BabyBarseltidenBarselgave til mor fra far?

Barselgave til mor fra far?

Av Heidi Elin Nupen 11528 Sist oppdatert 13.07.11
Hva fikk du av mannen din?! Få se, få se! For noen er barselgaver det mest naturlige i verden. Andre synes barselgaver er helt unødvendig - hvorfor gave når en har fått verdens beste gave allerede?
Renate Halonen fikk mange barselgaver av samboeren Kurt Ove Giske da de fikk datteren Tonje.

En halvkilo smågodt, konfekt og blomster. Gull, diamanter og nye mobiler. Eller hva med et smørbrød med roastbeef? Barselgavene kan være like ulike som mottakerne. Det viktigste er omtanken som ligger bak.

– Da jeg kom hjem fra sykehuset hadde samboeren ryddet og vasket hele leiligheten – og det til tross for at han hadde hatt krymping samme natt! Krymping er en tradisjon på Sunnmøre der kompisene til den nybakte faren drikker han ut – dette skjer alltid mens mor og barn ennå ligger på føden. Problemet var bare at jeg ikke taklet enda en dag på barsel  og jeg ville hjem en dag før planlagt.
Jeg kom hjem til rent hus og han hadde hengt opp trebokstaver på døra til barnerommet. TONJE sto det!

– Ble helt skjelven, jeg! På stuebordet lå det en bukett med blomster.
Jeg var så glad for at jeg endelig var hjemme at jeg tenkte at de blomstene setter jeg i vann litt senere! Men sambo maste om at jeg måtte åpne dem NÅ!

Og inni der lå det en liten eske! Ble helt skjelven, jeg! Det var en alliansering med en diamant og med inngraveringen Tonje 4.mars 2008, sier Renate Halonen (27).

Samboeren, Kurt Ove Giske (30), fikk ikke gave. Det hadde Renate dårlig samvittighet for.

– Han var jo der under hele fødselen og hadde gjennomgått noe han virkelig trengte en «premie» for han også! Men han sa dette var hans måte å vise meg hvor stor pris han satte på meg og hvor flink jeg var under fødselen – et 12 timers smertehelvete uten smertestillende, forteller Renate.

Rause, omtenksomme menn
Signe Maurtvedt fikk også flotte gaver av mannen etter begge fødslene. Begge fødslene var tøffe – et hastekeisersnitt og et keisersnitt som endte med komplikasjoner – men mannen var raus med gavene.
– Etter førstemann fikk jeg et par nydelige hjerteformede diamantøredobber – veldig hyggelig og romantisk, synes jeg! Da vi fikk nummer to fikk jeg en alliansering med tre diamanter – en sten for mannen min og en sten hvert for barna. Veldig hyggelig gjort av mannen min, synes Signe.

Da Renate Grønbeck skulle ha baby, sa hun til samboeren at hun egentlig ikke ville ha noe – hun syntes babyen i seg selv var den flotteste gaven hun kunne få.

– Men da jeg kom hjem fra sykehuset sto det ett fint lite syrintre ferdig plantet i hagen, noe jeg lenge hadde ønsket meg.Nå har det blitt «Mie-treet» her hjemme,og jeg gleder meg til neste vår når det kommer blomster på det og jeg kan kjenne duften av nydelig syrin, sier Renathe. Hun forteller at det også sto et syrintre utenfor rommet da hun fødte og at hun kjente den deilige syrinduften inn.
– Nymotens tull!
Likevel er det langt fra alle som synes barselgaver må til. Etter de mange innspillene Babyverden har fått fra leserne, kan det se ut til at det er like vanlig å ikke få barselgave. Også på Babyverdens forum har mange valgt å skrive om hva de fikk – eller ikke fikk – da de hadde født. Her er noen av kommentarene:
«Fikk et barn, jeg. Forventet heller ingen gaver, selvfølgelig.
Synes det er noe nymotens tull rett og slett.»
«Fikk verdens nydligeste barn med sambo jeg! Gave nok i seg selv, det!»
«Fikk ingenting, han sa han ville kjøpe, men jeg synes ikke noe om det. Synes den beste gaven var å få oppleve å gå gravid med barnet vårt, og ikke minst få føde det, skal ikke og trenger ikke å få mer en det.»

«Fikk englebarn smykke og masse blomster av han.

Jeg syns ikke det var en selvfølge at jeg skulle få det, men ble veldig glad!»
«Hadde på forhånd nevnt at jeg synes boken «Hvordan bruke fødselpermisjonen» virket veldig fin. Dagen etter at vi kom hjem fikk jeg den og en cd av favorittbandet.»
«Jeg fikk blått englebarnsmykke som symbol på den nydelige sønnen vår. Jeg synes barselgave er en veldig flott ting fordi det liksom er et symbol på hvor flinke vi har vært til å bære og beskytte barnet i svangerskapet, og har brakt det til verden med både smerte, slit og tårer.»
«Synes i grunn hele greia er tullete. Vi ble jo foreldre, det må være mer enn nok.
Skulle jeg hatt noen gave, så skulle da han hatt det også. Det er vi som har fått barn – ikke jeg
Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: