ParforholdetHvilket kjærlighetsspråk snakker du?

Hvilket kjærlighetsspråk snakker du?

Vis at du setter pris på kjæresten din! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Bjørk Matheasdatter og Eiel Holten 55825
Noen av oss strør gode ord rundt oss som sukker på grøten. Andre kan føle like mye kjærlighet og aldri si ”Jeg elsker deg”. Forfatteren Gary Chapman mener den følelsesmessige bankkontoen kan fylles opp på ulike måter, han skiller mellom fem kjærlighetsspråk.

Dersom verken du eller kjæresten din har så stort behov for å høre gode ord, kan dere leve lykkelig uten at det brukes mange anerkjennende ord i forholdet. Da er heller ikke ord kjærlighetsspråket deres, ifølge Gary Chapman.

Forfatteren Gary Chapman deler i boken Kjærlighetens språk kjærlighetsuttrykkene inn i fem kategorier: anerkjennende ord, tid for hverandre, tjenester, gaver og fysisk nærhet.

Ulike kjærlighetsspråk i forholdet gir utfordringer
Kanskje viser dere hverandre kjærlighet på en annen måte. Men dersom den du lever med, har et annet kjærlighetsspråk enn deg selv, kan det by på noen utfordringer. Du opplever kanskje at du får det du trenger for sjelden, og du legger kanskje ikke merke til alt det gode som blir gjort for deg. Det viktige er ikke å være like, men at vi er bevisste og tydelige og forsøker å strekke oss litt.

Ta imot det du blir gitt
Uansett hvordan du blir vist kjærlighet – så husk å ta imot den. Det hjelper ikke mye om kjæresten sier ”Så fin du er i dag!” hvis du svarer: ”Var jeg ikke fin i går da?” Si takk for gode ord, tjenester og gaver. Si ja når den andre spør om du vil være med på noe gøy. Gi kjærtegn tilbake når du blir kjærtegnet. Legg merke til det den andre gir deg, og kjenn deg elsket.

Å bli foreldre kan være tøft for parforholdet. Her er tre tegn på at dere fortsatt er kjærester

Fra Kjærlighetens språk av Gary Chapman

Anerkjennende ord
Det tar ikke lang tid å si noen gode ord, men det kan bety mye og gjøre stor forskjell. Gode ord som vi gir den andre, kan være komplimenter, kjærlighetserklæringer, ros, støttende ord osv. For eksempel: ”Den middagen du laget i går var kjempegod”, ”Takk for at du handlet!”, ”Så vakre øyne du har”, ”Jeg vil alltid være hos deg”, ”Takk for at du lyttet til meg”, ”Det klarer du, jeg heier på deg”.

Tid for hverandre
I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å finne tid til hverandre. Det er også lett å nedprioritere kjæresten fordi han/hun alltids kan vente til i morgen. Tenker dere slik lenge nok, er det snart ikke noe forhold å prioritere bort . . . Tid for hverandre kan være å spise middag sammen, lytte til hverandre, gå en tur, reise på ferie sammen – det viktige er å gjøre noe som løfter det paret dere er.

Samlivsterapeutens gode råd: Heller litt støv i krokene og en fornøyd partner

Tjenester
Det ligger mye kjærlighet og omtanke i det å gjøre tjenester for hverandre. Selv om det er hverdagslige ting: Ikke ta tjenestene som en selvfølge. Si takk! Tjenester kan være å stå tidlig opp med barna så den andre får sove, å handle noe for den andre, å male en kommode, å hjelpe den andre med en oppgave eller å bære inn ved.

Gaver
Gaver kan være å kjøpe med seg en liten ting hjem, å klippe ut en artikkel av avisen som du vet hun vil lese, å plukke en blomsterbukett, å gi den andre en kveld fri, å bli med på noe du vet den andre liker, og mye, mye mer. Det viktige med gaver er ikke hva de koster, men at de viser at du ser kjæresten din, at du finner noe som den andre vil sette pris på.

En kvinne sa at den fineste gaven hun hadde fått, var et gavekort på treningstime hver torsdag, inkludert i gaven var at hun skulle komme hjem til nyvasket hus. En mann sa at den fineste gaven han hadde fått, var at hun hadde kjøpt nye fiskefluer til ham, og at hun ble med på tur og bare satt der og så på at han fisket.

Fysisk nærhet
I denne måten å vise kjærlighet på ligger alt fra de små berøringene til det å ligge sammen. Mens det å ligge sammen krever tid og sted, er de små kjærtegnene enkle å få plass til. De tar liten tid, de koster ingenting, de kan gjøres i full offentlighet, og de betyr mye. Det kan være å stryke på den andre når du går forbi, å sitte i armkroken og se på TV, å gi en klem, å dele et kyss, å leie hverandre osv.

Kjærestetips for nybakte foreldre

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: