Når er sjansen for å bli gravid størst?

Kanskje venter sædcellene spent på egget i egglederen ved eggløsning? Da er nemlig sjansene store for å lykkes. Illustrasjonsfoto: Crestock

Kanskje venter sædcellene spent på egget i egglederen ved eggløsning? Da er nemlig sjansene store for å lykkes. Illustrasjonsfoto: Crestock 

Mannens sæd kan overleve i opptil seks dager i kvinnens fruktbare sekret, men det er mest realistisk at den overlever i en til tre dager. Kvinnens egg kan overleve i opptil to døgn, men dør vanligvis i løpet av det første døgnet. Det er innenfor disse tidsrammene at unnfangelse er mulig, og sjansen er større dersom sæden allerede finnes i egglederen ved eggløsningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Bruker dere fruktbarhetsskjema for å finne eggløsningstidspunktet kan det være greit å vite at når temperaturen øker, er det tegn på at eggløsningen allerede har funnet sted. Fordi eggløsning vanligvis finner sted mellom klokken 16 og 19, og man anbefaler temperaturmåling om morgenen, kan vinduet for mulig unnfangelse allerede være lukket når du oppdager temperaturøkningen.

Dersom syklusen er regelmessig, kan du se på tidspunktet for forrige syklus’ temperaturøkning, og ha sex på de tilsvarende dagene i denne syklusen.

Les også: Hvor lang tid tar det?

Å telle dager kan være til hjelp, men husk å justere etter sykluslengden.

Her er noen eksempler:

28 dagers syklus
Eggløsning: dag 14 (12-16)
Fruktbare dager: 9-15 (6-17)

26 dagers syklus
Eggløsning: dag 12 (10-14)
Fruktbare dager 7-13 (4-15)

30 dagers syklus
Eggløsning: dag 16 (14-18)
Fruktbare dager: 11-17 (8-19)

Prøv også vår eggløsningskalkulator for å finne eggløsningsdato og fruktbare dager. Dette gir en grov beregning, som fungerer best dersom man kombinerer det med temperaturmåling, sjekking av livmorhals eller livmorsekret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å øke sjansene for unnfangelse, kan det hjelpe å spise sunt, holde jevn fysisk aktivitet, redusere stress, jobbe mot en sunn trivselsvekt, samt gjøre noen livsstilsendringer som å slutte å røyke.

Les også:

Syklusens fysiske tegn

Prøving og rus

Andre ting som kan øke sjansene er:

  • At mannen ikke har utløsning to til tre dager før kvinnens mest fruktbare fase (øker sædmengden).
  • At dere ikke bruker kunstige glidemidler ved sex (påvirker sædens bevegelighet).
  • Kvinnen har orgasme før (eller samtidig) med mannen. Dette øker livmorsekretet som hjelper sædens bevegelighet, samtidig som livmorens sammentrekninger trekker sæden opp i egglederne.
  • Dyp penetrasjon ved samleie. Den beste stillingen er bakfra, og ikke misjonærstillingen som mange tror. Her blir sæden deponert i bunnen av kvinnens vagina og rett i det fruktbare livmorsekretet. På denne måten reduseres antallet sædceller som dør av det syrlige miljøet i vagina.
  • At penis forblir i vagina etter utløsningen (til penis er myk) for å forhindre at sæden renner ut for tidlig.
  • Man antar også at det hjelper om kvinnen ligger i sengen i 20-30 minutter etter samleie, slik at sæden får bedre tid til å nå livmoren. Noen kvinner plasserer en pute under rumpen for å utnytte tyngdekraften.

Les også: Kan man påvirke barnets kjønn?

Det er mulig å bli gravid etter å ha hatt ubeskyttet sex i første fruktbare fase, men det er ingen garanti!

Et normalt fruktbart par har omtrent en femtedels sjanse for å bli gravide hver syklus, men sjansene minker etter fylte 35 år. Det vanlige er at det tar et par måneder å bli gravide dersom dere er friske og har hatt ubeskyttet samleie på riktig tidspunkt i syklusen. For de aller fleste kan det likevel ta både fire og fem måneder, og det er ikke uvanlig at det kan ta bortimot ett år selv om dere er friske. Brukes frossen donorsæd eller medikamenter for å påvirke eggløsning, er sjansene noe mindre for å lykkes.

Man anbefaler par som har prøvd i mer enn ett år å ta kontakt med lege for utredning. Er kvinnen sent i 30-årene, eller i 40-årene, kan dere gjerne ta kontakt etter rundt seks måneders prøving.

Les mer om forberedelser til svangerskapet herOppdatert 14.09.2015
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 18
Sjansene for graviditet
Skrevet av Anonym 19.09.2015
Kan man bli gravid når som helst i syklusen, eller bare i disse nevnte dagene? Jeg hører at mange påstår at man ikke kan bli gravid andre dager i syklusen. At man bare kan bli gravid ved eggløsning, at de andre dagene før og etter eggløsning er "trygge", altså fører ikke til graviditet. Stemmer det?
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
en litt håpefull 25 åring :)
Skrevet av Vil så gjerne bli mamma :) 16.11.2014
er muligheten stor for at jeg kan bli gravid når jeg hadde samleie med samboeren på torsdag, fredag og i dag tidlig, viste seg at jeg har eggløsning i dag.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Drammen
Skrevet av Drammen 20.11.2011
Ja samma opplevde jeg og før, da jeg tokk g-test etter hver samlei xD=) ikke tenk så mye på det ) Men en ting er at hvis man har samleie rundt eggløsning, vil man treffe en eller annen gang =P Lykke til m prøvinga!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Sekretær
Skrevet av Marie 19.08.2011
Jeg var 28 år da vi planla å få barn. Etter en mensperiode hadde vi ubeskyttet samleie hver eneste dag, ofte både om kvelden og morgenen etter. Vi lå ofte i misjonæren, men like ofte kom han inn i meg bakfra. Jeg fikk bestandig orgasme og han ble inne i meg helt til han ble "slapp" og gled ut. Neste forventet mens uteble og ble altså gravid ved første forsøk. Jer er bestandig ekstrem kåt. Kan det være årsak til at jeg lett blir gravid. Han lar det alltid gå dypt inne i meg, jeg føler at han spruter sæden rett mot livmormunnen. Vi har 2 barn og jeg har nå fått innlagt kobberspiral. Er dette en svært sikker prevensjon? Jeg vil ikke ha hormonell prevensjon og ønsker ikke flere barn.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
-*++Prøver med mitt 2 barn :)
Skrevet av stine 13.05.2011
prøve rå bli gravid for andre gang :) det er ikke så lett å bli gravid for andre gang, noen mente det skulle være enklere, men det er det ikke-.-
Tar det med et smil, vi har mange år å prøve på.
++
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Prøv å slapp av
Skrevet av Bente 25.02.2011
Vi har nettopp begynt å prøve, men har selvfølgelig tatt tester allerede, ivrig som jeg er!:) Vi har ett barn fra før, da ble jeg gravid med en gang. Mitt beste råd til andre OG meg selv, er å ikke få panikk. Prøv å "beholde roen", ikke stresse med det. Det tror jeg har mye å si. Har man ikke tid til å vente, er redde for at det kommer til å ta ett år eller to; ja, da tror jeg det kanskje går ett år eller to. Jeg tenker at vi har sex når det passer seg, ikke bare når det nærmer seg eggløsning, og det skjer når det skjer. Lykke til alle sammen!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
ta det med et smil! :)
Skrevet av klara 14.01.2011
Jeg og min forlovede prøver også å få barn, gått ca et år nå. Jeg har et fra et tidligere forhold. Er nok veldig mye i at tanker ruller og går! vi tenker for mye på å få barn. Vi fikk tips om å at vi skulle ha sex hver kveld og at jeg som kvinne skulle ha rompa opp. Og at å drikke grapefruktjuice rundt eggløsningen skulle hjelpe. Så nå henger jeg i take med en trakt som blir fylt en og annen gang med grapefruktjuice! :p

men er nok mye større sjanse når man har samleie før eggløsning!! (som beskrevet over) Og ikke tenke så mye på det, men heller nyte tiden!! lykke til alle sammen!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Deprimert ..
Skrevet av Sandra 09.01.2011
Jeg og kjæresten min har prøvd nå i 2 år i juni uten lykke ..
Han har hatt en unge før med ei annen som ble spontan abort.
Blir deprimert når jeg da har tatt så mange hundre tester
Ser på så mange som har barn og blir enda mer deprimert da ..!

Har du noen tips hva jeg kan gjøre , vi har vurdert og reise til Danmark men er dyrt for ungdomer og betale slikt , vi er runt 18 og 20 års alderen ....

Men blir nesten lei meg av og tenke på viss det er noe galt med meg , er litt overvektig og har ikke hatt mensen på 6 mnd . Har ligget syk i 2 uker med oppkast og trøtthet men orker ikke og ta en test vil ikke bli mer deprimert over det ...

Help me please!!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Aff...
Skrevet av Sanna Maria 07.01.2011
Vi er et par i 20 årene, vi skulle at et barn i april i fjor men det ble spontan abort. Vi prøver nå og få barn men ikke hatt noe hell, Før jeg ble gravid første gang så tenkte jeg ikke så veldig at jeg skulle bli gravid og dermed ble det. Jeg tror at tanker spolerer det og bli gravid litt vekk, mer man tenker på det jo vanskligere blir det. Nå skulle jeg hatt mensen for 3 dager siden enda ikke fått den så da blir det en test på mandag om den enda ikke har kommet. Må i jeg har litt nerver i spenn og gjør meg ingen ting om det er et liv inni meg som er på vei og vokse. spent*
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Prøver åfå barn
Skrevet av Jente 85 25.11.2010
Vi er et par, men bor ikke sammen, men prøver å få barn,
Han har hatt skalagens feber når han var liten og jeg har hatt 2 aborter før.
Hvor stor er muligheten for at vi blir gravide?
Har prøvd lenge, men ikke noe hell..
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
prøver
Skrevet av H 25.11.2010
Vi er et par i 20 årene som har prøvd i ett år nå.. Før vi begynte å prøve brukte vi kun kondom som prevansjon, så vi trenger ikke ta p-pillen med i betrakningen. Begynner å bli bekymret nå, og lurer på om noe er galt. Mannen min er diabetiker, kan insulinen ha innvirkning på fruktbarheten?
Eller er det andre faktorer som kan spille inn? F.eks at jeg har svært sterke smerter ved mens?
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
dette har funket for meg, 3 ganger!
Skrevet av Snart mamma 17.11.2010
Jeg er gravid for tredje gang. Hver gang har jeg blitt gravid ved at jeg har blitt liggende en stund etter samleie og jeg har tro på at det har hjulpet meg til å bli gravid. I tillegg har jeg hatt samleie rundt eggløsning, noen dager før faktisk.
Det funket for meg :-)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
oslo
Skrevet av maria 08.11.2010
men hvorfor jeg kan ikke få en gutt??jeg har tre døtre
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Prøvd i 11 mnd
Skrevet av C 02.11.2010
Vi er et par i midten av 20-årene. Har prøvd å få barn siden jeg sluttet med p-pillen for 11mnd siden. Har hatt flere nedturer. Håper snart det er vår tur...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
prøver
Skrevet av nick 31.10.2010
jeg pleir å kjøpe clear blue digital eggløsnings test hver gang som viser seg positiv og jeg har sex på riktig tid men jeg blir ikke gravid har noen som opplevd dette
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
frustrert
Skrevet av linda 27.09.2010
vi har ett barn på 6 år. vi har prøvd i ca 4 år., fått hjelp også, men ser ut til at det blir med ett barn- ingenting galt med oss. så 3,6 og ett år er ikke såå lenge-men skjønner at når man er klar så skulle man helst blitt det i går!!masse lykke til. klem
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
prøver
Skrevet av k 24.09.2010
vi er i 20 årene og har prøvd og få barn i 3 månder og ønsker oss veldig ett barn no, er så frustrerende og vente, hjelper det og ha sex mange ganger på eggløsnings dagen? kan sjangsen økes då? og er eg mer fruktbar siden eg er i begynnelsen av 20 årene? vi begge er velutdannet og har hus med stor hage, så passer så bra no, uretferdig det er så mange så blir uønsket gravide :(
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Prøver
Skrevet av SR 18.09.2010
Jeg og mannen min har prøvd å få barn nr.2 i ca 6 måneder nå uten å ha lykkes. Det er veldig frustrerende fordi at sønnen vår ble til med en gang :) Men nå har jeg fått et godt tips om at kvinnen bør ligge nede ca 1/2 time etter at sæden har komt inn i sjeden, for da renner det nesten ingenting ut igjen :) Så det prøver vi på denne gangen :)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden