AnnonsørinnholdGobokenOgså spedbarn kan lese!

Også spedbarn kan lese!

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Goboken 1287
Allerede fra spebarnsalder av kan barnet "lese" ved å ta alle sanser i bruk. Det titter, smaker, føler og lytter når det "leser". Ved å gi barnet ditt bøker, gir du det et godt utgangspunkt for læring. Dessuten gir lesingen deg og barnet en fin og verdifull kosestund sammen.

Et barn som vokser opp med bøker, tar denne interessen med seg gjennom resten av livet. Dette er gunstig med tanke på skolearbeid og intellektuell utvikling.

Men bøker gir så uendelig mye mer. Når du leser med barnet ditt, utvikles barnets leseglede, fantasi, kreativitet, empati og evne til logisk tenkning, samt grunnlaget for et godt ordforråd legges.

Barnet liker godt å «lese» alene, men deiligst er det nok likevel når mor eller far tar barnet på fanget og leser høyt. Da kan barnet glede seg over stemmen din og rytmen i ordene du leser. Den nærheten dere opplever i en trivelig lesestund gir begge parter glede og en følelse av samhørighet.

Hvordan bør bøkene være?
Spebarnsbøkene skal tåle tøff behandling og gjerne kunne vaskes eller tørkes av. Mykbøker og kartongbøker er flotte. Nå finnes det også spebarnsbøker med spennende elementer som lager lyd når barnet rister eller trykker på dem. Bøker som kan trekkes ut som trekkspill og spennes over sengen, er også fine. Noen bøker er utstyrt med hemper og kan festes på senge- eller lekegrinden.

De aller første bøkene bør ha kraftige farger og store, tydelige illustrasjoner, gjerne av ansikter, former og mønstre med tykke, sorte konturer. Bilder av kjente ting som klær, leker og mat er ideelle. Etter hvert vil bilder av barn i dagligdagse situasjoner vekke assosiasjoner og styrke barnets selvfølelse. Dyrelyder er ofte de første "ord" barnet lærer, og dyrebøker faller utvilsomt i smak. Peke- og ordbøker stimulerer ordforrådet ved at den voksne peker og prater om bildene, og ved at barnet får anledning til å "prate" selv.

Etter hvert lærer barnet å bla i bøker. Når bøkene i tillegg aktiviserer barnet og lar det ta del i historien, blir lesingen enda morsommere. Det finnes nå bøker med lyder, luker, dreieskiver, sprett-opp-illustrasjoner og andre spennende elementer som pirrer leselysten og har en nyttig "bivirkning": Barnet får øve opp evnen til å mestre små håndbevegelser.

Tilbudet av leker og bøker på markedet er overveldende, og det kan være vanskelig å velge. Stol på ditt eget skjønn og velg gjerne leker som barnet kan vokse med og ha glede av lenge - leker som gir utfordringer både nå og i fremtiden. Glem ikke at den aller beste leken for spebarnet er den det opplever gjennom deg og andre nære omsorgspersoner.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: