BabyAmmingBlodige sår på brystvortene

Blodige sår på brystvortene

Av Babyverden 11325 Sist oppdatert 26.04.09
To mødre har oppdaget blod på brystvortene sine. Hva bør de gjøre? Helsesøster svarer.

Spørsmål:

Hei, Jeg sliter veldig med å amme lille jenta mi. Hun er nå 6 dager gammel. Et problem var at jeg har ganske flate brystvorter, så hun slet med å få bryste i munnen. Jormødrene på barsel slet også endel med å legge henne til. Så fort hun fikk bryste inn i munnen, så dyttet hun det inn igjen. Et annet problem var at alle jordmødrene og barnepleierene hadde forskjellige teknikker, så lærte meg egentlig ingen teknikk for å legge henne til. Det ble så stress når vi kom hjem, og hele kose ammestunden vår ble ødelagt. Jeg var så frustrert. Men så fikk moren min tak i slike brystknoppevern, som gjorde det mulig for henne å få tak. Men nå er problemet at brystknoppene mine er begge to åpne sår på brystknoppen, som blør veldig under ammingen. Nå vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre, har så lyst til å fortsette å amme. Noe jeg kan gjøre for bedre dette?

Svar:

Kjære nybakt mamma!

Jeg synes du har vært ordentlig flink som står på til tross for problemene dine og mange forskjellige råd.

Jeg vet ikke helt hva du mener med brystknoppevern, men kanskje det er brystskjold? Det kan være nyttig å bruke i en periode til barnets munn har vokst seg større, sårene er grodd og hun blir en mer effektiv suger. Over tid anbefaler vi ikke å bruke brystskjold da melkeproduksjonen som regel går ned.

Dersom det er smertefullt å amme og sårene blir verre kan det være lurt å håndmelke og gi jenta di morsmelk på kopp. La brystene lufttørre så ofte som mulig og smør en nøytral salve som for eks. Simples øyensalve på sårene, hel hud skal kun lufttørres. Husk god håndhygiene ellers kan sårene bli infisert av bakterier eller sopp. Sår som ikke bedres av tiltakene kan være infisert, kontakt i tilfelle lege eller helsestasjon.

Det er ganske vanlig å ha flate brystknopper. Disse kommer som regel ut ved stimulering eller når barnet suger. Ekte innadvente brystknopper er ikke så vanlig. Jeg har skrevet om det tidligere, så er du interessert kan du se på det jeg har skrevet under kategorien amming. Flate brystknopper gir lite stimulans til barnets munn. Det kan hjelpe å stimulere reisning av knoppen før amming og se til at jenta di gaper godt så hun får mye bryst i munnen. Da kommer hun bak melkesjøene og brystknoppen slipper å bli risset opp av den harde ganen.

Kontakt helsestasjonen for ammeråd. De kan bedre gi veiledning når dere er til stede.

Lykke til!

Hilsen Synnøve

Spørsmål:

Hei. Under ammingen tidligere i dag oppdaget jeg at jeg blødde fra tuppen på brystvorta. Ser ikke noe sår, det virker som om blodet kommer fra nedi en av disse "sprekkene" som er ytterst på brystvorta. Når jeg klemmer nå kommer det fortsatt litt blod, men ikke noe melk tror jeg. Hadde litt smerter tidligere men det har gått over. Hva kan dette være? Datteren min er 3 mnd, og jeg fullammer. Kan jeg gi henne melk fra dette brystet når det blør (jeg sluttet å gi fra dette brystet da jeg så blodet)? Hun har gulpet mye i dag, og gulpet er lysebrunt.

Svar: 

Hei! Det kan være at du har hatt en liten sprekk som du ikke har oppdaget før det blødde. Det er ikke farlig å amme fra brystet om det blør litt, men du vil nok kunne se det på fargen på gulpet .Sprekker i brystvorta kan være inngangsport for bakterier, og det er derfor svært viktig å få tømt brystet godt. Siden smerten har gått over, kan det høres ut som om du har klart å tømme brystet godt. Jeg vil råde deg til fortsatt å amme fra begge bryst, men dersom smerten kommer tilbake og det skulle komme puss ut av brystet, bør du kontakte lege.

Lykke til!

Elin


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: