Å pynte med hjemmelaget påskepynt, spise påskehare-boller og lage påskeegg-jakt i hagen. Det er mye moro man kan finne på sammen i påsken – enten man er hjemme, på hytta eller et annet sted. Her er 11 gode tips.

Sist oppdatert: 12. mars 2021

Bak påskeharer eller påskekyllinger!

Baking er alltid hyggelig. Former du bollene som påskeharer eller påskekyllinger er det fort enda mer stas. Med litt safran i bolledeigen kan de jo bli påskegule også. Velg en oppskrift dere liker eller kjøp ferdig bolleblanding på butikken. Eller bruk rundstykkedeig. Poenget er jo selve utformingen.

Gå på påskeeggjakt!

Har dere tradisjon for å gjemme påskeegget og la barnet finne det? Hvis været tillater det kan egget gjerne gjemmes utendørs. Ønsker dere at spenningen skal vare lengre kan dere gjøre som amerikanerne og kjøpe inn mange små egg i plast og fylle dem slik dere selv ønsker, for så å gjemme (eller bare plassere rundt omkring) slik at barnet kan finne dem. Eggene må ikke kunne åpnes eller være fylt med noe heller – det kan være spennende nok i seg selv å finne eggene.

Mal ditt eget påskeegg!

Det går an å kjøpe egne påskeegg til å male på i hobbybutikker. La barn og voksne svinge seg med malekosten eller fingrene og lag helt unike påskeegg. Hvis dere maler flere kan kanskje noen fylles med godteri og gis bort som en hyggelig påske-overraskelse? For eksempel til besteforeldre?

Mal påskepynt

Når dere først er i gang med malingen kan det jo være fint å male litt pynt også – for eksempel små tre-egg som kan henges til pynt på planter eller en grein dere har funnet ute? Dekorativt og fint på påskebordet! Eller større egg i papp eller andre materialer som kan ligge til pynt hvor som helst! Det er ingenting i veien for å male et påskebilde og henge opp heller.

Lag påskeliljer

Ekte påskeliljer er flotte, men hjemmelagde er også koselig. Du trenger eggekartong, gul papp, grønn piperenser og gul maling. Hjelp barnet å klippe ut kronbladene til påskeliljen (eldre barn kan få prøve selv, tegn tydelig på pappen slik at barnet ser hvor det skal klippe). Klipp ut bunnen av eggekartongen og mal den gul. Tre en grønn piperenser gjennom hullet i bunnen av eggekartongen og lag en bøy på tuppen. Også disse påskeliljene kan godt plasseres i en liten vase på bordet.

Så karse

Mange forbinder karse med påske, og det er spennende både for store og små å følge med på at det spirer og gror. Å dyrke karse er enkelt. Du trenger kun en beholder, bomull, karsefrø og vann. For barn er det kjekt å lage beholderen selv. Bruk fantasien, alt fra små plastbeholdere til keramikkpotter kan brukes. Karsefrø får du kjøpt i blomsterbutikker og hagesenteret. Det finnes også noen matbutikker som selger det. Bruker du melkekartong kan du lime på hvitt papir utenpå og la barnet male eller tegne på det.

Spis påskeegg til frokost!

Påsken er tid for lange frokoster og ekstra hyggelig kan det jo være å spise egg. Vanlige egg med hvite og plomme, stekt eller kokt. Koker du eggene kan dere prøve å ha ulike ting i kokevannet og se hvordan eggeskallet tar farge! Du trenger ikke konditorfarge, vanlige ting du har i kjøkkenskapene kan gjøre samme nytten – for eksempel blåbær, gurkemeie, rødbeter, kaffe, rips og bringebær. Prøv dem helst hver for seg. Eventuelt kan du jo tegne på øyne og nebb før dere skal spise eggene.

Lag påskelunsj til turen

Definisjonen av påskelunsj er opp til dere. Kanskje er det appelsin og Kvikk Lunsj som får det til å virke påskeaktig, gulrøtter slik påskeharen foretrekker det eller en matboks med påskekylling på. Uansett smaker mat ofte best på tur. Vil du virkelig slå på stortromma kan du jo prøve seg på en fancy matboks med påsketema, slik som på bildet.

Sett ørene på påskeharen

Dette er gøy å gjøre også med de aller minste. Tegn en påskehare uten ører på et ark. Og bruk barnets fotavtrykk som ørene. Et koselig minne! Det kan fort bli litt søl, så det kan være greit å ta fotavtrykkene på egne ark og så lime dem på. Velg gjerne typiske påskefarger!

… eller halen

Å sette halen på påskeharen kan også være gøy. For litt større barn kan det gjøres på samme måte som den gamle leken med å sette halen på grisen, hvor man med bind foran øynene skal feste halen på en tegning på veggen. For de minste kan det være å lime bomullsdotter på utklipte kaninfigurer til å henge opp som pynt eller sette på pinne til pynt i blomsterpotten. Det går også an å bruke små marshmallows hvis dere ikke har bomullsdotter i passe størrelse.

Lag en dorull-hare eller dorull-kylling

Dorull-nisser er velkjente for mange, men det er ingenting i veien for å bruke samme mal til å lage påskepynt i form av kyllinger eller harer. Avhengig av barnets alder kan det hjelpe til med liming, maling og/eller pynting.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelAldri har vi fått så få barn
Neste artikkelVenil
DEL