ParforholdetVis kjærlighet i hverdagen

Vis kjærlighet i hverdagen

Tips til å piffe opp hverdagen finner du her. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Bjørk Matheasdatter og Eiel Holten, hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. 4062
Vi tenker ofte det er store ting som skal til for å vise hverandre kjærlighet, som en reise til Praha eller en diamantring. Slike ting er vel og bra, men uten små kjærlighetserklæringer i hverdagen, betyr det lite.

Å se den andres bidrag og si takk – det gjør godt. Et stryk over kinnet – det varmer. Å gå ut i gangen og hilse den andre med et kyss – det koster lite, men betyr mye. En nydusjet kjæreste i rene sengeklær – det kan være en kjærlighetserklæring for mange. Å si hvor du skal og når du kommer tilbake – det viser at du respekterer den andre. Med slike enkle ting kan vi styrke parforholdet. Vi viser i praksis at vi elsker hverandre, og at vi er der for hverandre.

TIPS TIL HVERDAGEN

• Gjør noen hverdagslige ting sammen (ikke fordel alt): Lag mat, vask opp, gå på butikken, mal et rom, lek med barna osv.
• Ta en dans sammen mens oppvaskmaskinen går.
• Vis kjærligheten frem: Lei hverandre på gata!
• Kyss hverandre: Minst seks sekunder hver dag!
• Les høyt for hverandre.
• Masser hverandre.
• Hør en lydbok sammen mens dere gjør husarbeid.
• Legg dere inntil hverandre og se en god film.
• Sjarmer hverandre. Flørt. Driv med litt kurtise.
• Ha en TV-fri kveld i uka.
• Kast ut godstolene og kjøp en bred sofa der dere kan ligge inntil hverandre.
• Finn på noe morsomt som ikke tar mer enn en halv time.
• Skriv romantiske beskjeder til hverandre
Husk at sex skal nytes og ikke utøves!

Kropp og utseende

Gi hverandre komplimenter – også for kropp og utseende. Fremhev det som er positivt ved den andre. Den som får komplimenter, kjenner seg ofte mer attraktiv.  Det er ikke midjemålet som bestemmer hvor godt dere har det sammen. Noen kvinner kjenner seg mindre attraktive etter at de har født barn. Det trenger ikke være slik. Å gi hverandre gode ord er en av livets lureste investeringer.

Vis kjærligheten for verden
Glem heller ikke å vise kjærligheten utad; gå hånd i hånd på gata eller kyss hverandre i butikken. Snakk pent om hverandre. Det er godt å få en kompliment av den du er glad i, men kanskje enda bedre å høre noen si at de har hørt kjæresten din si noe bra om deg. Når vi viser hverandre kjærlighet, løfter vi hverandre.

Sørg for overskudd av gode følelser
I kjærlighetsforhold trenger vi også trygghet for at den andre elsker oss og vil være hos oss. Å vise at vi bryr oss om den andre, er en måte å gi denne tryggheten på. Vi har tidligere beskrevet de følelsene dere har overfor hverandre i parforholdet som en følelsesmessig konto. Alle forhold er utsatt for negative episoder; vi krangler, vi glemmer, vi sier sårende ting til hverandre. Har vi satt inn noe positivt på den følelsesmessige kontoen, vil dette være lettere å takle.

Den anerkjente familieterapeuten og parforskeren John Gottmann har funnet ut at for at det skal være balanse i forholdet, må det være fem positive hendelser mellom paret for hver negativ. For at parene skal oppleve forholdet som overveiende positivt, må det være ni positive hendelser mellom paret for hver negativ. Ved å hele tiden sette inn litt positivt på kontoen, går den ikke så lett i minus når det kommer grå og svarte stunder.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: