Det kan være vanskelig å forestille seg, men det er stor fare for at du nå vil utvikle en viss interesse for avføring – nærmere bestemt babyens avføring. Bæsjebleien forteller nemlig mye om hvordan babyen har det.

Grønn eller gul avføring

Babyens aller første avføring er viktig og bør komme innen 24 timer etter fødselen. Den kalles mekonium eller barnebek og har en grønnsvart farge. Barnebeket er veldig seigt og vanskelig å vaske bort. Prøv eventuelt med litt babyolje. Avføringen pleier å se slik ut de aller første dagene. Hvis babyen ammes, blir avføringen gradvis tynn og gulgrønn med litt sur lukt. Etter hvert får den en sennepslignende farge og konsistens. Denne typen bæsj lukter vanligvis ikke spesielt vondt. I begynnelsen kan babyens avføring være løs og kreve en viss kraftanstrengelse. Det er helt normalt, så du behøver ikke bekymre deg for at babyen har diaré.

Mørkere avføring hos babyer som får morsmelkerstatning

Når babyen er to til tre måneder gammel, begynner den å bæsje sjeldnere, og lukten forandrer seg. Barn som får morsmelkerstatning, har vanligvis litt fastere og mørkere avføring med sterkere lukt. De har litt lettere for å få forstoppelse. Hvis det blir et problem, kan du eventuelt bytte til en annen type morsmelkerstatning. Ta kontakt med helsestasjonen, der du kan få tips og råd. Barn som ammes, får praktisk talt aldri forstoppelse.

Grønn avføring hos en ellers frisk baby er helt normalt. Hvis babyens avføring derimot er hvit eller gråhvit, kan det være et tegn på at gallen – som vanligvis farger avføringen – ikke kommer ut i tarmen. Det kan være et symptom på problemer i lever og galleganger. Hvis avføringen ikke får tilbake sin vanlige farge raskt, bør du få babyen undersøkt av en barnelege.

Les gjerne våre tips om hvor ofte du bør skifte bleie om dagen og om natten her

Eller se vår korte film om hvordan man skifter bleie på enklest mulig måte her

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?