BabyAmmingOppbevaring av morsmelk

Oppbevaring av morsmelk

Innerst i kjøleskapet kan utpumpet melk oppbevares inntil 4 døgn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 46761 Sist oppdatert 17.09.21
Morsmelk er verdifull, og fullt mulig å oppbevare både i kjøleskap og fryseboks. Her får du tips om hvordan du går fram for å ta best vare på morsmelken.

– Morsmelk er levende væske med blant annet viktige nærings- og antistoffer. Dersom melken skal brukes innen få timer, trenger du ikke kjøle den ned etter utpumping. Morsmelken er holdbar i romtemperatur i 4-6 timer, sier Ingebjørg Finnesand. Hun er daglig leder ved Ammeklinikken i Stavanger, og er internasjonalt sertifisert ammeveileder, IBCLC.

Her er en video av morsmelk sett gjennom mikroskop, for de som er interessert. (Video på Facebook)

Holdbarhet for morsmelk:
Morsmelk i romtemperatur: 4-6 timer
Morsmelk i kjøleskap: inntil 4 døgn
Morsmelk i fryseboks: ½ til 1 år
Opptint morsmelk: må brukes innen 24 timer etter at den er ferdig tint

Oppbevaring i kjøleskap
Vet du, derimot, at melken skal brukes litt lenger fram i tid, setter du den rett i kjøleskapet.
– Sett den gjerne helt bakerst i kjøleskapet, for der er det kaldest. Morsmelk kan oppbevares inntil fire døgn i kjøleskap, sier Finnesand. Hvis du pumper flere ganger om dagen så skal du ikke blande nypumpet melk med kald melk som står i kjøleskapet. Da setter du den nypumpede melken inn i kjøleskapet, når den er kald så kan den tømmes opp i den andre melken.

Oppbevaring i fryseboks
Ammeveilederen sier mange er bekymret for om de går fram på riktig måte når de oppbevarer og fryser morsmelk. Men ved å følge rådene gitt her, kan melken ha lang holdbarhet.


Hvis du tenker at du skal fryse melken, setter du den rett i kjøleskap etter pumping. Når  melken er avkjølt, kan du fryse den. Dersom du pumper flere  ganger om dagen, og tenker å fryse melken, anbefaler Finnesand at du fryser melk én gang i døgnet sånn at du fordeler melken i passelige porsjoner.

– Morsmelken kan gjerne ligge inntil ett år i fryseboks. Noen sier et halvt år. Det er lurt å alltid bruke den eldste melken først, men det er ikke farlig å gi melken til barnet selv om den blir liggende lenge. Det som kan skje er at smaken på melken endrer seg, sier Finnesand.

Frys i passelige porsjoner
Når du skal fryse morsmelken, er et godt råd å unngå for store porsjoner.
– Det går an å kjøpe både poser og begre som er beregnet for frysing av morsmelk. Det går selvsagt også an å fryse melken i andre poser eller rene bokser som er beregnet for oppbevaring av mat. Frys den mengden du tenker er passelig til et måltid. Hvis du bare ammer, er det ikke så lett å vite hvor barnet drikker hver gang. Fryser du en porsjon på 200 ml, og egentlig bare trenger 60, er det dumt. Melk som er tint må brukes, og kan ikke varmes opp eller fryses flere ganger, sier Finnesand.

Ifølge Finnesand viser forskning at et barn i gjennomsnitt har måltidsstørrelse på 90-95 ml per måltid fra de er rundt én måned og gjennom hele ammeperioden. Så det er bedre å fryse i flere små porsjoner.

– Husk alltid å merke melken med dato, påpeker Finnesand.

Noen har kanskje også fått tips om å fryse morsmelken i isterningposer.
– Det er en smart tanke, og det kunne vært enkelt med små terninger – slik at en lett kunne tine flere fort om det skulle være behov for mer. Personlig synes jeg det er vanskelig med isterningposer, siden det er lett å søle og det fort går hull i dem, sier Finnesand.

Men fyll gjerne noen beger eller poser med små porsjoner melk, så er det enkelt å tine opp litt ekstra dersom du skulle trenge litt til.

Melkens utseende
Når du pumper ut morsmelk, er det et par ting som kan være greie å vite om. For det første gjelder det melkens utseende.
– Morsmelken kan variere i farge, avhengig av hvilken mat du spiser. Så pumper du grønn melk, trenger du ikke få panikk. Det kan for eksempel skyldes at du har spist hvitløk, eller at du har drukket en grønn smoothie. Men vanligvis har melken en hvit eller gulaktig farge, forklarer Finnesand.

Også fettinnholdet i melken kan variere. Dersom du oppbevarer melken i kjøleskap, kan du se at det legger seg en fettrand på toppen.
– Men det er ikke tykkelsen på fettranden som bestemmer hvor god og mettende melken er. Tenk at din melk er perfekt tilpasset ditt barn, sier Finnesand.

Når du tiner melken, vil du se at fettlaget klistrer seg inntil flasken eller posen. For å få med deg dette når du tømmer melken over i flaske så er det et triks å skylle utsiden av beholderen (beger eller pose) med litt varmt vann. Da løsner fettet fra plasten og du får med deg alt når du tømmer over i flaske.

Når du skal tine melken
Morsmelk som tines må oppbevares i kjøleskap og brukes opp innen 24 timer fra den er ferdig tint. Melk som er varmet opp én gang skal ikke varmes opp igjen.

Den beste måten å tine melken på, er å sette den i kjøleskapet.
– Dersom du har frosset melken i en pose, kan det være smart å sette posen i en kopp eller et glass, dersom posen skulle lekke under opptining, sier Finnesand.

Slik varmer du utpumpet melk
For å bevare mest mulig av antistoffene i melken, rådes du til å varme melken i vannbad. Mange har kanskje blitt advart mot å varme melken i mikrobølgeovn, siden de viktige stoffene i melken da kan forsvinne.
– Vannbad er absolutt det beste, og det som anbefales til vanlig. Det går og raskt å varme i vannbad. Men dersom du går ut en sjelden gang, og melken varmes i mikrobølgeovn, er det ikke krise. Da er det viktigste at barnet blir mett. Det en må passe på ved oppvarming i mikrobølgeovn, er at melken blir ujevnt oppvarmet så den er veldig varm i noen områder – og da kan barnet kan brenne seg. Sørg derfor for å vende på flasken flere ganger og la den stå noen minutter for å jevne ut temperaturen i hele melken.  Sjekk alltid at den ikke er for varm når den gis til barnet, sier Finnesand.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: