PrøverProblemer med å bli gravidPCOS før og under svangerskapet

PCOS før og under svangerskapet

Eggstokker med PCO. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverden 10399 Sist oppdatert 18.04.05

Hvorfor påvirker PCOS fruktbarheten?
I eggstokkene finnes det follikler, små væskefylte blærer hvor eggcellene modnes. Slike blærer kalles også cyster. Hver måned modnes ca. 20 egg, men vanligvis modnes ett hurtigere enn de andre. Mens egget modnes, samles det væske i blæren rundt egget. Og når egget er modent, brister blæren og egget frigjøres. Dette er eggløsningen.

Hos kvinner med PCOS lages det ikke nok hormoner til at eggene modnes ordentlig. De begynner gjerne å vokse og det samles væske i blærene. Men ingen av eggene blir modent nok for eggløsning. I stedet forblir en del cyster. Vanligvis produseres hormonet progesteron når eggløsningen har funnet sted. Men siden eggløsning ikke finner sted, priduseres heller ikke progesteron. Dette hormonet er viktig for en regelmessig menstruasjonssyklus, og hos mange kvinner med PCOS er derfor syklusen uregelmessig eller helt fraværende. I cystene dannes det fortsatt mannlige hormoner, som videre forhindrer eggløsning.

Vil PCOS påvirke svangerskapet?
Dessverre er det ikke bare muligheten til å bli gravid som påvirkes av PCOS. Forskning viser at kvinner med PCOS som blir gravide har noe økt risiko for spontanabort, svangerskapsdiabetes, økt blodtrykk i svangerskapet og prematur (for tidlig) fødsel. Forskere forsøker å finne ut om medisinen metformin forhindrer eller reduserer risikoen for slike problemer. Man er også interessert i å se om medisinen begrenser vektøkningen hos allerede overvektige kvinner med PCOS i svangerskapet.

Metformin er en medisin under utprøving. Man vet at medisinen krysser morkaken, men vet ikke om eller hvordan medisinen påvirker fosteret. Du skal aldri ta noen medisin uten å ha forhørt deg med legen din.

Endres PCOS ved menopausen?
Forskere tror at når eggstokkenes funksjon endres i menopausen vil også produksjonen av mannlige hormoner minke. Dermed vil menstruasjonssyklusen bli mer normal i denne fasen. Likevel tyder studier på at veksten av uønsket kroppshår fortsetter. Dersom håret er i ferd med å tynnes ut eller forsvinne helt, skjer dette raskere etter menopausen.

Les mer om:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: