30 uker

Av Babyverden 107186

Fra 30 uker og 0 dager til 30 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 1600 g
CRL: 26,5 cm
Full lengde: 36 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Har babyen lagt seg med hodet ned?

I begynnelsen av denne uken er fosteret 28 uker gammelt. Hjernens overflate blir stadig mer rynkete etter hvert som hjernevindingene dannes. Forskere mener intelligensen kommer fra dette ytre hjernelaget. Når vindingene snor og bukter seg på overflaten, maksimeres antallet hjerneceller, og overflaten blir større. Nå kontrollerer hjernen de rytmiske pusteøvelsene, og fosteret regulerer temperaturen selv.

Lanugohårene begynner å forsvinne, men forblir lengst på ryggen og skuldrene. Fosteret har nå ordentlig hår på hodet. Fettlaget like under huden blir tykkere og glatter ut huden. Fettet isolerer og fungerer som energikilde.

Fosteret fortsetter å bevege seg så mye som mulig på den begrensede plassen. Det sparker med føttene og dunker med hendene.

Noen fostre legger seg med hodet ned nå. Dette kjenner du når fosteret sparker og dunker mot mellomgulvet og ribbeina, og hodet presser mot bekkenbunnen.

30 uker gravid
Det kan være lurt å gjøre forberedelsene etappevis, så du ikke sliter deg helt ut. Lytt til kroppen! Illustrasjonsfoto: iStockTil foreldrene: Tre fjerdedeler er unnagjort!

Nå er det ikke lenge igjen. Begynner du å bli utålmodig med tanke på alt som skal gjøres før den lille kommer? Innkjøpene begynner å haste og plutselig må det ryddes i skap, skuffer, kjeller og loft. Nyt energien, men husk at det kommer en dag i morgen også.

Har du begynt å kjenne smerter i bekkenet, kan en slik dag hvor alt skal gjøres, straffe seg. Klarer du å porsjonere ut energien, vil du kanskje ha større glede av den. Kvinner som har opplevd bekkenløsning, vet det.

Kanskje er også tiden inne for å ta en ny vurdering av jobbhverdagen. Trenger du mer avlastning? Er arbeidsstillingene behagelige nok? Snakk med din nærmeste leder om hvilke justeringer som kan gi deg en bedre hverdag på jobb.

Som partner har du en viktig rolle i å avlaste henne. Dette er også et godt tidspunkt å sørge for at de fleste store innkjøpene er gjort, eller i hvert fall planlagt. Det føles godt å vite at det meste (snart) er på plass.

Babyen i mors kropp denne uken:

30 uker gravid


Tema: Pregnancy brain + sex og nærhet når du er høygravid

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster. 

Fødselslege Tilde Broch Østborg:

Babyen er nå ca. 1600 gram og rundt 36 cm lang, og den begynner å få litt fettlag på kroppen. Veldig for tidlig fødte babyer har gjerne et litt fugleaktig utseende, du ser beina rett under huden – den er litt gjennomsiktig. Nå begynner de å få litt mer underhudsfett, og det øker på fram til de fødes‚ forhåpentligvis til termin. Ellers fortsetter også hjernevinningene å utvikle seg.

Mange har hørt om ammetåka. Men det er også et uttrykk som heter «pregnancy brain». Alle cellene i kroppen vår har reseptorer for kjønnshormoner, også alle hjernecellene våre har reseptorer for blant annet østrogen og progesteron. Det betyr at hver eneste hjernecelle vi har i hodet kan påvirkes av kjønnshormoner, og i svangerskapet bades det i kjønnshormoner. Mange merker endringer, både følelsesmessig og hvordan de tenker på svangerskapet.

Vi har tidligere snakket om at vi plutselig kan føle enorm empati eller plutselig gråte av bankreklame eller bakeprogrammer på tv. Man får en helt annen empati, som for mange blir skrudd ganske mye opp tidlig i svangerskapet. Allerede fra andre trimester merker mange at hjernen kan bli litt tåkete, eller at fokuset blir litt smalere – man klarer kanskje ikke å forholde seg til så mange ting samtidig, man legger tørrvarer i kjøleskapet, det kan begynne å stokke seg litt. Men det trenger på ingen måte å gjøre det. Mange gravide er helt klare gjennom hele svangerskapet, men noen merker at hjernen eller måten de tenker på forandrer seg. Det handler mest om den gravides fokus.

Jeg lurer på om dette kan være en fordel for barnet. For man går fra å konsentrere seg om mange ting til å fokusere veldig ensrettet – om barnet. Det er en spekulasjon fra min side, men jeg tror det er noe fornuftig ved det. At empatien vår først blir ganske sterk for at vi skal kunne leve oss inn i sjelslivet til et nyfødt barn som ikke har så store muligheter for å uttrykke seg, og at vi så kanskje snevres mer inn fra fokus på en ytre verden og til at vi fokuserer mer inn på et lite barn. Noen vil nok tenke at dette kan være både litt skummelt og litt plagsomt. Og dette er selvsagt kun min spekulative trøst for de som eventuelt har det sånn, men det er helt klart at for mange som for eksempel har hatt en travel jobb, mange ting på tapetet, mange ting å konsentrere seg om, så er det jo en følelse av et funksjonstap.

I forhold til termin er det nå 10 uker igjen til fødselen, og mange føler de har mye de skal rekke. Og så mister de litt fokus. Det er kanskje ikke så mange råd å gi her. Det er et tema som er lite forsket på. Vi vet at det er noen av endringene i hjernen under svangerskapet som blir varige, men man har ikke noen grunn til å tro at man fungerer noe dårligere når man er ute av ammetåka. Men vi må tenke at det som regel kun er den gravide selv som legger merke til dette, og det er langt fra alle gravide som opplever dette før de har født. Men jeg tror det er få gravide som ikke føler at de er noe endret tankemessig i barseltiden.

Jordmor Annett Hegén Michelsen:

Sex når magen begynner å bli stor og kommer i veien. En skulle jo tro at det er mammaen som kommer og stiller spørsmål om dette temaet på svangerskapskontroll. Men kanskje det er en idé å ta med partneren når magen etter hvert blir stor og i veien, og en lurer på hvordan en skal forholde seg til sex med partneren.

Det er nok en del som synes dette er et vanskelig tema å snakke om, og jeg får nok ikke så veldig mange spørsmål om det. Men jeg tar gjerne temaet opp, for jeg tenker at det å ha et seksuelt samliv er viktig uansett hvor langt man har kommet i svangerskapet. Men dette dreier seg selvfølgelig om at man kjenner at man har lyst – at man vil ha seksuelt samkvem med partneren sin, som det så høytidelig heter.

For det er ikke slik at lysten avtar med størrelsen på magen. Men kvinner er forskjellige. Noen får mer lyst, og hormonene bidrar også ofte til at en kjenner at en har mer lyst, mens andre kjenner at dette vil de virkelig ikke. Så må jeg jo si, at i og med at jeg er kvinne og har vært gravid selv, så har jeg referanser til det jeg selv har opplevd. Men jeg tror ikke så mange har referanser til hvordan det er for pappaen å ha en gravid kone, eller hvordan det er å ha en gravid partner. Det er nok en del å hente der, og en del ting vi bør vite om, vi som er jordmødre. Jeg tenker at partneren oftere bør være med på kontroller, slik at en kan snakke om det med sexlivet når magen blir stor.

Men hva gjør en hvis magen skaper problemer for sexlivet? Er det noen råd å gi? Hvis vi har en trygghet i situasjonen, og det føles naturlig å komme med råd som er såpass private, så gjør jeg det. Jeg tenker at vi jordmødre svarer på all verdens spørsmål opp gjennom graviditeten, og vi er ikke så sjenerte at vi ikke kan svare på spørsmål om hvordan en nå skal gå fram.

For det første pleier jeg å si at dette ikke er farlig. Vi hører gjerne at dersom en har samleie på tradisjonelt vis, så vil det føre til at babyen kommer ut. Vi hører at sex med sædavgang bidrar til sammentrekninger i magen, og det gjør det gjerne. Men barnet tåler at mor og far har sex på tradisjonelt vis uten at det blir født før tiden som følge av det. Når vi snakker om dette temaet har vi gjerne en lett tone, og bruker ofte litt humor. Og jeg pleier å si at selv om mannen din har en stor og lang penis, så er den ikke så lang at den skader babyen. Det er så mykt og fint, og skjeden utvides også i forbindelse med graviditeten. Så det er ikke noen fare for at penisen skal ødelegge noe for barnet. Det er kanskje noe av det viktigste å trygge paret på.

Men tradisjonelt samleie med mamma på ryggen og pappa over kan etter hvert bli vanskelig. Og da vil jo de fleste etter hvert finne ut at det er andre metoder å gjøre dette på, dersom man ønsker å ha samleie. Mannen kan komme inn bakfra, at en ligger i skje. Det kan gjøre at en kommer nær hverandre og har det hyggelig sammen. Eller så går det an å ligge på tvers. At kvinnen ligger på ryggen og mannen delvis over, altså ikke direkte over magen.

Jeg har aldri hørt om at det er direkte farlig å være nær magen og delvis over magen, men det er klart at spesielt menn kan føle at det ikke er greit å være tung over babymagen. Man kan lett føle på en frykt for å klemme barnet. Men alle mulige stillinger hvor mannen kan komme inn i skjeden – uten at han direkte klemmer på magen – kan være en god ting. Og har en ikke være eksperimentell før, så er kanskje dette tiden for å prøve ut noen nye stillinger. Det er lov å bruke fantasien, for det skal veldig mye til for at barnet tar noen som helst skade av dette. Det går an å komme inn bakfra mens kvinnen står framoverbøyd. Mange av disse stillingene blir brukt ellers også. Det viktigste er at man føler at man har det bra, at man har humor og glede når man er sammen seksuelt.

Jeg husker jeg jobbet sammen med en lege en gang som sa at en kanskje ikke er nok oppmerksom på hvilke følelser mannen kan ha i denne sammenhengen. Han refererte til da han selv hadde sex med sin gravide kone, og tenkte «Hva er det jeg driver på med nå!». Kanskje kan en mann tenke at han jo har gjort jobben sin, og venter et barn med partneren sin. Men fortsatt har de sex, og er det egentlig noe poeng? Vi snakker ofte om at de gravide ikke har lyst, og synes det ikke er tiden for å ha samleie. Men vi må også respektere at partneren heller ikke alltid synes det er optimalt å sex. Da kan det bli mange følelser inne i bildet. Kvinnen kan lure på om partneren ikke lenger tenner på henne etc. Det er kompliserte forhold. Men kanskje kan jordmor være en samtalepartner som kan løse opp i slike vanskelige spørsmål.

Et annet viktig poeng er at når man har sex, så trekker ofte magen seg sammen. Det er hormoner i sæden, prostaglandiner, som gjør at livmoren trekker seg sammen. Da kan man få kynnere etter samleie, og det er ikke farlig. Sammentrekningen og strammingen av magen er vanlig, og ikke noe du skal være redd for. Det hender også noen ganger at en får en liten blødning, og dette skyldes at slimhinnene inne i livmormunnen og i skjeden er litt tynne og ømfintlige, svulne, på en måte. Og det kan bidra til at det blir små brister eller blødninger. Så lenge det er lite, kan man bare snakke med jordmor eller noen annen om det. Det skal selvfølgelig ikke være mye. Men hvis man synes det er litt skummelt, eller man lurer på hva det er, kan man ringe til jordmoren eller legen sin.

Oppsummert kan man altså si at hvis man føler for det, kan man ha sex helt fram mot fødselen. Det er en fin måte å være sammen på, og binder foreldreparet sammen. De trenger å være glad i hverandre, samstemte og ha et godt samliv når de skal inn i sine nye roller.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: