PrøverEggløsningstester

Eggløsningstester

Kanskje i dag? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 51865 Sist oppdatert 22.09.23
Noen velger å kjøpe eggløsningstester på apotek eller i nettbutikker. Disse skal kunne forutsi eggløsning og når du har størst mulighet for å bli gravid.

Urintest:

Den vanligste typen, som du får kjøpt på apoteket eller i nettbutikker, er urintest. Her sjekkes mengden av hormonet LH som skilles ut i hjernen rundt 30 (mellom 20 og 44) timer før eggløsning. Det finnes alltid små mengder LH i urinen, men mengden stiger dramatisk like før eggløsning. Det tar mellom åtte og tolv timer før stigningen vises i urinen, så urintesten vil først kunne forutse eggløsning innen ett døgn.

Det finnes flere merker. Det er engangstester, og en pakke inneholder vanligvis minst fem tester. Dersom du ikke kjenner syklusen din godt, eller du tror det kan ta tid å bli gravid, kan det være lurt å kjøpe pakker med mange eggløningstester. Strips som er små testpinner er billigere enn de som har plasthylse rundt. De fungerer på samme måte, men på stripsene må du selv avlese resultatet (som regel to streker).

Hvilken dag du begynner å teste, vil gå ut fra bruksanvisningen, og du kan se en standard tabell i denne artikkelen. Har du en 28 dagers syklus, skal du for eksempel begynne på dag 11 eller 12, og fortsette i fem til seks dager. Er syklusen uregelmessig, kortere eller lengre enn 28 dager, kan det være nødvendig å teste i 10-12 dager mellom dag 10 og dag 26.

Du kan selv velge om du ønsker å tisse på testpinnen, eller om du heller vil samle urin i en ren og tørr beholder for så å holde testpinnen oppi en stund. Det kan være greit å kjøpe urinprøveglass og bruke det.

Hvor lang tid det tar før du kan avlese resultatet varierer fra test til test, men er for de fleste noen minutter. Hvordan du avleser resultatet avhenger også av testen, men flere tester har to vinduer, hvor en strek dukker opp i det ene for å bekrefte at testen er utført riktig. Og dersom det dukker opp en minst like klar strek i det andre vinduet, vil eggløsning finne sted innen ett til halvannet døgn. Digitale tester gir gjerne et smilefjes når den er positiv, og billigere strips-tester har som regel to streker hvor test-streken skal være minst like sterk som kontroll-streken for at testen skal være positiv.

Når du skal teste


Leger og farmasøyter anbefaler vanligvis at du bruker fruktbarhetsskjema et par sykluser før du prøver slike tester, ettersom du da vil ha bedre indikasjon på når du skal begynne testingen. Urintester er også rundt 90 prosent sikre, men det er viktig at du følger bruksanvisningen.

Sykluslengden regnes fra første blødningsdag i en menstruasjon til og med dagen før neste menstruasjon begynner. Første testdag er beregnet med utgangspunkt i første bløsningsdag, slik at dersom du har en syklus på 21 dager, vil første testdag være på den femte dagen av syklusen. Er første blødningsdag på den 2. i måneden, vil første testdag være fem dager senere, altså den 6. i måneden. Du skal altså regne med første blødningsdag.

Du kan også bruke eggløningskalkulatoren til å finne fram til de sannsynlige dagene rundt eggløsning.

NB! Dersom du har uregelmessige sykluser, skal du ta utgangspunkt i den korteste syklusen du har hatt de siste seks månedene. I slike tilfeller kan det bli aktuelt å teste over en lengre periode fordi syklusen kan være lengre enn utgangspunktet ditt.

Det finnes også fertilitetsmonitorer som kan brukes sammen med tester som måler både LH og østrogen i urinen og setter sammen informasjonen fra tester over en periode for å hjelpe deg å finne fruktbare dager og eggløsning. Disse er ganske kostbare og virker som regel bare med tester av samme merke, men kan være nyttig om du har uregelmessige sykluser.


Hvor sikre?


Årsaker til at urintester ikke er sikre, kan være at prøven er for konsentrert eller ikke konsentrert nok. Tas testen med morgenurin, kan den naturlige mengden LH være høy fordi den er samlet over lang tid, og kan dermed gi et falskt positivt svar. Har du nettopp drukket mye væske, kan du få et falskt negativt svar fordi urinen er utvannet. Du bør teste på omtrent samme tidspunkt hver dag, og bør ikke ha drukket noe to timer i forkant av testingen. Helst skal du ikke ha tisset på minst fire timer før du tar testen.

Det beste tidspunktet for testing er mellom klokken 11 og 15, fordi stigningen av LH vanligvis skjer om morgenen, men ikke er mulig å oppdage i urinen før flere timer senere.

Resultatet kan også bli feil dersom du begynner på feil tidspunkt i forhold til syklusen din. Har du en kort syklus, kan du risikere å begynne testingen for sent, etter at nivået har begynt å stige. Har du derimot en lang syklus, kan du risikere å begynne testingen for tidlig, og tro du har gått glipp av eggløsningen.

Testen bør ikke bli for varm eller kald, og bør brukes innen holdbarhetsdatoen.

I bruksanvisninger til slike tester, anbefales kvinner som har brukt p-piller å vente til de har hatt to regelmessige sykluser før de bruker eggløsningstester. Årsaken er at p-piller påvirker den naturlige hormonproduksjonen, slik at syklusene kan være uregelmessige en stund i etterkant.

Sykdommer som hyperthyreose (høyt stoffskifte) eller cyster på eggstokkene kan påvirke mengden av LH. Kvinner som nærmer seg overgangsalderen vil også ha en høyere konsentrasjon av LH i urinen, noe som kan føre til et falskt positivt resultat.

Fruktbarhetsmedikamenter som Pergonal, Danazol og Metrodin kan virke inn på urintestene (gjelder ikke Clomid).

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: