å skru opp produksjonen halve døgnet. Og NB! Jeg har aldri opplevd at det lar seg gjøre å pumpe for å måle melkemengde. I tillegg til å ha melk i brystene skal melken ut. A) Barnet er mye flinkere til å få ut melk enn pumpen er. B) For å få ut melk må utdrivningshomronet ditt starte utdrivningsprosessen. Hvis du blir aldri så lite stresset produserer du adrenalin, det hemmer utdrivningsprosessen. Så sitter du der med masse melk som ikke kommer ut fordi du er redd for at du ikke har nok melk. Så når du har fått ut 80 ml synes jeg du har gjort det kjempebra!

2: Så til temaet nok mat. Hvis barnet har flere våte tissebleier, en fin vektutvikling og alt det som barnet ditt har Så har du nok melk, og da må du rett og slett stole på det og slutte å stresse deg selv. Når barnet er seks uker kjenner vi ikke lengre at vi har masse melk. Vi skal ikke gå rundt med melkefylte bryst som den første tiden etter fødselen. Dessuten – så ofte som du tømmer deg, så kan du produsere masse uten å bygge opp et stort lager.

3: Du sier at hun til stadighet er sulten og ikke har funnet noe spisemønser ennå. For min del høres det ut som om hun har et helt fint mønster, bortsett fra om nettene. Tre timer mellom hvert måltid om dagen er jo spisemønster, det at hun er mer urolig om kveldene er også helt normalt. Så jeg ser ikke at hun ikke har spisemønster…

4:Når det gjelder nattegråt osv. så sier du at hun har grått hver natt siden fredag. – Det har jeg nesten litt vondt for å tro… Men at hun gråter og styrer om nettene, det tror jeg på!

Hun har en fin sove/spiserytme om dagen. Det er helt vanlig at barna utpå ettermiddagen blir mer urolige og at denne uroen/gråting/matmas varer ut over kvelden. Men når du så har lagt henne for natten – da bør hun virkelig sove.

Du sa at det gikk godt en tid. Hva skjedde natten etterpå? Hvor lenge gråt hun før du tok henne opp? Du vet – hun trenger ikke mat hele natten. Kroppen hennes klarer seg fint uten. Og det gjør hun mentalt også. Og som du selv er inne på, veken hun, de andre barna dine eller du er tjent med at du er helt utslitt av mangel på søvn.

Jeg tror nok jeg vil gjenta mitt råd om å være bestemt. Først mat sent på kvelden, så er det natt. Gråter hun så kan noen trøste henne. Men ikke bær/byss hele natten. Bare snakk beroligende til henne uten å ta henne opp. Sjekk evt at hun ikke ligger med skitten bleie innimellom. Hvis du noen ganger tar henne opp, noen ganger lar henne gråte osv. så blir hun totalt forvirret. Så enten må du finne deg i netter uten søvn, eller så må du være tøff til hun har gitt seg (det går mer enn noen netter, og hvis hun begynner å rote igjen er det viktig at du ikke gir deg). Får hun nok mat om kvelden (les det jeg tidligere har svart om kvelds/nattamming) så bør det gå 3 – 4 timer før neste måltid på natten.

Og igjen – vær så snill og stol på at hun får nok melk når hun har fin vektutvikling. Du gjør bare deg selv vondt med å stresse med pumping så lenge alt er ok.

Enda en ting til – det er bare seks uker siden du fødte, du har to store barn og en liten baby. Da er det faktisk ikke annet å vente enn at du er trøtt og sliten. Du gjør en kjempejobb!

Lykke til!

Hva synes du om artikkelen?