VårHvorfor legger påskeharen egg?

Hvorfor legger påskeharen egg?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverdens redaksjon 2194 Sist oppdatert 12.03.08
Alle vet at det er påskeharen som kommer med påskeggene. Men har du hørt historien om hvorfor haren klarte å legge egg?

Harer og egg
Påskeharen og egg er gamle symboler som går igjen i flere tradisjoner rundt om i verden. Egget symboliserer nytt liv, og knyttes til våre og det nye livet som oppstår da. Men hvorfor denne sammenblandingen med egg og harer?

Et gammelt gresk sagn
En forklaring kan være et gammelt gresk sagn. Sagnet finnes i flere variasjoner, og her er et av dem.

Historien forteller at en gang for lenge, lenge siden bodde det en liten fugl i en skog. I den samme skogen bodde den fryktede jegeren Orion. Orion skjøt og jaktet på alt han så, og alle fuglene og dyrene var redd ham.

Den vesle fuglen hadde redet sitt på bakken, og en dag trampet Orion rett oppi det og knuste alle eggene. Fuglen ble svært lei seg. ”Jeg skulle ønske jeg ikke var fugl,” sa den. ”Jeg ville mye heller vært ha vært et annet dyr!”

Vårens gudinne, Ostera, kom forbi og hørte hva fuglen sa. Hun syntes synd på den og skapte den om til en liten hare, som hun kalte for Lepus.

Lepus var en smart liten hare. Den bestemte seg for at det måtte bli slutt på Orion sine herjinger. Derfor løp den frem og tilbake foran hundene til Orion, så de ble forvirret og det ble vanskelig for Orion å jakte. Lepus fikk også hjelp av to bjørner, en stor og en liten, og av Gaia jordens mor. Sammen overtalte de en skorpion til å bite Orion i hælen slik at han døde. Endelig fikk dyrene i skogen være i fred!

Lepus syntes det var fint å være hare. Den elsket å hoppe omkring og vifte med de store ørene sine. Det var bare en ting den savnet, og det var å legge egg. Derfor fikk Lepus Ostera til å ordne det slik at den vesle hare fikk legge egg en gang i året, og det var om våre, ved påsketider.

Sjokoladeegg…?
Det er altså derfor haren legger påskeegg! Men hvorfor den ikke legger vanlige egg, men sjokoladeegg, eller pappegg med godter i, det forteller legenden ingenting om!

Hva med Orion?
Hvor ble så Orion av? Du finner ham på stjernehimmelen, og haner synlig om både høsten og vinteren. Han er særlig kjent for beltet sitt, Orions belte, men ser du godt etter kan du også se buen hans. Storebjørn og Lillebjørn er også der oppe. Og lille Lepus kan du skimte som et stjernebilde ved Orions føtter.

Kilde:
wikipedia.org

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: