QuizVenter du en gutt eller ei jente? Slik laget vi testen

Venter du en gutt eller ei jente? Slik laget vi testen

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Jarkko Uro 40304 Sist oppdatert 01.08.14

Graviditetssymptomer kan gi deg en ide om hva hvilket kjønn babyen er. Likevel er det viktig å huske på at sannsynligheten for å få et kjønn heller enn det andre, bare er bitte litt større. Les mer om hvilke faktorer som spiller inn på sannsynligheten for å få en gutt eller ei jente.

Gutt eller jente? Ta testen! I denne quizen presenteres symptomer og bakgrunnsinformasjon. Gjennom å se på svarene dine, finner vi ut hvor sannsynlig det er at du venter en gutt eller ei jente.

Har du ikke tatt testen ennå? Klikk her, og prøv.

Kvalme
Dersom mor lider av alvorlig svangerskapskvalme, har hun statistisk sett litt høyere sjanse for å få ei jente.

Les også:
Hvorfor blir noen ekstremt kvalme?

– Det beste var bare å ligge helt stille

Ifølge forskning er det 55.7 prosent sjanse for å få jente hvis mor har alvorlig svangerskapskvalme. Dersom kvalmen er så sterk at mor må innlegges på sykehus, er sjansene for å få ei jente 80 prosent større enn hos ei gravid som ikke lider av alvorlig kvalme.

Hormonet humant chorion-gonadotropin (hCG) er en vanlig årsak til svangerskapskvalme, og i jente-svangerskap produserer kvinnens kropp mer av nettopp dette hormonet.

Kjønnsutvelgelse

De fleste av de nevnte faktorene påvirker babyens kjønn bare litte grann. Dersom et par vil være sikkert på at barnet er et bestemt kjønn, er deres eneste mulighet å henvende seg til ny teknologi på klinikker som tilbyr tjenester med å velge kjønn.

Kjønnsutvelgelse i et laboratorium blir utført på følgende måte: Det blir gjort en kromosomtest på et befruktet egg i en petriskål. Embryoet av ønsket kjønn blir ført inn i livmoren. Denne metoden skal være vellykket i forhold til kjønnsutvelgelse i 99.9 prosent av tilfellene.

Kjønnsutvelgelse er ikke lovlig i Norge. Men i for eksempel Storbritannia, på Kypros og i USA kan du kjøpe denne tjenesten. Prisen er omtrent 5000 euro.

 Har du en gutte- eller jentefølelse?
Hvis mor har en sterk følelse i forhold til hvilket kjønn babyen er, er det mer sannsynlig at hun har rett enn galt. Forskning har vist at de som har en slik følelse angående kjønn ofte tipper riktig.

Å ha en følelse av hvilket kjønn det er, kan være et resultat av ulik hormonbalanse i gutte- og jentesvangerskap. Det er også mulig at det er en instinktiv forbindelse mellom moren og fosteret som ikke går an å forklare vitenskapelig.

Les mer:
Er det mulig å unnfange et bestemt kjønn?

– Jeg vil helst ha ei jente

Hvordan er maten?
Guttene er i gjennomsnitt litt større enn jentene, og det er grunnen til at vordende guttemødre spiser litt mer enn de som venter jenter. Studier har vist at vordende guttemødre spiser rundt ti prosent mer enn vordende jentemødre. Så hvis du merker at du dras spesielt mot mat som er rik på proteiner og fett, kan det bety at du har en liten sønn i magen.

Mengden kalorier har også innvirkning på babyens kjønn på en annen måte. Jentesædceller tåler faktisk tøffere forhold enn guttesædceller. Guttesvangerskap ender litt oftere i spontanabort enn jentesvangerskap. Så dersom mengden kalorier mor får i seg forblir lav, er oddsene for at babyen er ei jente litt høyere.

Å hoppe over frokosten kan også ha betydning. Kvinner som hopper over frokosten, har litt større sannsynlighet for å få jenter. Dersom en kvinnen får i seg mye kalium og kalorier til frokosten, er det litt større sjanse for at det er en liten gutt.

Mors og fars alder
Dersom mor er over 35 år gammel, er det litt større sjanse for at fosteret er ei jente. Sannsynligvis skyldes fenomenet at kvinnens hormonbalanse forandrer etter som hun blir eldre, og da på en måte som gjør at den favoriserer jenter.

Fars alder kan også spille også inn. Dersom far er over 40 år gammel, er sannsynligheten for at det kommer ei jente i familien litt større. Det handler om at jo eldre en mann blir, jo færre guttesædceller produserer han.

Les mer: 
Det meste du trenger å vite om sædkvalitet

Stress påvirker fosterets kjønn
Studier har vist at det i krigstid blir født flere guttebabyer enn jentebabyer. Langvarig alvorlig stress antas å være grunnen, men årsakene forblir likevel noe uklare. Det er imidlertid snakket om at grunnen kan være mengden av testosteron og kortisol i kvinnekroppen. Teorien er at kvinner som stresser har høyere nivåer av testosteron og kortisol, og at dette kan forbedre guttesædcellens evne til å befrukte et egg.

Det ser dessuten ut til at stressnivået i fars jobb, eller fars eksponering overfor enkelte kjemikalier, kan påvirke hvilket kjønn det blir. En studie viser blant annet at følgende fagfolk har flere jentebarn: profesjonell dykkere, dyphavsdykker, ubåtingeniør, møllere og piloter. Teorien er at guttesædcellene dør lettere, og at dette er grunnen til at de som jobber under ekstreme eller krevende forhold, får flere jenter enn gutter.

Har timing av samleie noen betydning?
Det blir ofte sagt at timingen av samleiet kan ha betydning for hvilket kjønn babyen blir. Dette er basert på at guttesædceller er raskere, mens jentesædceller er mer utholdende. Dermed blir ofte et barn som er unnfanget akkurat rundt eggløsning en gutt, mens de som har sex i forkant av eggløsning gjerne får ei jente. Vaginal dusjing med eddik før du har sex, eller andre kjerringråd, kan ødelegge sædcellene. På den måten kan det heller virke som prevensjon, enn som en metode for å velge kjønn.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: