Fra 15 uker og 0 dager til 15 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 100 g
CRL: 10 cm
Full lengde: 12 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet:

I begynnelsen av denne uken er fosteret 13 uker gammelt. Kroppen vokser i kjempefart. Beina blir lengre, samtidig som skjelettet hardner. Musklene blir også sterkere, slik at du snart vil kunne kjenne de livlige bevegelsene.

Denne uken når ørene nesten sin endelige plassering på hodet og er tydelig synlige.

Nå ser den lille ut som en miniatyrbaby. Men huden er gjennomsiktig, så alle blodårene skinner igjennom.

Små dunhår kalt lanugo formes, og vil dekke hele kroppen frem mot fødselen.

Til foreldrene:

15 uker gravidÅ ha noen som støtter deg, er viktigere enn mange tror. Ikke alle har en kjæreste, men kanskje kan en venn, moren din eller noen andre være der for deg?

Det kan komme mye ut av et godt måltid. Det beste er å lage mat av ferske råvarer. Det kan være lurt å se på hva du faktisk spiser og drikker i løpet av en dag. Får du i deg det du trenger? Får du i deg for mye av noe, for eksempel sukker, salt eller koffein? Husk at vann er og forblir den beste tørstedrikken, så sørg for rikelige mengder hver dag! Måltidet kan også gi deg og partneren din verdifull tid til å prate sammen.

Legger du merke til at verden rundt deg har forandret seg? Plutselig ser du flere gravide enn før. Og kvinner med barnevogner dukker opp hvor enn du ferdes. Kanskje kommer du nærmere din egen mor, nå som du selv skal bli mor? Men hvor passer svigermor inn i bildet, og holder far på å bli far samtidig som du holder på å bli mor? Snakk sammen om endringene og forventningene. Hva er fint, og hva oppleves som mer problematisk?

Livmoren veier nå 250 gram og inneholder 2,5 dl fostervann. Toppen av livmoren er gjennomsnittlig 8 cm under navlen, men det er store variasjoner.

Hva synes du om artikkelen?  
DEL
Forrige artikkel16 uker
Neste artikkel14 uker