GravidBarnet i magenKroppspresset har nådd både mor og livmor

Kroppspresset har nådd både mor og livmor

Hverken gravide eller fostre skal slankes i svangerskapet. Foto: Shutterstock
Blogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 2744 Sist oppdatert 28.05.15

Slanking og kroppspress har nådd helt til livmoren. Ikke engang det lille ufødte barnet slipper unna lengre. Nå skal babyen i magen slankes, fødes og være klar til fotoshoot – og mammaen også.

Det er stort treningspress blant gravide i dag, og fokus på minst mulig vektøkning i svangerskapet. En av grunnene til at en del vordende mødre ønsker å gå minst mulig opp i vekt under svangerskapet, er etter alt å dømme at de ønsker seg et lite, nett og lett barn. Jordmødre bekrefter at kroppspresset har nådd svangerskapet, og det er etter min mening viktig å rette fokus mot det stadig økende kjøret på kropp og perfekthet – enten du er null, seks, fjorten eller førti år.

Kari Løvendahl Mogstad. Foto: privatDet er trolig og forhåpentligvis ikke mange som slanker seg i svangerskapet, med det formål å få en baby som er maks tre kilo.

Les også: Er jeg yummy nok?

Lav fødselsvekt trenger ikke å være sunt
Gjennomsnittsvekten for babyer er rundt 3500 gram. Et nyfødt barn regnes ikke som stort før det er over 4500 gram. Nå er det visst status blant enkelte å få barn som ikke skal veie mer enn 3000 gram. Selv om det ikke snakkes så mye eller høyt om det, blir det av enkelte sett på som en bekreftelse på at man har levd sunt og sprekt. Og det er ikke til å stikke under en stol at noen mener det tar seg bedre ut med en liten og nett bebis på skinnfellen eller i tykkskjørtet, enn en godslig og robust godklump. Dette er rett og slett høl i hue!

Et annet aspekt ved å fødes med lav fødselsvekt, er at det kan ha helsemessige konsekvenser å bli født under laveste ”normale” fødselsvekt ved termin. Dette er såkalte SGA-barn (small for gestational age, eller liten i forhold til svangerskapsalder). De kan ha økt risiko for blant annet ADHD og konsentrasjons- og hukommelsesbesvær. Det er også kjent at SGA-barn har økt risiko for å få høyt blodtrykk og metabolske sykdommer som voksne.

Les også: Offer for mammakroppen

Små barn som nærmer seg sykdom
De vanligste årsakene til å bli født som SGA-barn er enten genetisk betinget, skyldes at morkaken fungerer dårligere enn den byrde, eller at næringstilførselen til fosteret er nedsatt. Nå har vi altså også kommet dit hen at enkelte går inn for å få barn som nærmer seg grensen for normal og anbefalt fødselsvekt. Det er en trend vi må ta på alvor, og prøve å stoppe.

Jeg har selv erfaring som mor gjennom mange år, og har fulgt utviklingen med det å være gravid, få barn og oppdra dem. Det er ikke tvil om at det på den ene siden har kommet mye positivt – i form av økt fokus på mosjon, kosthold og økt tilgang på informasjon og gode råd. Men barn har i langt større grad blitt et objekt og statussymbol for mange, der et pent og perfekt barn passer godt inn i det øvrige bildet mange ønsker å fremstå i. Men barn er ikke en chihuahua.

Les også: Å ikke føle seg vel i sin gravide kropp

Gravide med bloggere som forbilder
Kroppsfikseringen har blitt hysterisk i samfunnet vårt, og det er vanskelig å slippe unna. Unger snakker om six-pack, ungdommer speiler seg i rosablogg-idealer og gravide ser kjendiser og andre nybakte mødre som tilsynelatende ”får igjen” kroppen sin like etter at de har klemt ut barnet.

Antall følgere på nettsteder der slanke og veltrente, men også innimellom sykelig tynne og overtrente, bloggere viser sine kropper og vaner, er kjempehøyt. Det er tydelig at mange unge og delvis uerfarne nybakte mødre har disse kvinnene som forbilder og noe å strekke seg etter. Man kan selvsagt si at det er frivillig å følge disse nettstedene, og at bloggerne står fritt til å legge ut det de vil. Men mange påvirkes av dem. Men trenger ikke å se langt for å oppdage det.

Les også: Svangerskapet – en følsom tid

Det er IKKE normalt!
Jeg er selv opptatt av å snakke om både et sunt kosthold, trening og mosjon med mine gravide pasienter, og når de kommer til barselkontroll. Men den trenden vi ser nå, er ikke det jeg forbinder med en sunn tilnærming til verken trening, vekt eller en kvinnekropp som er i barsel.

Det normale er IKKE at kroppen etter tre dager ser ut som den verken har vært gravid eller har født. Det er IKKE anbefalt å begynne å trene en uke etter fødsel. Og man skal IKKE slanke seg eller prøve å unngå å legge på seg under svangerskapet.

Les også: Vær forberedt på de første dagene etter fødselen!

Flere sykelig tykke og sykelig tynne
Verden er blitt full av stadig større kontraster. Vi ser det på stadig økende ulikhet mellom oss også i Norge – der levesett, kosthold og matvaner i større grad blir uttrykk for ”klasse” og sosial tilhørighet. Det er stadig flere både i gruppen som blir mer og mer overvektig, og i den hvor de er langt mer opptatt av kosthold, trening og vekt enn det som er definert som sunt og helsebringende.

I svangerskapet ser vi den samme tendensen. Overvekt, dårlig kosthold, trening og for lite fysisk aktivitet er nok et større problem og utfordring enn at gravide slanker seg. Men det er flere som n beveger seg i begge ytterlighetene, og sliter med å finne en sunn og avslappet tilnærming til det å være gravid.

Les også: Ta barseltiden tilbake!

Hvilke råd er gode?
Det flotter over av mer eller mindre gode råd på nettet, og mer og mindre gode forbilder eksponeres i sosiale medier. Da kreves det en sterk rygg og trygg ballast å stå imot alle input. For enkelte kan det ta litt feil retning.

Her er det viktig at vi som helsepersonell kommer inn som en nøktern og faglig aktør ved svangerskapskontrollene, og forsøker å korrigere alle rådene de har fått andre steder enn hos oss.

Mye foregår på nett og i fora som vi leger og jordmødre ikke har innpass i, og som vi sjelden får høre om. Fordi enkelte av trendene er så touchy, er det heller ikke sikkert gravide tør å ta dem opp hos lege eller jordmor. Men det bør de inviteres til.

Blogginnlegget er basert på to blogginnlegg skrevet av Kari Løvendahl Mogstad: Slanket, født og klar til fotoshoot? og Har kroppspresset nådd livmoren...?

Følg Karis blogg Livslangs

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: