AnnonsørinnholdKIWIEnkle middagsretter til hele familien

Enkle middagsretter til hele familien

KRYDRET: Små barn liker spennende smaker, og kan stort sett spise det samme som resten av familien fra de er 6-8 måneder. FOTO: iStock
Annonsørinnhold: KIWI 30199
Det er ingen grunn til å lage forskjellige middager, selv om det er en liten baby i familien.
Margit Vea anbefaler ingefær, hvitløk, koriander og til og med chili som smakstilsetning i babymaten. FOTO: Vincent Hansen for Matkanalen

– Mange tror at babyer ikke kan spise vanlig mat, og venter alt for lenge før de introduserer dem for ulike smaker og konsistenser, sier Margit Vea.

Hun er utdannet faglærer i ernæring, helse og miljøfag, har de siste årene jobbet som både kursholder og kokebokforfatter, og deler også råd og oppskrifter på bloggen sin.

Det å involvere babyen i familiens middagsmåltid, så tidlig som mulig, er et av de rådene hun mener småbarnsforeldre bør bli litt flinkere til å følge.

– Begynn med å introdusere ulike råvarer mellom 4- og 6 måneders alder. Når babyen er rundt 6-8 måneder kan den spise av familiens middag og lærer da å spise det resten av familien liker, sier hun.

 

Åtte grønnsaksmoser barnet ditt vil elske

Margits råd:

  • Bruk rene råvarer
  • Bruk fett av god kvalitet
  • Spis etter sesong
  • Ikke ha salt i maten før til slutt og sørg for at babyen får usaltet mat
  • Unngå å svi maten

 

Lag mat fra bunnen

Babyen kan stort sett spise den samme maten som resten av familien, med mindre den består av mye ferdigmat eller bearbeidet mat.

– Men det er jo ikke bra for hverken små eller store, sier Vea som oppfordrer til å lage sunn og næringsrik mat til hele familien.

Det er slettes ikke så vanskelig som du kanskje tror!

– Lag mat ut i fra sesong! Da får du råvarer som er næringsrike og gode, og dessuten rimelige, sier Vea.

Husk bare på at små barn ikke skal ha salt, og at det derfor kan være lurt å ta av en porsjon til minstemann, før du krydrer maten ferdig, minner hun om.

Slik lager du barnematen selv

Tips:

Ha alltid ferdige terninger med kraft eller grønsaksmos i fryseren som du kan tilsette i middagen. Både brokkolimos, gresskar- og gulrotmos gir gode smaker og en fin konsistens på maten til babyen.

 

Små barn liker også spennende smaker

Det er ikke bare vi voksne som liker at maten smaker litt, det gir både variasjon og gode smaksopplevelser.  Små barn liker også spennende smaker, og hvis du begynner tidlig får du kanskje et barn som blir ekstra matglad?

– Ikke vær redd for å smakstilsette med for eksempel ingefær, koriander, hvitløk og kanskje til og med chili – det er smaker som mange babyer synes er spennende, sier Vea.

Hvis du har terninger med ferdig kraft i fryseren vil det også gi god smak og konsistens, anbefaler hun. Vea råder oss dessuten til å tilsette litt ekstra fett som olje, smør eller kokosfett i porsjonen til babyen, så maten gir hjerneføde og litt ekstra energi. Det trenger nemlig små barn som er i vekst og utvikling.

Tips:

Det er viktig at babyen får spise selv. Legg en brokkoli-bukett på toppen av risgryten, eller pastaen, og la den koke i noen minutter. Så har babyen noe å gnage på mens resten av familien spiser.

 

La deg inspirere på KIWI.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: