BabyTo døtre på ett år

To døtre på ett år

Her er Mille cirka 10 måneder, og to måneder unnå å bli storesøster. Ingeling er cirka 30 uker gravid. Alle foto: privat
Av Janet Molde Hollund 5981 Sist oppdatert 05.03.13

Mille Pauline var fire og en halv måned gammel da mamma Ingelin begynte å merke en mistenkelig kjent kvalme. – Jeg gikk litt i sjokk da graviditetstesten slo ut igjen, smiler hun.

– Hvis noen snakker om å ha to tette barn når det er vel to års aldersforskjell, ler jeg godt, sier Ingelin Hatletveit fra Sotra utenfor Bergen.

Selv ble 28-åringen tobarnsmamma langt raskere enn hun hadde planlagt. Hun hadde så vidt begynt å venne seg til livet som småbarnsmamma, da hun begynte å føle seg kvalm. Og det var ikke omgangssyke.
– Jeg kjente igjen kvalmen fra svangerskapet med Mille Pauline, og kjøpte en graviditetstest, sier hun.

Les mer: Hvor langt er du på vei – sjekk vår terminkalkulator

Kom og se!!!
Hun husker godt hvordan hun sto på badet. Og så og så på testen.
– Jeg sprang ut til mannen min, som var i stua. «Kom og se», ropte jeg. «Bli med inn på badet og se!»
Stakkars! Han visste ikke engang at jeg hadde tenkt å ta en graviditetstest, for jeg ville ikke bekymre ham. Så han forsto ikke hva som hastet sånn, kanskje han trodde det var en edderkopp, ler Ingelin.

Hun pekte på den positive graviditetstesten, men mannen skjønte ikke først hva hun mente.
– Jeg må innrømme at jeg grein litt. Ikke fordi jeg var ulykkelig, men det var et sjokk. Hva mannen min gjorde, husker jeg ikke. Men jeg tror ikke han danset av glede, sier hun.

Les mer: Det store underet i magen

Ventet med å fortelle
Ingelin kjente ikke noen som hadde fått to barn så tett. Det var liksom sånn en leste om i ukeblader.
– Så du kan trygt si at graviditeten ikke var veldig gjennomtenkt. Men jeg har alltid tenkt at de barna som kommer, de kommer. Jeg er motstander av abort, så det var aldri et alternativ, sier hun.

Mille Pauline var fire og en halv måned gammel da Ingelin fant ut at det var en ny spire som vokste i magen. Hvor langt hun var på vei visste hun ikke, men ukeindikatoren viste max av det som var mulig å få uttelling på.
– I ettertid vet jeg at jeg var seks uker på vei da jeg fant det ut. Men vi ventet en stund med å si noe til de rundt oss. Og hvor langt jeg egentlig var på vei, fikk vi ikke vite før jeg var på ordinær ultralyd, forteller Ingelin.

Paret valgte å ikke fortelle så mange om graviditeten i starten. De ønsket ikke så mye oppmerksomhet på at det var en ny baby på vei. Det var viktig for dem at Mille Pauline fikk være den eneste babyen så lenge som mulig.

Les mer: Jippi!Vi er gravide! Hysj?

– Det tok en stund før folk turte å spørre meg om jeg var gravid. Jeg fikk mage nokså fort, og jeg så gravid ut. Men du spør ikke ei dame om det, og det var jo ingen som egentlig trodde det var slik så fort etterpå igjen. Noen trodde kanskje det var mammakiloene som hang igjen, sier Ingelin.

Flott svangerskap
Heldigvis var Mille Pauline enkel som baby.
– Hun var flaskebarn, og hadde tidlig gode rutiner både på mat og søvn. Fra hun var tre måneder gammel sov hun fra sju til sju, så jeg var uthvilt og hadde et fint svangerskap da jeg gikk gravid med Live Mathilde. Det var faktisk finere enn første gang, sier Ingelin.

Fra permisjon til permisjon
Ingelin gikk fra permisjon til permisjon. Mille Pauline ble født 29. oktober 2010, og 21. november året etter kom Live Mathilde til verden.

– Plutselig ble Mille Pauline så stor! Spesielt hodet og hendene virket store, forteller Ingelin.

Ikke bare stas å bli storesøster.

Pseudotvillinger
To søsken som er så tette i alder som Mille Pauline og Live Mathilde, blir gjerne omtalt som pseudotvillinger.
– Dette begrepet brukes om søsken som er født med inntil 18 måneders aldersforskjell, men effekten kan også merkes på barn som det er inntil drøyt to år mellom, forklarer Elisabeth Schönbeck. Hun er småbarnspedagog og forfatter, og har skrevet boken «Lillesøster hopper fallskjerm».

Les mer: Hvem er du i søskenflokken? Ansvarlig storesøster eller bortskjemt lillebror?

Når søsknene er så nær hverandre i alder, oppstår det ofte en konkurransesituasjon, siden foreldrene kanskje ikke har tid til å gi begge barna det de behøver samtidig.

Konkurransen er knallhard mellom pseudotvillingbrødre. Men selv om pseudotvillingene er jenter, sier Schönbeck at kan være sterk konkurranse mellom barna.
– Men jenter undertrykker ofte aggresjon og vender det innover i stedet. Søstre møtes gjerne på midten eller overlapper hverandre. Storesøster blir som oftest ikke like moderlig og omsorgsfull som en «vanlig» storesøster, og lillesøster er heller ikke like fri og ukonvensjonell som en «vanlig» lillesøster. Jentene kan bli avhengige av hverandre og omgås som bestevenner, men like ofte konkurrerer de med hverandre, sier Schönbeck.

Les mer: Når nummer to er på vei

Ulike personligheter
– Mille Pauline er storesøster, det vet hun. Og hun vet godt at Live Mathilde er lillesøster, sier Ingelin.

Storesøster er omsorgsfull, og er flink til å hjelpe til og hente ting.
– Men så vet hun heller ikke helt hvordan det ville vært ellers, sier Ingelin.

Søstrene er tett i alder, men de har to ulike personligheter. Mille Pauline har hele tiden vært veldig selvstendig, og ville gjerne leke alene allerede fra hun var åtte måneder. Live Mathilde er en litt annen type. Hun har stort nærhetsbehov og har hatt en del søvnproblemer.

– På en måte er det greit at barna kom i den rekkefølgen de gjorde. For når jeg ser hvilke behov Live Mathilde har nå som hun er 15 måneder, forstår jeg ikke hvordan jeg skulle klart å gjøre alt med en baby samtidig som hun henger i meg, sier Ingelin.

– Har det vært vanskelig med to så tette?
– Nå har jeg aldri hatt tvillinger, så det er kanskje ikke noe jeg kan uttale meg om. Men jeg innbiller meg at det i starten var mer travelt enn med tvillinger, siden barna har så ulike behov det første året. Det har krevd mye av både meg og mannen min. Men vi har vært flinke til å fordele oppgaver, og det har nesten blitt slik at vi har tatt oss av et barn hver. Minstejenta måtte ammes i søvn, så det ble mye mamma for henne. Mannen min tok seg av Mille Pauline, sier Ingelin.

De har ikke merket noe sjalusi fra Mille Pauline sin side.
– Hun var så liten da Live Mathilde kom, og etter to-tre uker husket hun ikke at fordelingen hadde vært noe særlig annerledes. Og både jeg og mannen min var jo like mye til stede hjemme, sier Ingelin.

Les mer: Søskensjalusi

Og tobarnsmammaen har fått tid til å nyte babytiden også med Live Mathilde.
– Fram til i høst gikk Mille Pauline 60 prosent i barnehagen. På den måten fikk jeg tid til å gi Live Mathilde full oppmerksomhet og kose meg med henne. De andre dagene var også Mille Pauline hjemme, og da var det mer rutiner og praktiske ting, sier Ingelin.

Mange fordeler
I dag er Live Mathilde 15 måneder og Mille Pauline har nylig rundet to år og fire måneder. Litt småkrangling kan det gjerne bli - det er ikke uvanlig at begge vil ha den samme dukken.
– Men hvis det var storesøster som hadde den først, må hun få lov til å ta den tilbake. Live Mathilde kan ikke spille på «stakkars meg» fordi om hun er minst, sier Ingelin.

Men hun kan allerede se at jentene koser seg masse sammen.
– De er tettere og tettere i utviklingsnivå, og de nærmer seg hverandre både i modenhet og ferdigheter. Om to år kan de kanskje leke alene mens jeg lager middag, smiler Ingelin.
– Det er ikke sikkert det blir like festlig når jeg om noen år har to jenter på 13 og 14 i hus samtidig. Men det får vi ta når den tid kommer, smiler Ingelin.

Les mer: Aldersforskjell mellom søsken

Ingen oppskrift på perfekt aldersforskjell
– Jeg tror ikke det finnes en oppskrift for hva som er perfekt aldersforskjell mellom søsken. Å få flere barn handler om så mye mer, for eksempel familiesituasjonen ellers. Det spørs gjerne også om barna var ønsket og planlagt, eller om de kom som julekvelden på kjerringa, sier professor Kirsten Hofgaard Lycke ved Universitetet i Oslo. Hun har doktorgrad på søskenrelasjoner.

Lycke sier at dersom barnet kommer som en overraskelse, er kanskje utfordringen først og fremst hvordan foreldrene sammen skal takle dette.
– Det er ikke sikkert at barna vil merke så mye til at det er liten aldersforskjell, hvis foreldrene klarer å takle utfordringen på en god måte, sier hun.

Les mer: Skal vi ha barn nummer tre?

Egne erfaringer viktige
Lycke sier at foreldrenes oppfattelse av hva som er passelig aldersforskjell, ofte er basert på deres egne erfaringer.
– Og det vil alltid kunne være fordeler og ulemper ved alt, sier hun.

Hun sier at det er mange som får barn med halvannet til to års mellomrom.
– Kanskje kan noe av grunnen også være at en del gifter seg senere, og kjenner den biologiske klokken tikke. Dersom de ønsker å få flere barn, har de ikke så god tid på seg. De som velger å få barna så tett, er innstilt på det livet som følger med, sier Lycke.

– Hvilke fordeler vil det være med å få to tette?
– Når du først skifter bleier, er du jo allerede inne i de rutinene. Du får barn i barnehagen samtidig, og er tunet inn på det livet. Vi hører jo ofte det blir sagt at de som får en attpåklatt må starte på ny igjen, sier Lycke.

Verdt å tenke over

– Er det noe en bør tenke ekstra over når barna kommer tett etter hverandre?
– Det kan fort bli til at barna behandles som om de er jevngamle. En annen ting er at det er viktig for alle barn å bli tatt for den de er - med individuelle forskjeller. Det er ikke like kjekt for barna hvis de hele tiden blir sammenlignet med søsken. Eksempelvis at «Lise gikk da hun var 12 måneder, det gjør ikke du…» Eller motsatt, dersom barn nummer to er mye raskere ute enn førstemann, sier Lycke. Hun mener foreldre bør være forsiktige med å snakke om slike ting mens barna hører på.

– Har det noe å si hvilke kjønn barna er?
– Jeg vil tro det er lettere å unngå så mye sammenligning dersom du har to ulike kjønn. Men det er også viktig at du ikke overdriver forskjellene mellom gutter og jenter, sier Lycke.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: