Tema: Magisk uke og rare lyster
Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster.
Fødselslege Tilde Broch Østborg:
Uke 12 er en kjempeviktig milepæl for mange. De ventet kanskje med å dele nyheten til andre enn de helt nærmeste fram til nå.
Hvorfor er 12 uker sett på som så magisk? Risikoen for spontanabort minsker når man er på vei ut av første trimester. Men egentlig er det en litt tilfeldig valgt grense. Risikoen for spontanabort avtar gradvis gjennom første trimester. Men etter uke 12 er risikoen helt nede i 5 prosent. For bare noen uker siden var den 20 prosent. Så sjansen er stor for at du kan puste ut nå, og se framover.
Jeg synes man skal kunne glede seg allerede fra man får en positiv graviditetstest – og hele veien videre. Men den todelte følelsen av glede og redsel kan man kanskje legge bak seg nå, og la gleden overta enda mer?
Det er ennå mye som skal skje med fosteret, og det er på ingen måte klart til å bli født. Men det som skjer framover handler mer om modning av organsystemer enn at noe nytt skapes eller dannes. Selv om babyen allerede har en hjerne så skal den vokse og foldes, og for eksempel nyrer og lunger skal utvikles mye videre før babyen er ferdig. Men grunnstrukturene finnes nå.
Det er i all hovedsak trygt å være i vanlig jobb og trene som normalt. Du trenger ikke å sette deg ned og bare ruge. Følg de samme rådene som gjaldt i første trimester når du snart går inn i andre trimester – spis sunt og variert, unngå for store mengder sukker, hold deg i aktivitet og unngå risikosituasjoner.
Mange får råd fra egne foreldre og besteforeldre – som å spise for to og hvile. En trenger ikke å spise for to. Små mellommåltider, en frukt og en brødskive, er alt ekstra du trenger. Når det gjelder hvile følger man sin egen kropp. Trenger du å hvile, så gjør du det. Kjenner du ikke behov for det, trenger du ikke å hvile. Mange merker at den enorme trøttheten fra første trimester holder på å slippe litt taket nå. Så deilig å føle seg litt opplagt igjen!
Mange synes at perioden mellom uke 12 og 24 er lettere enn ukene i starten og slutten av graviditeten. Det er viktig å si at det ikke gjelder alle. Noen vil for eksempel fortsatt være kvalme. Men for majoriteten vil disse neste ukene være en god tid i svangerskapet.
De fleste har mindre symptomer og plager i andre trimester enn i første. Men enkelte merker gjerne mer til forstoppelse. Hevelser/vann i kroppen er ikke så vanlig tidlig i andre trimester. Skjer det så tidlig som dette bør du snakke med fastlege eller jordmor om det. Slike hevelser er vanlig mot slutten av svangerskapet, men skal følges med på fordi det kan være et symptom på begynnende svangerskapsforgiftning.
Jordmor Annett Hegén Michelsen:
Å ha lyst på rare ting som asfalt, eller å beordre partneren ut midt på natten for å kjøpe softis. Er det noe sant i dette, eller er det vandrehistorier?
Det snakkes om at lystene skal henge sammen med noe kroppen mangler eller trenger mer av. Men jeg aner ikke hva det skulle ha vært i asfalt, avispapir eller det svarte på fyrstikken som noen har lyst å spise. Og det er jo klart at man må tenke seg gjennom – og ikke spise noe som er farlig.
Pica heter fenomenet, og er beskrevet i litteratur langt tilbake i tid. Ofte handler det om at gravide har lyst på spesielle matsorter, for eksempel fet mat som burger og pommes frites. Kanskje har man lyst til å spise dette hver dag, selv om man ikke burde det. Kanskje prøver kroppen å fortelle at den trenger energirik mat nå som babyen vokser?
Det handler om å finne den berømte balansegangen. Det gjør ikke noe at man spiser en sjokolade eller en softis en gang i blant, men du bør ikke gi etter for lystene hver dag.
Å snakke om kosthold kan være følsomt for mange, og jeg tror ikke de gravide alltid forteller meg om alt de spiser. Vekt er også ømtålig å snakke om. De med lav BMI har lettere for å legge på seg i graviditeten. Det virker som om kroppen viser at den trenger mye næring fordi det er en krevende prosess å bære fram og amme barnet. For å klare dette, må de legge godt på seg.
Men den ekstra vekten bør ikke bare komme fra sjokolade og softis. Det er ikke bra for noen, gravid eller ei, å spise for mye sukkerholdig og fet mat. Som jordmor sier jeg ofte at man skal være sånn passe opptatt av vekt. Man skal ikke på noen måte slanke seg eller prøve å unngå å gå opp i vekt, men man skal heller ikke slippe seg helt løs. Det er viktig å snakke om kosthold og vekt på svangerskapskontroller.
På en annen side er det mange som sliter med å få i seg ting de burde spise, men som de rett og slett ikke orker – for eksempel fisk. Snakk gjerne med fastlege eller jordmor om dette. Kanskje kan man ta tilskudd eller finne alternativer? Som oftest kan man det.
Hvit fisk inneholder jod som mange kvinner i Norge får alt for lite i seg av. Det finnes jodtabletter om man ikke orker å spise fisk. Men for ensidig kost er ikke bra for hverken deg eller babyen. Kanskje vil aversjonene endre seg i løpet av svangerskapet, slik at matvarene du ikke orker tanken på akkurat nå kanskje smaker godt om noen uker? Som regel bedrer dette seg for de fleste utover svangerskapet.