AnnonsørinnholdKIWISå enkelt lager du hjemmelaget babygrøt

Så enkelt lager du hjemmelaget babygrøt

Av KIWI 37970
Babygrøten du kjøper i butikken er både sunn og næringsrik, men av og til kan det være fint å variere med hjemmelaget grøt. Det gjør at babyen venner seg til nye smaker og konsistenser.

Utvalget av babygrøt og babymat er stort og kvaliteten god, det er derfor ingen grunn til å ha dårlig samvittighet om du velger å kjøpe ferdig barnemat. Det er likevel fint å variere med hjemmelaget babygrøt innimellom, blant annet fordi dette gir flere ulike smaker og konsistenser. På denne måten lærer babyen at ikke all mat smaker og føles lik. Lager du for eksempel havregrøt, kan du starte med å lage den på havremel når babyen skal begynne å spise grøt, og så bruke hele havregryn når barnet blir større. Smaken varierer du ved å for eksempel tilsette frukt- eller bærmos. Da blir grøten søt og god, slik de fleste babyer foretrekker.

Hjemmelaget babygrøt er i motsetning til kjøpegrøt ikke tilsatt jern, bruk derfor jernholdige kornsorter som havre og hirse, eller fullkornsmel (av typen sammalt fint) av spelt, hvete og bygg. Vil du ha en mer næringstett grøt kan du fint blande inn litt rapsolje i grøten. Dette er en smaksnøytral olje som har en fin fettsyresammensetning.

Vil du prøve å lage grøten selv? Da er denne enkle oppskriften på havregrøt fin å starte med:

Havregrøt

Du trenger:

  • 2-3 ss havregryn
  • 1-1,5 dl vann

 

Slik gjør du:

  1. Kjør havregryn til mel med en stavmikser. Du kan også bruke ferdig havremel om du har.
  2. Ha havremel og vann i en liten kjele og kok opp mens du rører underveis.
  3. La grøten putre til den har fått passe tykk konsistens, tre til fem minutter passer som regel.

 

Raskt rett temperatur

Hvis du vil sette litt smak på grøten og samtidig temperere den, skal du nå få et veldig smart tips! Start med å lage en jernrik mos av svisker eller aprikoser, og frys så denne ned i isbitformer. Når mosen er frossen, tar du opp biter av den ved behov. Rør den frosne aprikos-, daddel- eller sviske-isbiten i nylaget grøt, så får grøten både smak og perfekt temperatur. Dette tipset er gull verd når babyen er sulten og utålmodig.

Sviske- og aprikosmos

Du trenger:

  • Svisker eller tørkede aprikoser
  • Vann

Slik gjør du:

  1. Ha svisker eller aprikoser i en liten gryte og fyll på med vann til de er akkurat dekket.
  2. Kok til de er møre, hell av vannet og mos til en jevn pure.
  3. Fordel mosen i isbitformer med en teskje og frys ned.

 

Frys ned grøtporsjoner

Det tar altså ikke mange minutter å lage en porsjon med babygrøt, men det er heller ikke noe i veien for å lage nok til flere måltider når du først står ved gryten. Når barnet har fått den grøten han eller hun trenger i dag, kan du sette litt i kjøleskapet og fryse ned resten i porsjonspakker. Til dette kan du bruke tomme barnematglass. Til de aller minste kan det kanskje holde å fryse ned grøten i isbitterninger. Tin grøten i kjøleskapet og varm den så opp for eksempel i vannbad.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: