AnnonsørinnholdKIWIDisse grønnsakene bør du gi babyen din først

Disse grønnsakene bør du gi babyen din først

START TIDLIG: Vitamin C får man bare fra frukt, bær og grønnsaker. Morsmelken inneholder litt, men når barnet går over på fast føde, er vitamin C fra blant annet grønnsaker svært avgjørende.
Av KIWI 40570 Sist oppdatert 02.03.23
Gode vaner kan ikke legges for tidlig. Forberedelsene for å få en grønnsaksspisende baby starter allerede når du er gravid.

Forsking viser at barn som møter mange smaker i mors liv, blir mindre skeptiske til ny mat idet denne skal introduseres i fast form. Det gjelder også under amming. Det mor spiser, setter smak på melken.

– På denne måten blir barnet tilvent til familiens kosthold selv før det har tatt sin første bit, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

De aller første grønnsakene
Når barnet er minst 4, kanskje opp mot 6 måneder gammelt, er det klar for fast føde. I starten er det smaksprøver som gjelder.

– En teskje eller to er nok, med godt most mat. Ofte kan det lønne seg å blande ut en ny matvare med noe kjent, for eksempel lage gulrotmos med litt morsmelk i, foreslår Arsky.

Grønnsakene som passer best i starten er milde og søte grønnsaker. Ernæringsfysiologen foreslår gulrot, kålrot, potet, pastinakk og avokado.

BILLIG: Det er mye å spare på å melde seg opp i butikkenes fordelsprogrammer. Hos KIWI har de frukt- og grønt-bonus i tillegg til bleieavtalen.

Tilvenningen fortsetter
Og hvordan fortsetter vi for at vi med størst sannsynlighet får barn som faktisk liker grønnsaker?

Det er to viktige faktorer, ifølge ernæringsfysiologen, som også har skrevet bok om temaet: «Maten barna elsker å hate».

1) ikke gi opp! Mange barn rynker på nesen og skyver maten ut med tungen. Dette kan bety at det var en ny, fremmed smak – ikke at det er etablert et livslangt hatforhold til matvaren. Så ikke gi opp! Fortsett å server maten, så har barnet en mulighet til å venne seg til den.

2) Server så mange ulike grønnsaker som mulig! Om du serverer fire, og barnet viser seg å ikke like to av dem, har du lite å spille på. Serverer du 20, liker barnet kanskje 12 av dem. Men det ville du ikke oppdaget om du bare serverte fire!

BLEIEAVTALEN: Hos KIWI får du hver andre pakke med LilleGo-, Pampers- eller Libero-bleier gratis. Spør etter bleiekort i din KIWI-butikk. Gjelder kun private husholdninger og kjøp av maks 4 pk. pr. gang.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: