Fra 17 uker og 0 dager til 17 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 180 g
CRL: 12 cm
Full lengde: 17 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet:

I begynnelsen av denne uken er fosteret 15 uker gammelt. Den utrolige veksten fortsetter samtidig som stadig mer av brusken i skjelettet omdannes til bein. Nyfødte har 300 bein, men noen av dem vokser sammen, slik at vi som voksne har 206.

Ørene er på riktig plass, og lanugohårene begynner å dekke noe av huden. Disse hårene har ikke pigmenter, og er derfor helt lyse. Man er ikke sikker på hvilken funksjon hårene har, men vi antar at de hjelper å holde på plass det kremaktige vokslaget, vernix, som vil dannes på huden til barnet.

Nå er det snart tid for ultralyd, om du velger å benytte deg av tilbudet. Kanskje får du se barnet ditt bevege seg, og kanskje ser du også ryggraden – den ser ut som perlebånd! Dere har kanskje bestemt dere for å vite barnets kjønn, men det er ikke alltid man kan se det like tydelig.

Til foreldrene:

17 uker gravidNå er ikke graviditeten lett å holde hemmelig lenger, og folk kommenterer det. Synes du det er fint? Eller trives du ikke helt i gravidkroppen din? Det kan gjøre veldig godt om partner eller andre som står deg nær, sier at du ser flott ut, og forteller deg  at du gjør en kjempejobb!

Kan det være…? Er du heldig, kjenner du kanskje sommerfuglvinger, en boble som sprekker eller en liten fiskehale inni magen din nå. Det er sånn mange beskriver de første bevegelsene de kjenner fra den lille i magen. Så spennende! Kjenn etter når du legger deg på kvelden. Selv om du ligger helt stille, er det ikke sikkert du kjenner noe. Er dette ditt første barn, kan det godt hende at du fortsatt må vente noen uker før du merker noe.

Rundt denne tiden opplever noen gravide at de plutselig får intenst vondt i lysken. Årsaken er at båndene (ligamentene) som holder livmoren på plass, strekkes fordi livmoren vokser. Smertene kan komme hvis man reiser seg brått opp, snur seg raskt i sengen, eller når man går. Heldigvis går smertene fort over, og gir seg utover i svangerskapet. Det kan hjelpe å bøye kroppen litt fremover når man kjenner dem.

Hva synes du om artikkelen?  
DEL