Fra babyen er rundt et halvt år spiser familiens nye tilskudd for rundt 700 kroner i måneden. 

Sist oppdatert: 6. mars 2017

Det er ifølge en utregning laget av Forbruksforskningsinstituttet Sifo.

Ifølge Sifos referansebudsjett, som viser utgiftene en gjennomsnittlig norsk familie har, koster en baby mellom 0-5 måneder ingenting ekstra i mat og drikke-utgifter. Dette kommer selvsagt av at man regner med at babyen fullammes.

Spar penger. Bli KIWI PLUSS-kunde her.

Melk, grøt og middag
Når babyen begynner med fast føde – fra rundt 6 måneder – blir det straks litt mer penger å ut med hver måned. Sifo har kommet frem til at babyen koster 670 kroner i måneden.

– Mengden mat og drikke er basert på ernærings-anbefalingene og inneholder følgende matvarer: barnegrøt, morsmelkerstatning, yoghurt, fruktpuré, tran osv. Vi har tatt utgangspunkt i antatt energibehov hos barn på ca. 10 til 11 måneder, sier Gun Roos, forsker og ernæringsantropolog i Sifo.

Det første året spiser og drikker babyen da altså for rett over 4000 kroner. Roos forteller at budsjettet også inkluderer middagsglass og fruktpuré på glass. Det budsjettet ikke inkluderer, understreker hun, er de svært populære smoothie-posene, som det raskt kan gå flere av om dagen.

Referansebudsjettet Sifo årlig setter opp er basert på vanlig norsk mat, tradisjonelt måltidsmønster og matvareforbruk. Her kan du finne hele budsjettet.

Slik lager du barnematen selv

Bleiepenger
Til «personlig pleie» tar budsjettet utgangspunkt i et månedsforbruk for babyer under ett år på 310 kroner i måneden – totalt 3720 kroner det første året. Det er i hovedsak beregnet til bleier, og noe til salve, krem, våtservietter – ting som også må med i handlekurven med en baby i hus.

Nå lanserer KIWI LilleGo’ en serie produkter som er gode for barnet og praktiske i en hektisk hverdag. Serien inkluderer bleier som er billigere enn de kjente merkebleiene, så her er det mulig å dra budsjettet litt ned. I tillegg inkluderer serien en rekke stelleprodukter, babyartikler og klemmeposer.

Foretrekker du Libero eller Pampers? Med KIWIs bleieavtale får du hver fjerde bleiepakke gratis.

Ekstra morsmelkerstatning
Hvis mor ikke ammer fra fødselen av, blir matbudsjettet for barnets første leveår et litt annet.
– Hvis du ikke ammer må du regne med å kjøpe inn cirka 300 liter morsmelkerstatning på ett år. Babyer spiser cirka ti ganger i døgnet, noe som tilsvarer 800-900 ml. morsmelk eller morsmelkerstatning om dagen, sier ammeekspert og overlege Gro Nylander til magasinet Foreldre & Barn.

En liter morsmelkerstatning koster cirka 60 kroner literen, hvis vi tar utgangspunkt i den ferdigblandede typen som selges hos KIWI. På et halvår blir dette da 9000 kroner ekstra, som det ikke er tatt høyde for i referansebudsjettet.

Vi gir oss aldri på pris

 

Derfor bør du lage barnematen selv:

  • Du kan unngå salt og sukker.
  • Du kan gi en matvare om gangen og servere ingrediensene hver for seg, i stedet for blandet sammen i en mos. På den måten vil barnet venne seg til ulike smaker.
  • Hjemmelaget mat er ofte rimeligere enn ferdigkjøpt Ved å lage mange middagsporsjoner og fryse dem, kan du spare mye tid.
  • Du kan ofte bruke ingrediensene resten av familien skal ha.
  • Barnet vennes raskere til familiens mat.
  • Maten kan få den konsistensen du ønsker, fra puré til grovmost og finkuttet mat.

(Kilde: Helsenorge.no)

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelJeg nekter å lide i stillhet!
Neste artikkelÅrets gratispakke til finske mødre
DEL