AnnonsørinnholdKIWISå mye øker matbudsjettet for familie med en baby

Så mye øker matbudsjettet for familie med en baby

Annonsørinnhold: KIWI 9279
I følge sifos referansebudsjett så øker matbudsjettet til familien fra babyen er rundt et halvt år. En baby spiser for rundt 700 kroner i måneden.

Ifølge Sifos referansebudsjett, som viser utgiftene en gjennomsnittlig norsk familie har, koster en baby mellom 0-5 måneder ingenting ekstra i mat og drikke-utgifter. Dette kommer selvsagt av at man regner med at babyen fullammes.

Spar penger. Bli KIWI PLUSS-kunde her.

Når babyen begynner med fast føde – Melk, grøt og middag

Når babyen begynner med fast føde – fra rundt 6 måneder – blir det straks litt mer penger å ut med hver måned. Sifo har kommet frem til at babyen koster 670 kroner i måneden.

– Mengden mat og drikke er basert på ernærings-anbefalingene og inneholder følgende matvarer: barnegrøt, morsmelkerstatning, yoghurt, fruktpuré, tran osv. Vi har tatt utgangspunkt i antatt energibehov hos barn på ca. 10 til 11 måneder, sier Gun Roos, forsker og ernæringsantropolog i Sifo.

Det første året spiser og drikker babyen da altså for rett over 4000 kroner. Roos forteller at budsjettet også inkluderer middagsglass og fruktpuré på glass. Det budsjettet ikke inkluderer, understreker hun, er de svært populære smoothie-posene, som det raskt kan gå flere av om dagen.

Referansebudsjettet Sifo årlig setter opp er basert på vanlig norsk mat, tradisjonelt måltidsmønster og matvareforbruk. Her kan du finne hele budsjettet.

Slik lager du barnematen selv

Bleiepenger

Til «personlig pleie» tar budsjettet utgangspunkt i et månedsforbruk for babyer under ett år på 310 kroner i måneden – totalt 3720 kroner det første året. Det er i hovedsak beregnet til bleier, og noe til salve, krem, våtservietter – ting som også må med i handlekurven med en baby i hus.

Foretrekker du Libero, Pampers eller LilleGo? Med KIWIs bleieavtale får du hver andre bleiepakke gratis.

Ekstra morsmelkerstatning til barnet

Hvis mor ikke ammer fra fødselen av, blir matbudsjettet for barnets første leveår et litt annet.
– Hvis du ikke ammer må du regne med å kjøpe inn cirka 300 liter morsmelkerstatning på ett år. Babyer spiser cirka ti ganger i døgnet, noe som tilsvarer 800-900 ml. morsmelk eller morsmelkerstatning om dagen, sier ammeekspert og overlege Gro Nylander til magasinet Foreldre & Barn.

En liter morsmelkerstatning koster cirka 60 kroner literen, hvis vi tar utgangspunkt i den ferdigblandede typen som selges hos KIWI. På et halvår blir dette da 9000 kroner ekstra, som det ikke er tatt høyde for i referansebudsjettet.

Hva koster dine forbruksutgifter?

Med Sifo-kalkulatoren kan du regne ut hva dine forbruksutgifter koster, som mat og for eksempel bleier.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: