PrøverForberedelserEr du klar for å bli gravid?

Er du klar for å bli gravid?

Mange unnfangelser er i dag veldig godt planlagt. Illustrasjonsbilde: Shutterstock
Av Babyverden 42949
Hva innebærer det å være følelsesmessig klar til å bli gravid? At dere begge har lyst på barn - eller må flere ting være på plass? Hva med jobb, reising, økonomi, hus...?

Kanskje blir du litt overrasket over hvor sterkt du ønsker å bli gravid, selv om du alltid har sagt du ikke ønsket barn i det hele tatt. Noen føler seg ikke klare før de først er blitt gravide, kanskje til og med ikke før barnet er født. For noen tar det gjerne flere uker etter fødselen før de klarer å føle seg følelsesmessig klar for foreldrerollen.

Å få barn i dag, er ikke det samme som da våre foreldre og besteforeldre ble født. Moderne prevensjon har gjort det mulig å i større grad planlegge et svangerskap, eller om man i det hele tatt ønsker barn. I dag er det mulig å velge å få barn når forholdet, økonomien, karrieren og følelsene tillater det. Og det er mulig å planlegge hvor tett på et søsken eller to skal komme. I noen tilfeller kan man til og med bestemme barnets kjønn (ved arvelige sykdommer som er kjønnsbestemte).

Les også: Slutte med prevensjon?

Forventningene til oss selv og verden rundt oss har også endret seg mye, særlig de siste 20 årene. Kvinner i dag skal helst studere lenge, reise verden rundt og ha en karriere før barn kommer inn i bildet. Derfor er gjennomsnittsalderen for førstegangsfødene skyhøy i forhold til hva den var da våre foreldre og besteforeldre ble født.

Vi får også færre barn. Mye skyldes nok at det er færre ”uhell”. At kvinner får sitt første barn ved 30 års alder, betyr også at risikoen for at det kan ta lang tid å bli gravid, eller at barnet ikke er friskt, øker. Særlig når barn nummer to skal unnfanges mot midten av 30-årene. Kvinnekroppen er nå en gang slik at det ligger bedre til rette for svangerskap i 20-årene enn før eller senere. Dette kan jo være et tankekors. Men for all del, kvinner som først får barn i slutten av 30-årene, kan bli både to- og trebarnsmødre uten videre problemer. Men risikoen for komplikasjoner og genetiske sykdommer, øker med alder.

Les også: Husk å ta folat!

En positiv trend, er økende bruk av pappapermisjon.

Mange barn vokser også opp med bare en forelder.

For noen kan det virke som om det perfekte tidspunktet for å bli gravid aldri kommer, og imens tikker den biologiske klokken. Mange forventer også å bli gravide så fort de forsøker, men det er ikke uvanlig at friske par trenger opp mot et år før alt klaffer. For par som prøver lenge, og gjerne trenger hjelp for å forbedre fruktbarheten, kan gleden over å planlegge et barn, bli overskygget av problemer, tristhet, skuffelse og frustrasjon over å ikke få det til. Ta en måneds pause fra prøvingen hvis dere er slitne.

Forberedelser
Å forberede en graviditet gir dere muligheten til å tenke gjennom hvilken effekt et barn vil ha for livene deres (og eventuelt søskens liv). Det er mange ting å tenke gjennom; livsstil, karriere, søsken og økonomi, for å nevne noen. Snakk om hvordan dere tror tilværelsen vil forandres når et (nytt) barn kommer inn i familien. Hvilke håp og forventninger har dere til hverandres roller. For forandringer vil komme – både under svangerskapet, fødselen, og ikke minst når barnet er født. Forendringene vil være både fysiske og følelsesmessige, og noen opplever slike forandringer i tilværelsen som skremmende. Vær åpen og fleksibel med tanke på hvilke endringer som kommer, slik er du bedre forberedt på å takle disse endringene, og mange av dem er uunngåelige når dere først har tatt dette valget.

Les også: Sjekk helsetilstanden

Holder du deg i god fysisk form, er sjansene store for at du også føler deg mer vel. Dermed blir det gjerne lettere å forholde seg til endringene som kommer. En positiv innstilling kan også øke sjansene for å bli gravid snarere.

Forberedelsene innebærer ofte livsstilsedninger, som å kutte på inntaket av koffein (færre kopper kaffe!), slutte å røyke (gjelder også festrøyking), kutte ut alkoholen (noen åpner for et glass vin innimellom, men ettersom man ikke vet hvor den grensen går for hva som er ufarlig, anbefales gravide likevel å kutte ut all alkoholinntak) og være påpasselig med medikamenter (men ikke kutt ut noen daglige medisiner uten å ha diskutert dette med legen din først).

Diskuter gjerne sammen med utgangspunkt i punktene under:

– Hva forventer dere av foreldrerollen?

– Jobb og karrieremuligheter. Hvem skal være hjemme med barnet og hvor lenge? Hva skjer med barnet når begge skal tilbake i jobb, barnehage, besteforeldre, dagmamma? Vil dere være i full jobb eller deltid?

– Nærhet til familie og venner. Kanskje ønsker dere å flytte nærmere foreldre, eller venner med barn? Har dere konkrete ønsker om bosted nå som dere planlegger å bli foreldre?

– Økonomi – kan være greit å bli enige om hvordan dere skal løse det, om dere klarer dere med én inntekt dersom en av dere ønsker å være hjemme med barnet.

– Å bli gravide kan være en stor endring i livene deres, derfor kan det være greit at andre endringer ikke kommer samtidig. Å bytte jobb, flytte, pusse opp hele huset – bør kanskje ikke gjøres samtidig. Diskuter hvordan dere vil løse dette, eventuelt om dere ønsker å få unnagjort noe før dere begynner prøvingen.

– Dersom dere pusser opp/flytter inn i nytt hus likevel mens du er gravid, eller prøver, bør du holde deg borte fra miljøgifter som finnes i gammel maling og lignende.

– Dersom et tidligere svangerskap endte tragisk, eller fødselen var vanskelig og traumatisk, bør du få rådgivning før du blir gravid igjen. Diskuter følelser, frykt, eventuell angst du måtte ha i forbindelse med et nytt svangerskap, og hvordan du skal takle disse slik at du med nytt mot kan bli gravid igjen. Det kan også bli aktuelt med bedre oppfølging under svangerskapet, slik at du føler deg lettere til sinns, og bedre forberedt denne gangen.

– Er det riktig å få barn? Er det kroniske eller arvelige sykdommer dere bør ta hensyn til? Det er deres valg å ta.

Les også: Prøver du å bli gravid? Kjenn kroppen din!

Realistiske forventinger til forholdet
Å velge å få barn sammen er et stort skritt, og mange kan oppleve det som en investering i forholdet. Men dere bør være klare på hva dere forventer av dere selv og hverandre. Å ta med et nyfødt barn hjem fra sykehuset, vil være en enorm endring, og om dere ikke er enige om rollene, kan den første tiden med barnet bli slitsom. Enkle ting, som hvem som gjør rent, tar oppasken, vasker klær, kan være grunn for diskusjoner selv i harmoniske forhold. Bli enige om dette på forhånd.

Hvis dere ønsker et barn for å lappe sammen et forhold som ikke fungerer, er risikoen stor for at svangerskapet, fødselen og livet med småbarn bare vil forstørre allerede eksisterende problem i forholdet. I tillegg kommer nye. Barn kan være svært givende for et forhold, men kan også være årsak til samlivsbrudd.

Derfor – prat sammen om hva det å få et barn vil bety for dere begge.

Spørsmål dere kan stille dere, er for eksempel:

- Er jeg klar til å bli mor/far?

- Skjønner jeg at dette vil innebære en ny fase i livet?

- Er jeg forberedt på at jeg må være mindre egoistisk, og tenke mer på andre?

- Er jeg klar for å sette et annet menneskes behov før mine egne?

- Er forholdet vårt sterkt og fleksibelt nok til å støtte opp om et nytt liv, og være knyttet til et menneske for resten av livet?

- Trives jeg sammen med min partner, og er vi klare til å gjøre dette sammen?

Andre emner til diskusjon:

- Å få mindre tid til hverandre etter fødselen

- Endringer i faste roller, for eksempel med tanke på husarbeid

- Hvor stor permisjon ønsker dere

- Dersom en skal være hjemme med barnet, hvordan vil økonomien se ut, og hvordan takle den avhengigheten det skaper

- Egne forventninger til hvordan dere blir som foreldre

- Hvilket etternavn skal barnet få? Skal det døpes? Skal det gå i barnehage, på privatskole, fotball eller fiolin osv?

Les også: Når er sjansen størst?

Foreldre er man fra unnfangelsen av. Det er en utrolig takknemlig ”jobb”, men også en svært krevende en, og som også kan gå utover forholdet. Husk at ikke alle er like flinke til å dele tanker og følelser, og å endre dette kan være svært vanskelig.

Å få barn er en av de mest omfattende forandringene i livet, og krever at dere kommuniserer åpent med hverandre.

Jobb, økonomi og forsikring
Mange vurderer om de har råd til å få barn før de begynner prøveprosessen. Å få barn betyr utgifter i 18 år (og lengre!), og mye av lønnen vil utvilsomt gå til klær og utstyr til småtassen.

Men for all del, vi velger jo ikke å få barn fordi de skal være lønnsomme! Men det kan være smart å tenke gjennom hvordan et barn vil påvirke familieøkonomien.

Temaer dere kan tenke gjennom:

- Skifte jobb? (Ønsker jeg dette, når skal det skje?)

- Refinansiere lån eller kutte ned på utgifter

- Spareordninger

- Flytte/pusse opp huset, eventuelt kjøpe ny bil

- Sette dere inn i reglene for premisjoner og barselpenger. Hvilke rettigheter har dere?

- Muligheten til å ta ferie før fødselen. (Det kan være greit å slappe av før en baby krever all energi og oppmerksomhet, og det kan også være bra for forholdet.)

- Mulige helsetilstander (sengeleie og lignende) som vil føre til at du må ta deg fri fra jobb.

- Hvem som skal ta seg av barnet når dere begge skal ut i jobb igjen?

Les også: Hva kan vi selv gjøre for å øke sjansene for graviditet?

Jobb
Rettighetene dine i forbindelse med arbeidsplassen kan være smart å finne ut av allerede før dere bestemmer dere for å prøve. Man må for eksempel være i lønnet arbeid i minst seks av de siste ti månedene før fødselen for å få utbetalt barselpenger. Regler for enkeltstønader og stipend bør du også dette deg inn i dersom dette er aktuelt for deg. En potensiell arbeidsgiver har ikke rett til å vite om du prøver eller allerede er gravid.

Enkelte arbeid anbefales ikke for gravide på grunn av risiko for henne og/eller barnet. Dersom det er aktuelt med omplassering under svangerskapet, kan det være lurt å finne ut av dette på forhånd.

Økonomi

- Lag en babykonto og spar det dere kan avse

- Sjekk hva forsikringen deres dekker

- Mange skriver også testamente i forbindelse med barn

- Finn ut hvor lenge det er realistisk for dere å være hjemme med barnet, hva har dere råd til?

- Sjekk om dere kan betale ekstra ned på lånet før barnet er født, for så å betale mindre i barseltiden/mens en av dere er hjemme med barnet

- Finn ut hvor mye det vil koste dere å få barn – klær og utstyr koster! Lån og kjøp brukt, sjekk prisene i ulike butikker før dere kjøper noe – kan være mye penger å spare her!

Forsikring

- Finn ut hva forsikringen din dekker

- Vil barnet trenge egen livsforsikring? Her kan det også være nyttig å sjekke tilbud fra ulike aktører, både med tanke på pris og innhold.

Les også: Rettigheter og stønader ved fødsel

Les også: Fruktbarhet og alder

Les også: Når det ikke blir barn - et skyldspørsmål?

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: